Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1538 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΑΡΧΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΩΝ του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ στο ΑΠΘ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΌ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διεισδύει στα άδυτα του μεγαλύτερου οπτικοακουστικού Αρχείου USC Shoah Foundation Institute Visual History Archive, προσφέροντας σε ερευνητές, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και ενδιαφερόμενους, αναρίθμητες πηγές της νεότερης ζωντανής ιστορίας.

Η συμφωνία του ΑΠΘ με το Freie Universitaet Berlin, δίνει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια- τη δυνατότητα πρόσβασης στην πιο πλούσια οπτικοποιημένη συλλογή στον κόσμο που συγκεντρώνει 113.000 ώρες ιστορίας μέσα από 51.696 μαρτυρίες, σε 32 γλώσσες επιζησάντων και άλλων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, από 56 χώρες, καταγεγραμμένες σε 235.999 βιντεοκασέτες. Μεταξύ αυτών σε 300 συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα.
Για τη Θεσσαλονίκη η πρόσβαση στο Αρχείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς από τους 601 επιζώντες ομιλητές που έχουν τόπο γέννησης την Ελλάδα, οι 381 προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη. «... Αν οι φωνές σιγήσουν μπορεί να δούμε την Ιστορία να επαναλαμβάνεται», ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, υπογραμμίζοντας την αξία του οπτικοακουστικού περιεχομένου κατά την τελετή των εγκαινίων.
Η ιδέα για τη συγκέντρωση του οπτικοακουστικού υλικού, της ζωντανής ιστορίας, προέκυψε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Η Λίστα του Σίντλερ». Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ ίδρυσε το Shoah για να συγκεντρώσει βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες από επιζήσαντες και μάρτυρες του Ολοκαυτώματος και άλλων γενοκτονιών.
Σήμερα το ιστορικό αρχείο Shoah είναι διαθέσιμο σε 33 πανεπιστήμια και ιδρύματα στον κόσμο. «Το ΑΠΘ συμμετέχει πλέον στην προώθηση της ιστορικής αλήθειας», υπογράμμισε ο Νίκος Ποστολόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακών Μέσων, καθηγητής στο Freie Universitaet. Ο κατάλογος των μαρτυριών του αρχείου είναι ελεύθερα προσβάσιμος στο Διαδίκτυο, αλλά η πλήρης πρόσβαση στις οπτικοακουστικές μαρτυρίες παρέχεται αποκλειστικά στα τρία τερματικά που σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΑΠΘ, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο, στο νέο κτίριο της κεντρικής βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου.
(Από την «Καθημερινή», 5.10.11)
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae