Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1834 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΜΙΑΣ ΜΥΘΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η οικογένεια Ντασώ είναι συνδεδεμένη με την ομώνυμη αεροναυπηγική βιομηχανία, τον γαλλικό εθνικό αερομεταφορέα Air France, την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών General Aeronautique Marcel Dassault, αλλά και την εφημερίδα «Φιγκαρό», της οποίας είναι ιδιοκτήτρια. Η μυθική αυτή οικογένεια έχει ρίζες από την εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης.   Ο 87χρονος σήμερα Γάλλος κροίσος Σερζ Ντασώ, γερουσιαστής του κεντροδεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και πρώην δήμαρχος του Κορμπέιγ Εσόν (1995 και 2001) είναι απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη και συγκεκριμένα της Νοεμί Αλλατίνη που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1860 και πέθανε στο Παρίσι το 1928, κόρη του Δαρείου Αλλατίνη, εκ των ιδρυτών της επιχειρηματικής οικογένειας. 

 Τη γενέτειρα της γιαγιάς και προγιαγιάς τίμησε φέτος η οικογένεια Ντασώ, που χρηματοδότησε την ανακαίνιση μιας αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας έγιναν στις 11.6.2012, παρουσία του δισέγγονου της Νοεμί Αλλατίνη, Λοράν Ντασώ, γιου του Σερζ, που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγό του γι’ αυτό τον σκοπό. Ο ίδιος αποκάλυψε την επιγραφή με το νέο όνομα της αίθουσας εκθέσεων που φέρει και τα δύο επίθετα: «Allatini - Dassault».Η υποστήριξη της γαλλικής εταιρείας εις μνήμην των Αλλατίνη -οικογένεια που συνέβαλε να διαμορφωθεί η σύγχρονη Θεσσαλονίκη- συμπίπτει με την εκατονταετή επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης, μίας πόλης όπου μεγαλούργησαν επί έναν αιώνα οι πρόγονοί τους, αφήνοντας εντυπωσιακά οικοδομήματα να θυμίζουν το κοσμοπολίτικο παρελθόν της.

Η οικογένεια Ντασώ κατά τη διήμερη παραμονή της στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε  τους Μύλους Αλλατίνη, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία της οικογένειας Αλλατίνη και για τα αρχεία της στρατιωτικής γαλλικής παρουσίας 1916-18 στην πόλη, τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τον Γάλλο μεγιστάνα να συνεισφέρει στην οικονομική ζωή της πόλης.
Η βίλα Αλλατίνη -η εξοχική κατοικία της οικογένειας στην άλλοτε συνοικία των «Εξοχών» όπου έζησε η γιαγιά Νοεμί (1895-1907) - σήμερα στεγάζει την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Το βιομηχανικό συγκρότημα του Μύλου, στην οδό Ανθέων (έργα του Βιταλιάνο Ποζέλι), η ομώνυμη κεραμοποιεία, η τράπεζα στην πλ. Χρηματιστηρίου, η πρώτη έπαυλη των Αλλατίνη στον Φραγκομαχαλά, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της παρουσίας Αλλατίνη, μοναδικά μνημεία της βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Παρά τα σημάδια που άφησε πάνω τους ο χρόνος, κουβαλούν ακόμη την περιπέτεια, τον μύθο, τα μυστικά της οικογένειας.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η οικογένεια Ντασώ για τις εβραϊκές ρίζες της, καθώς επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και είχε κατ΄ ιδίαν συζήτηση με τον πρόεδρο της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.  
Ο κ. Σαλτιέλ δώρισε στην οικογένεια ένα συμβολικό ενθύμιο, το λεύκωμα «The Immortal Allatini, Ancestors and relatives of Noémie Allatini-Bloch (1860 – 1928)»  ειδική έκδοση της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης αφιερωμένη στην παρουσία της οικογένειας Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη.  
 
(Αποσπάσματα από την εφημερίδα «Καθημερινή», 1.6.2012)
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae