Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2587 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΑΜΠΑΛΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ Ρ. ΓΚΑΜΠΑΪ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 14.11.2011 το Κ.Ι.Σ. Ελλάδος και η Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων διοργάνωσαν εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της κας Ρίτας Γκαμπάι με θέμα την Καμπαλά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διώνη. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Ινστιτούτου Θερβάντες παρουσία του Ραββίνου Αθηνών κ. Ισαάκ Μιζάν και πλήθους κόσμου.

Το Κ.Ι.Σ. Ελλάδος εκπροσώπησε η γεν. γραμματέας του Δ.Σ. κα Λίλιαν Καπόν, η οποία σε σύντομη ομιλία της, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της συγγραφέως και στη σημασία της έκδοσης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Καπόν, το βιβλίο αυτό αποτελεί συμβολή στον εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας που αφορά σε εβραϊκά θέματα γραμμένα στα ελληνικά, ακόμα δε περισσότερο στη συγγραφή έργων όπως το Λεξικό Λαδίνο ή η σύνθεση ποίησης σε διάλεκτο λαδίνο.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες κ. Εουζέμπι Αγιένσα Πρατ, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Ισπανικής Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, προσέγγισαν με έναν ξεχωριστό και πρωτότυπο τρόπο το θέμα του βιβλίου παρουσιάζοντας αποσπάσματα από την ισπανική ποίηση και φιλολογία που αναφέρονται στην Καμπαλά. Τα κείμενα διάβασε, στην πρωτότυπη γλώσσα, ο κ. Αγιένσα Πρατ ενώ ο κ. Ιβάνοβιτς έκανε τη μετάφραση και την ανάλυση της σημασίας τους.
Η συγγραφέας του βιβλίου κα Ρίτα Γκαμπάι αναφερόμενη στο έργο της τόνισε, μεταξύ άλλων: «Γράφοντας την μικρή αυτή εργασία, σκοπός μου δεν ήταν να ρίξω άπλετο φως πάνω στο τεράστιο θέμα της Καμπαλά και αυτό γιατί δεν διαθέτω τις βαθύτερες εκείνες γνώσεις που θα μου επέτρεπαν να αποτολμήσω κάτι τέτοιο, ούτε και ισχυρίζομαι ότι το βιβλίο μου θα βοηθήσει τους αναγνώστες να μυηθούν στα μυστήρια της Καμπαλά». Στη συνέχεια η συγγραφέας περιέγραψε σε γενικές γραμμές τι είναι η Καμπαλά και τι διδάσκει. Υπογράμμισε την ιδιαίτερη θέση που κατέχει στην Καμπαλά, το ιερό βιβλίο Ζοχάρ και την διάδοσή του μετά την απέλαση των Εβραίων από την Ισπανία. Αναφερόμενη στη διάδοση της μελέτης της Καμπαλά σήμερα, η κα Γκαμπάι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι αρμόδιοι καββαλιστικοί κύκλοι του Ισραήλ είναι αρνητικοί ως προς τις διάφορες σχολές που «διδάσκουν» Καμπαλά ανά τον κόσμο, διότι -όπως λέγουν- επουδενί λόγω εκπροσωπούν την αυθεντική διδασκαλία.
Αποσπάσματα από το Βιβλίο του Ζοχάρ αλλά και ιστορίες των Χασσιδίμ, διάβασε ο γνωστός ηθοποιός Αλμπέρτος Εσκενάζη.
Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεσμεύτηκαν για στενότερη συνεργασία με στόχο την ανάδειξη της σεφαραδίτικης κουλτούρας. (Εκδόσεις Διώνη, τηλ. 210 – 6994 722).
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae