Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2355 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 6.10.2018 ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου «Φαέθων», εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία της τοπικής εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα. Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ιχνηλατώντας την εβραϊκή παρουσία στην Αλεξανδρούπολη του μεσοπολέμου»της φιλολόγου, ιστορικού και ερευνήτριας Χρύσας Κουλιάκη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την έρευνα της δημιουργού του μέσα από αρχειακές και βιβλιογραφικές πηγές, τα σοκάκια της πόλης και τα απομεινάρια της άλλοτε ακμάζουσας  εβραϊκής κοινότητας. Από ένα παλαιό φωτογραφικό άλμπουμ αναδύεται και ζωντανεύει η μορφή της Αλίκης Εσκενάζη, η οποία αναπλάθει την προπολεμική ζωή των Εβραίων στην Αλεξανδρούπολη. Το ντοκιμαντέρ έχει διακριθεί με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Εκπαιδευτικών στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Προσεγγίζουμε βιωματικά το παρελθόν: αφηγήσεις (μαρτυρίες) από την οικογενειακή, την τοπική και τη σύγχρονη εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία», και αποτελεί μέρος της μεταπτυχιακής εργασίας της κα Κουλιάκη με θέμα: «Η εβραϊκή παρουσία στην ‘αλίμενον [ταύτην] γωνίαν της Θράκης’ Ντεντέ Αγάτς – Αλεξανδρούπολη (1870 – 1965)»,  η οποία περιλαμβάνει δύο σκέλη, την κινηματογραφική και την ιστορική αποτύπωση.

Κατά την εκδήλωση, πρώτη μίλησε η κα Κουλιάκη με θέμα «Αν...μιλούσαν! Τα κτήρια ως φορείς μνήμης. Αναζητώντας τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη μας», αναφερόμενη στην εκτεταμένη έρευνά της αλλά και στο ντοκιμαντέρ της που συνέδεσε εμβληματικά κτήρια της πόλης με την ιστορία των Εβραίων της Αλεξανδρούπολης. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή μέσω skype της παλιάς Αλεξανδρουπολίτισας Βίκης Ρεϊτάν – Χακίμ, από το Ντένβερ, Κολοράντο των ΗΠΑ, η οποία φανερά συγκινημένη μίλησε για την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης και για την οικογένειά της που -μαζί με την οικογένεια του Ζακ Ρεϊτάν- ήταν οι μόνες που επέζησαν του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
Η «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ΜΙΑΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ – ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Η μνήμη μιας παλιάς Συναγωγής μέσα σε μία άλλη Συναγωγή και μαζί η πολιτιστική κληρονομιά των Ιωαννίνων, μια ιστορία συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων επί αιώνες που αντέχει ακόμα.

Στη Συναγωγή των Ιωαννίνων εκτίθενται αυτή την περίοδο αρχιτεκτονικά μέλη και αναθηματικές επιγραφές από την κατεστραμμένη Νέα Συναγωγή Χαντάς των Ιωαννίνων, σε μια έκθεση που διοργανώθηκε με την επιμέλεια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας.

Πρόκειται για ψηφίδες που ανοίγουν ένα παράθυρο στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων και δείχνουν πόσο ζωντανή και δημιουργική ήταν μέχρι και την εξόντωση των περισσότερων μελών της από τους ναζί το 1944, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν και τα Γιάννενα ως μια πόλη σε εγρήγορση, μια πόλη που έχει τη δύναμη να προβάλλει το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν και παρόν της.

Παράλληλα, όμως, η ίδια η έκθεση δείχνει ότι η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων σήμερα μπορεί να έχει πλέον λιγότερα από 50 μέλη, έχει όμως μια δυναμική που της επιτρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο.

Εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης κάθε χρόνο, κυρίως από το Ισραήλ, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναζητούν τα σημάδια αυτής της μακράς ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής των Γιαννιωτοεβραίων.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 4.10.2018 σε μια σεμνή τελετή που φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τιμήθηκε με τον Σταυρό του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ. Enrique Viguera Rubio.

Κατά την έναρξη της τελετής ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Σαμουήλ Ναχμίας, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ο σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισπανίας, κ. Juan Saenz de Heredia, ανέγνωσε το Βασιλικό Διάταγμα. 

Ο Πρέσβης της Ισπανίας στον χαιρετισμό του μετά την παρασημοφόρηση του κ. Σαλτιέλ  αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με την Ισπανία και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική προσφορά του κ. Σαλτιέλ αναφορικά με την διατήρηση του Σεφαραδικού πολιτισμού και της Ισπανοεβραϊκής γλώσσας.   

Ο κ. Σαλτιέλ από πλευράς του τόνισε αρχικά τους δεσμούς των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης με την Ισπανία ενώ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Ισπανού Πρέσβη Σεμπαστιάν Ρομέρο Ραδιγάλες που την περίοδο του Ολοκαυτώματος ενήργησε για την αποφυγή του εκτοπισμού 367 Σεφαραδιτών στα στρατόπεδα Άουσβιτς Μπιρκενάου, και αντ’ αυτού στην μεταφορά τους στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν και αργότερα στην Ισπανία. Υπογράμμισε δε τις προσπάθειες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που γίνονται στις μέρες μας για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέει τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης με την Ισπανία.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, συναντήθηκε στις 27.9.2018 με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιπρόεδρο, Βίκτωρα Ελιέζερ, και τον Ταμία, Δανιήλ Μπεναρδούτ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται δράσεων του ΚΙΣΕ σε διεθνές επίπεδο, καθώς και η παρουσία της Ελλάδας σε οργανισμούς και θεσμούς που αφορούν στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Από πλευράς του, ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε τη διαρκή μέριμνα της Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για την προάσπιση της μνήμης των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, των οποίων η μαζική εξολόθρευση αποτελεί μία από τις τραγικότερες σελίδες της εθνικής μας ιστορίας, αλλά, συνάμα, και την προσπάθεια εξαλείψεως του αντισημιτισμού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο μέσω της αναδείξεως της διαχρονικής προσφοράς του Ιουδαϊκού Ελληνισμού.

Τέλος, προτάθηκαν και συζητήθηκαν μελλοντικές κοινές δράσεις με άξονα τον πολιτισμό, αποβλέποντας ειδικότερα στον σεβασμό και στην προώθηση της ποικιλομορφίας των θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 

 
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Από τη δεκαετία του 1970 ο Μωϋσής Κωνσταντίνης εργάστηκε για το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και για τα ΕΛΤΑ, από το 1980 για το ΚΙΣΕ. Πενήντα χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό Εβραϊσμό εκ των οποίων 13 θήτευσε ως Πρόεδρος του ΚΙΣΕ. Ολη του τη ζωή την αφιέρωσε στην τεκμηρίωση της ιστορίας, στην προαγωγή του πολιτισμού και στην πολυαγαπημένη του οικογένεια. Και όλοι -οικογένεια, συγγενείς, συνεργάτες, και φίλοι απ΄ όλη την Ελλάδα, προσωπικότητες της πολιτικής και της Τέχνης- τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, κατά την κηδεία του που έγινε στις 23.9.2018, στο εβραϊκό νεκροταφείο της Αθήνας.

Για τη ζωή και το έργο του Μωϋσή Κωνσταντίνη, για την προσφορά του στον Ελληνικό Εβραϊσμό και στην ευρύτερη κοινωνία, μίλησαν: ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών Μίνος Μωϋσής, ο οποίος τόνισε ότι ο Μ. Κωνσταντίνης υπήρξε ένας «πλήρης άνθρωπος» έχοντας επιτύχει και προσφέρει τα μέγιστα στην οικογένειά του, την κοινότητά του, την κοινωνία και την εργασία του, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ ο οποίος αναφέρθηκε στην θητεία του Μ. Κωνσταντίνη στο ΚΙΣΕ αλλά και στην προσωπική τους φιλία, ο γιός του Άρης Κωνσταντίνης, ο οποίος τον αποχαιρέτισε εκ μέρους της οικογένειας μιλώντας για τη μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει ο Μ.Κωνσταντίνης στα παιδιά και τα εγγόνια του, ο Σάββας Δάνδολος Γεν. Διευθυντής Εμπορικού Τμήματος ΕΛ.ΤΑ., ο οποίος μίλησε για το έργο του στον τομέα Φιλοτελισμού και στην ιστορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου, εκ μέρους του προέδρου του ΕΜΕ Σαμουήλ Μάτσα, η οποία αναφέρθηκε στην αγάπη του Μ. Κωνσταντίνη για τη δημιουργία και το έργο του Μουσείου, και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος αποχαιρέτισε τον φίλο Μ. Κωνσταντίνη με ένα ποίημα για το Ολοκαύτωμα.

Με συγκίνηση συνεχίζουμε τη δημοσίευση των συλλυπητηρίων μηνυμάτων που αποστέλλονται στο ΚΙΣΕ. Δείτε όλα τα μηνύματα εδώ.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae