Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2430 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ της ΣΟΑ 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
Στις 11.4.2010 τελέσθηκε στη Συναγωγή Μοναστηριωτών επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Σοά στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, η υφυπουργός Εσωτερικών κα Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, του προξενικού Σώματος, βουλευτές και πλήθος κόσμου.
Κύρια ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής κα Χρυσούλα Παλιαδέλη, η οποία αφηγήθηκε τη συγκινητική μα και διδακτική ιστορία της Τζαμήλας, μιας εβραιοπούλας από τη Θεσσαλονίκη που έζησε τη φρίκη της εποχής.
Σε κλίμα συγκίνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης μαζί με τον πρόεδρο της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ανακοίνωσαν την απόφαση του Υπουργού να καταργηθεί ο νόμος 3933 / 1959 και το νομοθετικό διάταγμα 4016/ 1959, βάσει των οποίων η Ελλάδα παραιτείτο του δικαιώματος να δικάσει Γερμανούς εγκληματίες πολέμου, αναστέλλοντας κάθε ποινική δίωξη εναντίον τους και μεταβιβάζοντας το δικαίωμα αυτό στις γερμανικές δικαστικές αρχές.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κ. Βίκτωρ Μπενοζίλιο απήγγειλε το ποίημα «Ελπίδα» του Λεβή Μπενοζίλιο και η κα Βεατρίκη Μόσιου διάβασε αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ». Τα δύο παιδιά είναι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης.
Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έξι επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης άναψαν ισάριθμα κεριά στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Την τελετή πλαισίωσε η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.     
 
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae