Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5315 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΝΗΜΗ, ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ‘ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’» PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πρόγραμμα "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2019 (Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα) με θέμα «Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας: το Αρχείο ‘Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα’».  

Στη διημερίδα θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικό Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» –η δημιουργία, η λειτουργία και η χρήση του– και θα συζητηθούν μεθοδολογικά ερωτήματα και ερευνητικές προοπτικές που αφορούν την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την κληρονομιά της. Σκοπός της διήμερης συνάντησης είναι επίσης να διερευνηθούν ο ρόλος της χρήσης των ψηφιακών μέσων στις ανθρωπιστικές επιστήμες και οι σχέσεις της προφορικής ιστορίας με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΤΟ EMAIL ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα occupation-memories.org

 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ IHRA για το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

«ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ»

-Άριστη συνεργασία & Δεσμοί φιλίας -οι παράγοντες επιτυχίας των εκδηλώσεων

-Μάθημα παιδείας κι ελπίδα για το μέλλον η παρουσία των μαθητών

Στον απόηχο των επιτυχημένων εκδηλώσεων Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, που διοργανώθηκαν στη Βέροια από 20 – 22.9.2019, με τίτλο «Η Μνήμη του Νήματος», στο πλαίσιο της Λουξεμβουργιανής προεδρίας στον διεθνή οργανισμό IHRA (Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος), ο Ελληνικός Εβραϊσμός ευχαριστεί από καρδιάς τον λαό της Βέροιας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, τους Αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες του Δήμου, την καλλιτεχνική διευθύντρια των εκδηλώσεων διεθνούς φήμης σοπράνο κα Σόνια Θεοδωρίδου, τους συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων -την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου, την Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Όμορφη Ελλάδα»- τους υποστηρικτές και χορηγούς,  τον Χώρο Τεχνών και την υπεύθυνη Πολιτιστικών του Δήμου κα Νανά Καραγιαννίδου, τις Χορωδίες, την Ορχήστρα Mobile, την Αστυνομική Διεύθυνση Βέροιας, την Τροχαία, τις εθελόντριες κυρίες της πόλης και τους μαθητές των σχολείων της Βέροιας που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους τόσο στην προετοιμασία όσο και στη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Ολόκληρη η πόλη ευαισθητοποιήθηκε και συμμετείχε στην απότιση φόρου τιμής στη Μνήμη των 460 Βεργιωτών Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατά το Ολοκαύτωμα για μόνον τον λόγο της θρησκείας τους, στο όνομα του μίσους.

Περισσότερα...
 
Η ΒΕΡΟΙΑ ΞΕΤΥΛΙΞΕ ΤΟ «ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» - ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ IHRA PDF Εκτύπωση E-mail

Πορεία Μνήμης από τη Συναγωγή στον Σιδηροδρομικό Σταθμό

Το νήμα της μνήμης της εβραϊκής παρουσίας στη Βέροια, πριν από τη σκοτεινή περίοδο του πολέμου και το Ολοκαύτωμα, ξετύλιξαν το απόγευμα της Κυριακής 22.9.2019 όλοι όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να συμμετάσχουν στην πορεία για τα 460 μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, που οδηγήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ανάμεσα στα περίπου 2.000 άτομα που έλαβαν μέρος, ο Δήμαρχος και οι Αρχές της πόλης, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, οι πρεβεις του Λουξεμβούργου και του Ισραήλ, εκατοντάδες Βεργιώτες, μαθητές των σχολείων της περιοχής, χορωδίες, πολλοί Ισραηλινοί με καταγωγή από τη Βέροια, ομόθρησκοι απ΄ όλη την Ελλάδα και αντιπροσωπείες πρεσβειών. 

Με την πορεία και τη συναυλία που ακολούθησε, με τίτλο "Η Μνήμη του Νήματος", βασισμένη σε μια ιδέα της διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Προεδρίας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, τον Δήμο Βέροιας, την Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Αστική & Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "ΟΜΟΡΦΗ ΕΛΛΑΔΑ" και είχαν την υποστήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας, του Ελληνο-Ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Σάμπυ Μιωνή.

Περισσότερα...
 
ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ YOSSI AMRANI PDF Εκτύπωση E-mail

Τα καθήκοντά του στην Αθήνα ως νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα ανέλαβε ο Γιόσι Αμράνι.

Ο κ. Αμράνι γεννήθηκε το 1958 στη Χάιφα. Εντάχθηκε στο Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών το 1983. Διετέλεσε μεταξύ άλλων πληρεξούσιος υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, γενικός πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο, πρέσβης στην Κροατία, πρέσβης (non-resident) στη Βόρεια Μακεδονία και μέχρι πρόσφατα πρέσβης στην Ουγγαρία. Στην τελευταία του θέση στο ΥΠΕΞ του Ισραήλ ήταν επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού. Ο Ισραηλινός πρέσβης κατέχει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Χάιφας και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, 19.9.2019

 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε στην απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και των  Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2018 (για τις εκδόσεις 2017).

Στην κατηγορία Παιδικών Βιβλίων, 2018  (εκδόσεις 2017) και συγκεκριμένα το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονεμήθηκε στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο "Λίγο πριν… λίγο μετά το 1821, Ένας κόσμος σε κίνηση", (επιστημονική επιμέλεια Μανώλης Πατηνιώτης, Αριστοτέλης Τύμπας), εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae