Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6127 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε την Πέμπτη 22.12.2022 στο γραφείο του με τον νέο Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Noam Katz, ο οποίος συνοδευόταν από τον Ακόλουθο Άμυνας (AKAM) του Ισραήλ Cοlonel IDF Tal Wollenberg.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ και στη διαρκή εμβάθυνσή της με κοινές δράσεις, συνέργειες και δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, καθώς και στην σημαντική συνεισφορά της στην στρατηγική σχέση μεταξύ των 2 χωρών, η οποία προάγει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Περισσότερα...
 
ΔΩΡΕΑ ΆΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ ΣΕ 10 ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η μητέρα του Άλμπερτ Μπουρλά, Σάρα, μερικές φορές εργαζόταν εθελοντικά σε κοινωνικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας σε προσωπική εργασία ό,τι δεν μπορούσε να δώσει σε χρήματα.

«Δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες να προσφέρει χρήματα, αλλά είχε την ευγενική ψυχή να θέλει να βοηθήσει και να πηγαίνει να βοηθήσει, δουλεύοντας σε αυτά τα ιδρύματα πολλές φορές» θυμήθηκε σήμερα 21.12.2022 ο CEO της Pfizer, που βαδίζοντας στα χνάρια της μητέρας του, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για να προσφέρει με τον δικό του τρόπο στήριξη σε 10 ιδρύματα της πόλης, τα περισσότερα από τα οποία μεγάλωσε «γνωρίζοντάς τα και ακούγοντας για αυτά».

Ποσό ύψους 600.000 δολαρίων από τις παγκόσμιες πωλήσεις του βιβλίου του 'Αλμπερτ Μπουρλά, «Moonshot», στο οποίο περιγράφει τη δική του οπτική για τα γεγονότα της πανδημίας και τον αγώνα δρόμου με στόχο την ανάπτυξη του εμβολίου για την καταπολέμηση της Covid-19, θα διατεθεί σε 10 ιδρύματα της πόλης.

Περισσότερα...
 
ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Τούτες τις μέρες, συμπίπτουν οι γιορτές μας, Χανουκά και Χριστούγεννα.

Είναι γιορτές χαράς και ελπίδας. Εβραίοι και Χριστιανοί γιορτάζουμε τη νίκη του φωτός της ελευθερίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης, ενάντια στο σκοτάδι του μίσους και του φανατισμού.

Εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μας Χριστιανούς καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά, να επικρατήσει ειρήνη και ευημερία στη χώρα μας και στον κόσμο ολόκληρο.

ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

Πρόεδρος Κεντρικού Ισραηλιτικού 

Συμβουλίου Ελλάδος

 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΖΑΝ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ PDF Εκτύπωση E-mail

της Αλίκης Κοέν – Μωυσή

Τις οικογένειες των Καπετάν Βασίλη και Φωτεινής Σισκοπούλου, Νικολάου και Πελαγίας Γκιάτα, και Καπετάν Γεωργίου και Αναστασίας Πιτσιάβα από το Λιτόχωρο, τίμησαν τα εγγόνια των Εμμάνουελ και Έμμας Χαζάν, Αλίκη Κοέν-Μωυσή,  Φίκος Σαλτιέλ και  Νταβίντ Χαζάν, για τη διάσωση των παππούδων και των γονέων τους, Έττης, Ρασέλ και Μόσε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. Την εκδήλωση άνοιξε η Αλίκη Κοέν - Μωυσή, η οποία έκανε μία σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία της οικογένειάς της. Μόλις κηρύχθηκε ο πόλεμος τον Οκτώβριο του 1940 ο Καπετάν Γιώργος Σισκόπουλος, που διέμενε μαζί με την οικογένειά του κοντά με την οικογένεια του Εμμάνουελ Χαζάν στη Θεσσαλονίκη, του πρότεινε να τους μεταφέρει στο Λιτόχωρο με το καΐκι του (τον Άγιο Σπυρίδωνα) που μετέφερε κάρβουνο. Ο Καπετάνιος ήταν Λιτοχωρίτης και επειδή και εκείνος είχε παιδιά στην ίδια ηλικία με την οικογένεια Χαζάν σκέφτηκε ότι εκεί θα υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια 

στην περίοδο του πολέμου. Έτσι, η πενταμελής εβραϊκή οικογένεια μεταφέρθηκε στο Λιτόχωρο, όπου παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, κρυμμένη στα σπίτια των άλλων οικογενειών που τιμήθηκαν στην εκδήλωση.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Βαγγέλης Γερολιόλιος υπογράμμισε πως η εκδήλωση χαρακτηρίζεται από τις πανανθρώπινες αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο. Η διάσωση της εβραϊκής οικογένειας εκείνη την περίοδο από τις Λιτοχωρίτικες οικογένειες, ανέφερε ο Δήμαρχος, αποδεικνύει την οικουμενικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει και σήμερα τη σκέψη μας, δείχνοντας εμφατικά ότι όλοι έχουμε ευθύνη να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν ξανά παρόμοια γεγονότα.

Περισσότερα...
 
ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΝΟΥΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Υπουργός Παιδείας και η ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού αντάλλαξαν ευχές για το Χανουκά, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στο πλαίσιο ενός εγκάρδιου και εορταστικού δείπνου που παρατέθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στις 16.12.2022.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απηύθυνε θερμές ευχές στην ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού για τη γιορτή του Χανουκά, τη γιορτή του Φωτός για τους Εβραίους,  υπογραμμίζοντας την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να μεταλαμπαδεύει τη γνώση, να διατηρεί την μνήμη μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, να καταπολεμά τη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ ευχαρίστησε την Yπουργό για τη στενή συνεργασία και ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι χρονιά ειρήνης, ευημερίας και προόδου για τη χώρα μας.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae