Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1839 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΚΔΗΛΩΣΗ στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ "ΓΚΑΙΤΕ" για την ΚΑΤΟΧΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 15.3.2011, με αφορμή την επέτειο της έναρξης της εκτόπισης των Eβραίων της Θεσσαλονίκης, το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 και το Ινστιτούτο «Γκαίτε» διοργάνωσαν εκδήλωση, με θέμα «Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρος και Θεσσαλία την εποχή του Εθνικοσοσιαλισμού», που έγινε στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση περιελάμβανε δημόσια συζήτηση με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, καθώς και προβολή ταινίας.     

Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον καθηγητή κ. Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η Θεσσαλονίκη στη σκιά της σβάστικας». Ακολούθησε ο Δρ. Νικόλαος Τζαφλέρης, εξωτερικός συνεργάτης του United States Holocaust Memorial Museum, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα «Ο Βόλος κάτω από την κατοχή του Άξονα». Στη συνέχεια η ιστορικός κα Ρένα Μόλχο εστίασε στο «Πώς εξιχνιάζεται ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο;» και παρουσίασε το βιβλίο του Κρίστοφερ Σμινκ Γκουστάβους με τίτλο «Μνήμες Κατοχής ΙΙ. Ιταλοί και Γερμανοί στα Γιάννενα και η καταστροφή της Εβραϊκής Κοινότητας». Εισηγήσεις έγιναν επίσης από τον κ. Παρασκευά Σοφιδιώτη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 (παράρτημα Θεσσαλονίκης), ο οποίος μίλησε για τον «Ανθρώπινο παράγοντα σε εποχή πολέμου» και τέλος από τον πρώην πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Βόλφγκανγκ Σουλτχάις, που επικεντρώθηκε στο θέμα του «Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και τη διατήρηση της Μνήμης».
Ακολούθησε συζήτηση στα γερμανικά και στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη, το οποίο είχε γυριστεί για τη σειρά «Παρασκήνιο» της ΕΤ1, «Ο Χάγκεν Φλάισερ και οι Πόλεμοι της Μνήμης».               
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae