Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3999 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Θ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ «ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 18 Οκτωβρίου 2022 έγινε, στη μεγάλη αίθουσα του Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα,  η παρουσίαση του βιβλίου του επιζώντα της Κατοχής και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), Θανάση Φροντιστή, με τίτλο «Ελεγεία για το Ολοκαύτωμα της Ελλάδας 1941-1944». Πρόκειται για ένα επικό ποίημα για την τραγωδία της Κατοχής, στις ωδές του οποίου περιλαμβάνονται και εκτενείς αναφορές στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης πρόλογο του Προέδρου του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ.

Η εκδήλωση -που διοργανώθηκε από το ΕΣΔΟΓΕ, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση- ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους: Δημήτρη Αλευρομάγειρο, Αντιστράτηγο ε.α., Συγγραμματέα της Σ.Ε. του ΕΣΔΟΓΕ, Θανάση Παπαδόπουλο, Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, Καθηγητή Μάνο Αλχανάτη, Α’ Αντιπρόεδρο του ΚΙΣΕ, και τον εκδότη του βιβλίου Χάρη Πάτση.

Περισσότερα...
 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΠΟΥΡ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο φετινός εορτασμός του Γιόμ-Κιπούρ στα Γιάννενα συγκέντρωσε περισσότερα από 320 άτομα από την Αμερική, τον Καναδά, το Μεξικό, το Ισραήλ, την Ευρώπη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κοινότητάς μας και έφτασαν με κάθε μέσον στην πόλη μας για να γιορτάσουν μαζί μας τη μεγαλύτερη γιορτή του Ιουδαϊσμού, να απολαύσουν τις γνήσιες Ρωμανιώτικες μελωδίες, και να βιώσουν τα μοναδικά συναισθήματα που νοιώθει όποιος κάνει Κιπούρ στην ιστορική Συναγωγή μας. Ανάμεσά τους, oνέος πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Μάκης Μάτσας, ο ταμίας του ΚΙΣΕ, Δανιήλ Μπεναρδούτ, τα επίτιμα μέλη της Κοινότητάς μας, κ.κ. Ραφαήλ Μωυσής και Μίμης Κοέν, βουλευτές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της πόλης μας.

Το μεσημέρι της παραμονής 4.10.2022 της μεγάλης γιορτής, ο θρησκευτικός μας λειτουργός, κ. Χαΐμ Ισχακής, τέλεσε μνημόσυνα στο νεκροταφείο και ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Γιαννιωτο-Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Το βράδυ της παραμονής, τελέστηκε με μεγάλη κατάνυξη η λειτουργία του Καλ-Νιδρέ.

Περισσότερα...
 
«ΟΔΟΜΑΧΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΔΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤΟΥ ΝΑΡ PDF Εκτύπωση E-mail

της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Τον Μάρτιο του 2018 το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη έλαβε ομόφωνα την απόφαση να μετονομαστεί ο δρόμος «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» σε «Αλμπέρτου Ναρ». Ο πρώτος ήταν –διορισμένος από τον κατοχικό πρωθυπουργό Γιώργο Τσολάκογλου το 1941– επιθεωρητής Νομαρχιών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την αντιμετώπιση των αποσχιστικών τάσεων που εκπορεύονταν από βουλγαρικούς, ιταλικούς και ρουμανικούς κύκλους.

Ο δεύτερος γεννήθηκε μεταπολεμικά. Ηταν γνωστός λογοτέχνης και ερευνητής, που ανέδειξε την παρουσία και την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης και τον ρόλο της στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης. Ενας δρόμος, δύο διαφορετικές ιστορικές αφηγήσεις. Ο Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ, θεωρεί εσφαλμένη ακριβώς αυτή την αφετηρία σύνδεσης των δύο ονομάτων, του Χρυσοχόου και του Ναρ. «Είναι σαν εκδικητική μνεία, λες και η μετονομασία έχει χαρακτήρα αντιποίνων μνήμης». Η διαιώνιση της δικαστικής περιπέτειας επιβεβαιώνει εν μέρει τον ισχυρισμό του.

Ενοχλημένοι με την απόφαση του δήμου οι απόγονοι του Χρυσοχόου άσκησαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο όντως τους δικαίωσε. «Τυχαία το πήραμε χαμπάρι», λέει ο δικηγόρος Ηρακλής Σπανός, εγγονός του Χρυσοχόου. Ετσι έγινε, και η πινακίδα «Αλμπέρτου Ναρ» αποκαθηλώθηκε γρήγορα κι ο δρόμος αναβαπτίστηκε «Αθανασίου Χρυσοχόου». Παράλληλα, οι συγγενείς του υπέβαλαν αγωγή κατά τριών αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης –του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και των δικηγόρων Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακκέτα– για «προσβολή νεκρού», ζητώντας αποζημίωση και από τους τρεις το ποσό των 600.000 ευρώ.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Τις ευχαριστίες του για τη συμβολή του στην ανακαίνιση της Συναγωγής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων εξέφρασε προς τον Δήμαρχο Τρικκαίων, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας.

Ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ επισκέφθηκε τον Δημήτρη Παπαστεργίου την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στο γραφείο του, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Κ.Ι.Σ.Ε., κ. Βίκτωρ Ελιέζερ.

Στη σύντομη συζήτηση, ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε στη συμβολή του Δήμου Τρικκαίων στο έργο της ανακαίνισης της Συναγωγής, που εγκαινιάστηκε την ίδια ημέρα.

Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε την υποχρέωση για αυτή τη συνδρομή, με βάση την ιστορία της πόλης και τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών.

Ακολούθησε συζήτηση για θέματα ευρύτερης συνεργασίας με τον Δήμαρχο Τρικκαίων να προσφέρει στον κ. Σαλτιέλ ένα αναμνηστικό δώρο.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ, 16.10.2022

 
ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Με πολλή συγκίνηση, επισημότητα και άπειρες μνήμες εγκαινιάστηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 η επαναλειτουργία της ανακαινισμένης Συναγωγής Καλ Καντος Γιαβανίμ των Τρικάλων. Πρόκειται για ένα έργο που αποκατέστησε τα προβλήματα που υπήρχαν στο κτήριο της ιστορικής Συναγωγής, αναδεικνύοντάς το και πάλι. Η αναστήλωση της Συναγωγής υλοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη δωρητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η σημασία της συμβολής των οποίων τονίστηκε κατά την εκδήλωση των εγκαινίων.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου περιέγραψε ως «υπέροχη ημέρα και ημέρα γιορτής για τα Τρίκαλα» τα εγκαίνια, επισημαίνοντας ότι η πόλη έχει «ανοιχτό μυαλό και καρδιά, ήταν και παραμένει πολυπολιτισμική», θυμίζοντας τη φιλοξενία των 500 προσφύγων το 2016. Τόνισε πως τα Τρίκαλα «ήταν πόλη ανοιχτή σε πιστεύω και θρησκείες», διατηρώντας ενότητα και αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης «για τους τρικαλινούς Εβραίους που δε γύρισαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», οπότε έχει σημασία «να είμαστε εδώ, να θυμόμαστε ποιοι είμαστε». Και τόνισε με έμφαση: «το χρωστάμε στους προγόνους μας, στους τρικαλινούς και τις τρικαλινές που έκρυψαν οικογένειες εβραϊκές οικογένειας στη διάρκεια της Κατοχής».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτιέλ, με έμφαση αναφέρθηκε στην τελετή που «εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα», καθώς  «εγκαινιάζει το ανακαινισμένο και ασφαλές κτήριο αλλά και μια νέα εποχή στη συνέχιση της εβραϊκής ζωής στα Τρίκαλα»,  «προβάλλει τη μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό της Κοινότητας», «επιβεβαιώνει την αδελφοσύνη που έχει καλλιεργήσει τούτος ο τόπος» και «σηματοδοτεί την αλληλεγγύη».

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων Ιάκωβος Βενουζίου αναφέρθηκε στο «όνειρο για την ανακαίνιση της Συναγωγής», παραθέτοντας γεγονότα από τη διάρκεια των εργασιών.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae