Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4034 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να εγκαινιάσει το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 26 στις 17.00 με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, της Γενικής Γραμματέως του Ινστιτούτου Θερβάντες, Carmen Nouergo, και του Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Carles Casajuana.

Επίσης, από τις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες ακαδημαϊκές δραστηριότητες, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παρουσιαστεί ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει μία έκθεση, εργαστήρια, παραστάσεις δρόμου, κλπ , στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οδός Αγίου Μηνά 11.

Τι είναι το Ινστιτούτο Θερβάντες

Το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι ο επίσημος φορέας της ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση το 1991. Αποστολή του είναι η προώθηση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, καθώς και των συν-επίσημων γλωσσών της Ισπανίας. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο επικεντρώνονται κυρίως στη γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά που είναι κοινή για τις χώρες και τους ανθρώπους των ισπανόφωνων κοινοτήτων. Το Ινστιτούτο Θερβάντες διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο 88 κέντρων που συνδέουν 64 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Επιπλέον, διαθέτει δύο κεντρικά γραφεία στην Ισπανία: Τα γραφεία Διεύθυνσης βρίσκονται στη Μαδρίτη και ένα άλλο κεντρικό γραφείο βρίσκεται στο Alcalá de Henares.

Περισσότερα...
 
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ YIDDISH ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Μία βραδιά με Yiddish τραγούδια αλλά και πρώιμες συνθέσεις του Γερμανού συνθέτη Kurt Weill διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στις 14.9.2022, στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα υπέροχα τραγούδια της παράδοσης των εβραϊκών γερμανόφωνων τραγουδιών, σε μία από τις ελάχιστες φορές που έχουν παρουσιαστεί στην πόλη των Ιωαννίνων, τα οποία και ανέλυε εκτενώς η Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τα έκανε άμεσα κατανοητά δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ακούσουν τα πρώτα έργα του πασίγνωστου για τις μετέπειτα δημιουργίες του, Kurt Weill.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΒΟΛΟΥ ΜΑΡΣΕΛ ΣΟΛΟΜΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 25.9.2022 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα e-thessalia η ακόλουθη συνέντευξη του πρόεδρου της Ι.Κ. Βόλου Μαρσέλ Σολομών, την οποία επιμελήθηκε η Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά.

«Ο Μαρσέλ Σολομών είναι από τους πιο ωραίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ευφυής με ήθος και αξιοπρέπεια, χαμηλών τόνων. Όλοι οι φίλοι του τον έχουμε στην καρδιά μας. Είχε αρνηθεί πριν καιρό να μας μιλήσει για δεύτερη φορά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ. Άλλοι έχουν να πουν πιο ενδιαφέροντα πράγματα από μένα. Είχε πει. Υποχώρησα χωρίς να συμφωνήσω μαζί του.
Η επικαιρότητα έφερε τα πάνω κάτω…. Δεν λέω τίποτα, δεν θα κρίνω. Ο Μαρσέλ Σολομών θα μας ενημερώσει υπεύθυνα. Καταρχάς, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, με συγκινούν. Πάντα είναι χαρά μου να συνομιλούμε είτε διά ζώσης είτε μέσω του έντυπου Τύπου!

Μαρσέλ, διάβασα στον Τύπο, μια ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, η οποία επικρίνει τον διορισμό της κας Παγουτέλη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Τι προκάλεσε την αντίδραση αυτή, καθώς και τη δική σου και πολλών άλλων;
Η κα Μαριάνθη Παγουτέλη, το 2007 ως εφέτης είχε μειοψηφήσει στην καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη κατά του Κώστα Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη αλήθεια». Υποστήριξε, δηλαδή, ότι θα έπρεπε να κριθεί αθώος, εκθέτοντας την άποψή της σε ένα εκτενές «Σκεπτικό Μειοψηφίας» 32 (!) σελίδων.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΕΦΕΣΗ ΣΤ. ΧΙΟΥ ΚΑΙ «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΝΟ ΜΩΥΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Το ακόλουθο κείμενο αναρτήθηκε στο facebook του τ. προέδρου της Ι.Κ. Αθηνών Μίνου Μωυσή στις 20.9.2022

Με την απόφαση του 4456/2-9-22 το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει το ΜΑΚΕΛΕΙΟ και ο Στέφανος Χίος κατά της καταδικαστικής σε βάρος τους απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών τον Οκτώβριο 2020.

Το Εφετείο έκρινε ότι «Εξαιτίας του εξυβριστικού περιεχομένου του άρθρου και δεδομένου ότι η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ελευθεροτυπία υπόκειται στους περιορισμούς του νόμου με τους οποίους επιδιώκεται η προστασία των ατόμων από την καταχρηστική άσκηση της, δεν επιτρέπεται με πρόσχημα την ελευθεροτυπία η προσβολή της προσωπικότητας με δημοσιεύματα υβριστικά ή δυσφημιστικά για το άτομο».

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, ο Χίος και το ΜΑΚΕΛΕΙΟ καταδικάζονται τελεσίδικα για το υβριστικό δημοσίευμα τον Δεκέμβριο 2017. Το Εφετείο έκρινε ότι ήταν ορθή η καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου, που μεταξύ άλλων περιείχε τις εξής κρίσεις:

Ότι το δημοσίευμα είχε «πρόθεση και σκοπό εξύβρισης μου από το δριμύ τρόπο που εκτίθενται οι χαρακτηρισμοί εις βάρος μου προκειμένου να με μειώσει και να συνδέσει υποβολιμαία την Εβραϊκή καταγωγή μου με το γεγονός της ανάληψης από εμένα επαγγελματικής θέσης ευθύνης».

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Στη διάρκεια των εργασιών του 25ου Τακτικού Συνεδρίου Αντιπροσώπων των Ι.Κ. Ελλάδος (Αθήνα, 18.9.2022), ο Γ.Γ. του ΚΙΣΕ Βίκτωρ Ελιέζερ, στο πλαίσιο προβολής παρουσίασης, ανέλυσε τα πεπραγμένα του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ κατά την τριετία 2019 – 2022, εστιάζοντας στα καίρια για τον Ελληνικό Εβραϊσμό ζητήματα, στις σχετικές πρωτοβουλίεςπου ανέλαβε το Δ.Σ. του ΚΙΣΕ, στις δράσεις και στην υλοποίηση προγραμμάτων σε συνεργασία με φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Δείτε ΕΔΩ το αρχείο της παρουσίασης, το οποίο περιέχει πληθώρα εξωτερικών συνδέσμων μερεπορτάζ και άρθρα, που συνθέτουν την πολύπλευρη δράση του ΚΙΣΕ.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae