Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4160 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Συναγωγή Ιωαννίνων επισκέφθηκε στις 13.7.2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Εκεί τον ανέμενε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ο οποίος τον ξενάγησε στο χώρο, του παρουσίασε τα ιερά κειμήλια και την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις μαρμάρινες πλάκες όπου αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και άφησε το μήνυμά του στο βιβλίο επισκεπτών.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τον ευχαρίστησε θερμά για την επίσκεψη όπως και για την παρουσία του στην πόλη τις μέρες αυτές.

Ι.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 
MOHA: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΩΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ» PDF Εκτύπωση E-mail

Ο γαλλικός οργανισμός Memorial de la Shoah, το έργο του οποίου είναι αφιερωμένο στην ιστορία των Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργάνωσαν στις 5 ως 7 Ιουλίου 2022 το διεθνές σεμινάριο «Το Ολοκαύτωμα ως αφετηρία».

Η δράση φιλοξενήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ στο Ιμαρέτ της Καβάλας και συγκέντρωσε Έλληνες, Βούλγαρους και Βορειομακεδόνες εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν μια σειρά από σεμινάρια κατάρτισης γύρω από τη διδασκαλία της νεότερης ιστορίας. Στη διοργάνωση συμμετείχαν η Βουλγαρική Ένωση Εκπαιδευτικών Ιστορίας και το Ταμείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Βόρειας Μακεδονίας. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτήθηκε από την Claims Conference, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το διεθνές πρόγραμμα «Το Ολοκαύτωμα ως αφετηρία» υλοποιείται από το 2015 και περιλαμβάνει σεμινάρια κατάρτισης εκπαιδευτικών σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ χωρών με δύσκολες ή αντικρουόμενες μνήμες, σε συνεργασία με τοπικές εκπαιδευτικές αρχές και ΜΚΟ. Η εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους καταπολέμησης των ρατσιστικών και ξενοφοβικών τάσεων που σημειώνονται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Γι’ αυτό, οι εκπαιδευτικοί, λόγω του ρόλου τους στη μετάδοση γνώσεων στις μελλοντικές γενιές, τίθονται στο επίκεντρο του προγράμματος.

Περισσότερα...
 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΣΕ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΚΘ ΓΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Της Πωλίνας Κολοκοτρώνη

Ήταν αρχές Ιουλίου του 1942, το «μαύρο Σάββατο» για την Θεσσαλονίκη, όταν Ναζί συγκέντρωσαν 9.000 Εβραίους στην Πλατεία Ελευθερίας, υποβάλλοντάς τους σε πλήρη εξευτελισμό. Ακριβώς 80 χρόνια μετά,  ο μαρτυρικός τόπος παραμένει υπαίθριο πάρκινγκ, που πληγώνει την ιστορία της πόλης.

Όπως λέει στον ΑΝΤ1 ο Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, «είναι κάτι το οποίο αφορά τους Θεσσαλονικείς, τους Έλληνες, την Ελλάδα και λυπάμαι βέβαια που εξακολουθεί να είναι πάρκινγκ παρ’  όλες τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου... Αυτό, όταν περνάω από εκεί και βλέπω ξανά τα αυτοκίνητα, εντάξει… είναι κάτι στενάχωρο. Ενώ θα μπορούσε να έχει γίνει αυτό το πάρκο, το οποίο βεβαίως θα ήταν αφιερωμένο και στη Θεσσαλονίκη και στον κόσμο... Εγώ δεν είμαι Δήμαρχος, αλλά θεωρώ ότι χώροι, που μπορούν να γίνουν προσιτοί προς το κοινό και προς όλους, είναι προς το συμφέρον της πόλης».

Οι αντιδράσεις για την τύχη της Πλατείας Ελευθερίας, όλο και πληθαίνουν. Η αδράνεια του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει καταδικάσει στην αφάνεια το σύμβολο της Εβραϊκής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το «μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου του 1942 στην Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, οι Γερμανοί κατακτητές διαπόμπευσαν 9.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης και έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο της «Τελικής Λύσης» που προκάλεσε τον εκτοπισμό και την εξόντωση 45.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων.

Η Πλατεία Ελευθερίας σηματοδοτεί τον τόπο όπου οι Ναζί ξεκίνησαν να αφαιρούν την ανθρώπινη υπόσταση των ανθρώπων που γεννήθηκαν Εβραίοι. Είναι η αρχή του "απόλυτου κακού" που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα 6.000.000 Εβραίων, ανάμεσα τους, 60.000 Ελλήνων Εβραίων, πολλοί εκ των οποίων υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους πολέμησαν ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη στην ψυχή τους.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο της τελετής αποφοίτησης των σπουδαστών του New York College, που έγινε στις 6.7.2022, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μπόλτον (University of Bolton) για την επιχειρηματική, αλλά και την κοινωνική προσφορά του. Την απονομή του τιμητικού διπλώματος έκανε ο Καγκελάριος του University of Bolton, Κόμης του St Andrews (Earl of St Andrews), George Nicholas Philip Windsor, παρουσία του Προέδρου και Πρύτανη του University of Bolton, καθηγητή George Holmes. Σύντομη αναφορά στο έργο και τις δράσεις του Δρα. Δαυίδ Σαλτιέλ έκανε ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του University of Bolton, κ. Άρης Ματθαίου.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae