Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5235 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να εγκαινιάσει το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 26 στις 17.00 με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, της Γενικής Γραμματέως του Ινστιτούτου Θερβάντες, Carmen Nouergo, και του Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Carles Casajuana.

Επίσης, από τις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες ακαδημαϊκές δραστηριότητες, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παρουσιαστεί ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει μία έκθεση, εργαστήρια, παραστάσεις δρόμου, κλπ , στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οδός Αγίου Μηνά 11.

Τι είναι το Ινστιτούτο Θερβάντες

Το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι ο επίσημος φορέας της ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση το 1991. Αποστολή του είναι η προώθηση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, καθώς και των συν-επίσημων γλωσσών της Ισπανίας. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο επικεντρώνονται κυρίως στη γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά που είναι κοινή για τις χώρες και τους ανθρώπους των ισπανόφωνων κοινοτήτων. Το Ινστιτούτο Θερβάντες διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο 88 κέντρων που συνδέουν 64 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Επιπλέον, διαθέτει δύο κεντρικά γραφεία στην Ισπανία: Τα γραφεία Διεύθυνσης βρίσκονται στη Μαδρίτη και ένα άλλο κεντρικό γραφείο βρίσκεται στο Alcalá de Henares.

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. Μ. ΣΧΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΣ ΑΣΑΝΑ 5783 PDF Εκτύπωση E-mail

Η παράδοση του Ρος Ασανά, βαθιά ριζωμένη στις αξίες του Εβραϊσμού, μας θυμίζει την ικανότητα της ανθρωπότητας να κάνει μια νέα αρχή, να θεραπεύεται και να ανοικοδομείται, καθώς μας επιτρέπει να γιορτάζουμε την πλούσια Εβραϊκή κληρονομιά και τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Επίσης, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μια παύση και να προβληματιστούμε για την χρονιά, με τα επιτεύγματά της και τις προκλήσεις της.

Την προηγούμενη χρονιά, κάναμε τεράστια πρόοδο στη καταπολέμηση του αντισημιτισμού αλλά και στην προστασία και τον εορτασμό της Εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Στις 5 Οκτωβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την πρώτη Στρατηγική της για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της Εβραϊκής ζωής, που σκοπό έχει να σταματήσει όλες τις μορφές του αντισημιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της παροχής επιδότησης για την προστασία των δημόσιων χώρων, την προώθηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος – διαδικτυακά και μη – σε μια κοινωνία με λιγότερους επιζώντες, την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη της Εβραϊκής ζωής. Οι ενέργειες που προωθήθηκαν από την στρατηγική είναι ακόμα πιο σημαντικές σήμερα που ο κόσμος υποφέρει από πρωτοφανείς αλλαγές οι οποίες αυξάνουν την απειλή εναντίον της Εβραϊκής κοινότητας.  

Περισσότερα...
 
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ YIDDISH ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Μία βραδιά με Yiddish τραγούδια αλλά και πρώιμες συνθέσεις του Γερμανού συνθέτη Kurt Weill διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στις 14.9.2022, στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα υπέροχα τραγούδια της παράδοσης των εβραϊκών γερμανόφωνων τραγουδιών, σε μία από τις ελάχιστες φορές που έχουν παρουσιαστεί στην πόλη των Ιωαννίνων, τα οποία και ανέλυε εκτενώς η Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τα έκανε άμεσα κατανοητά δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ακούσουν τα πρώτα έργα του πασίγνωστου για τις μετέπειτα δημιουργίες του, Kurt Weill.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΒΟΛΟΥ ΜΑΡΣΕΛ ΣΟΛΟΜΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 25.9.2022 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα e-thessalia η ακόλουθη συνέντευξη του πρόεδρου της Ι.Κ. Βόλου Μαρσέλ Σολομών, την οποία επιμελήθηκε η Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά.

«Ο Μαρσέλ Σολομών είναι από τους πιο ωραίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ευφυής με ήθος και αξιοπρέπεια, χαμηλών τόνων. Όλοι οι φίλοι του τον έχουμε στην καρδιά μας. Είχε αρνηθεί πριν καιρό να μας μιλήσει για δεύτερη φορά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ. Άλλοι έχουν να πουν πιο ενδιαφέροντα πράγματα από μένα. Είχε πει. Υποχώρησα χωρίς να συμφωνήσω μαζί του.
Η επικαιρότητα έφερε τα πάνω κάτω…. Δεν λέω τίποτα, δεν θα κρίνω. Ο Μαρσέλ Σολομών θα μας ενημερώσει υπεύθυνα. Καταρχάς, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, με συγκινούν. Πάντα είναι χαρά μου να συνομιλούμε είτε διά ζώσης είτε μέσω του έντυπου Τύπου!

Μαρσέλ, διάβασα στον Τύπο, μια ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, η οποία επικρίνει τον διορισμό της κας Παγουτέλη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Τι προκάλεσε την αντίδραση αυτή, καθώς και τη δική σου και πολλών άλλων;
Η κα Μαριάνθη Παγουτέλη, το 2007 ως εφέτης είχε μειοψηφήσει στην καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη κατά του Κώστα Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη αλήθεια». Υποστήριξε, δηλαδή, ότι θα έπρεπε να κριθεί αθώος, εκθέτοντας την άποψή της σε ένα εκτενές «Σκεπτικό Μειοψηφίας» 32 (!) σελίδων.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ του ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τετάρτη 28.9.2022, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ Omer Bar-Lev επισκέφθηκε το ΚΙΣΕ, συνοδευόμενος από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου και συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Αθηνών.

Στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΙΣΕ παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Βίκτωρ Ελιέζερ και ο Γενικός Ταμίας Δανιήλ Μπεναρδούτ, οι οποίοι μίλησαν για το έργο του ΚΙΣΕ, για τη σημασία της ανάπτυξης και διεύρυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν ισχυροί δεσμοί των εβραίων της διασποράς με το Ισραήλ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συνεργασία του ΚΙΣΕ με το Υπουργείο Παιδείας για την διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae