Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3037 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος αφιερωμένου στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας Αλεξανδρούπολης, που τον Μάρτιο του 1943 εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου και εξολοθρεύθηκαν. Το μαρμάρινο μνημείο, για την ανέγερση του οποίου μερίμνησαν η Ι. Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, φέρει επτά κεριά απεικονίζοντας την Μενορά, ως σύμβολο διατήρησης ζωντανής της μνήμης των εκτελεσθέντων.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κ. Άνθιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, η Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, κα Ιρίτ Μπεν-Άμπα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος, ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, ο Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της  Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Σολομών Παρέντε, η Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ι.Κ.Θ., κα Χάνα Πίντο, ο Ραββίνος Θεσσαλονίκης, κ. Ααρόν Ισραέλ, ο οποίος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) και θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Περισσότερα...
 
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε διημερίδα με θέμα την «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, στο Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκ μέρους του ΚΙΣΕ στις εργασίες της Διημερίδας παρέστη ο Α΄ αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Βενιαμίν Αλμπάλας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 40 ομιλητές από τους θρησκευτικούς / εκκλησιαστικούς φορείς που δρουν στην Ελλάδα. Οι συνεδρίες της πρώτης ημέρας εστίασαν αφ΄ενός στις διορθόδοξες σχέσεις, με ομιλητές - εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφ΄ετέρου σε θέματα διαθρησκειακής διπλωματίας, με ομιλητές - εκπροσώπους από άλλα δόγματα και θρησκείες που έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Για τον Ιουδαϊσμό και τους Έλληνες Εβραίους εισηγήθηκε ο Σοφολογιώτατος Ραββίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν με θέμα «Η πολυαίωνη Εβραϊκή παρουσία στον Ελλαδικό χώρο ως παράδειγμα θρησκευτικής σταθερότητας».

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΡΟΛΣΕΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεθνή Υπηρεσία Αναζητήσεων (Αρχεία Arolsen) για το 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2019 στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη του ΥΠΕΞ, Hμερίδα για την παρουσίαση του έργου του Διεθνούς Κέντρου Τεκμηρίωσης των ναζιστικών διώξεων. Η Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Αναζητήσεων, η οποία μετονομάστηκε φέτος σε Αρχεία Arolsen (Arolsen Archives) διατηρεί το σημαντικότερο Αρχείο εγκλείστων των ναζιστικών στρατοπέδων, έχοντας ως αποστολή την αναζήτηση στοιχείων σχετικά με την τύχη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για λογαριασμό των οικογενειών τους.

Κατά την Ημερίδα έγινε η παρουσίαση των Αρχείων Arolsen στο ελληνικό κοινό, καθώς και των στόχων και πρωτοβουλιών της Ελληνικής Προεδρίας, οι οποίοι συνοψίζονται στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δυνατότητας πρόσβασης και επαφής του κοινού με το μοναδικής ιστορικής αξίας υλικό που φυλάσσεται εκεί, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο εσωτερικό της χώρας, όπως η απόφαση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και των Αρχείων στο Bad Arolsen.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Μαθητές από σχολεία του Ισραήλ επισκέφθηκαν την Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Young Ambassadors», του «Ισραηλινού Κέντρου για Νέους Ηγέτες», με τη συνεργασία της γενικής γραμματείας Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και συναντήθηκαν με συνομηλίκους τους, από δυο δημόσια σχολεία της Αθήνας, το Πρότυπο Λύκειο Βαρβακείου και το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη νεολαία των δύο χωρών.

«Ογδόντα παιδιά από δύο σχολεία της Ελλάδας και τρία σχολεία του Ισραήλ, ήρθαν κοντά, γνωρίστηκαν και πάλεψαν να δώσουν απαντήσεις για καίρια ζητήματα, αλλά και να καταρρίψουν στερεότυπα», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Στο Μέγαρο Μουσικής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χωριστούν σε ομάδες εργασίας και να ορίσουν τα θέματα που τους προβληματίζουν, ώστε να βρουν από κοινού λύσεις.

Περισσότερα...
 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ ΣΤΟ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε μία ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, που έγινε στις 13.2.2019 στα γραφεία του ΚΙΣΕ, αναρτήθηκε η φωτογραφία του αείμνηστου τ. προέδρου του Μωυσή Κωνσταντίνη (1998 – 2010 & 2015 -2016).

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, η οικογένεια, εκπρόσωποι Κοινοτήτων και Οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και οι  στενοί συνεργάτες του με τους οποίους μοιράστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τα σχέδιά του για το μέλλον του ελληνικού εβραϊσμού. Συγκεντρώθηκαν όλοι για να τιμήσουν ένα άνθρωπο που ακούραστα εργάστηκε και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στον ελληνικό εβραϊσμό.

Η τελετή ξεκίνησε με δέηση από τον Σοφολογιώτατο Ραββίνο Αθηνών κ. Γκάμπριελ Νεγρίν.

Στη συνέχεια με τον χαιρετισμό του  πρόεδρου του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ ξεδιπλώθηκαν αναμνήσεις από τη μακρόχρονη σημαντική, ουσιαστική και στενή συνεργασία του με τον Μωυσή Κωνσταντίνη, με τον οποίο τον συνέδεε προσωπική φιλία. Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ μίλησε επίσης για την πολυσχιδή προσωπικότητα του εκλιπόντος και τη σπουδαία συνεισφορά της οικογένειας Κωνσταντίνη στον ελληνικό εβραϊσμό επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η τύχη θέλησε να τοποθετηθεί η φωτογραφία του αείμνηστου Μωϋσή Κωνσταντίνη κάτω από εκείνη του πατέρα του Κανάρη, πρώτου προέδρου του ΚΙΣΕ. Μια συγκυρία που υπογραμμίζει, την ανυπέρβλητη προσφορά της οικογένειας Κωνσταντίνη, την κληρονομιά της αγάπης για τον Εβραϊσμό, τη συνέχεια της αφοσίωσης. Μια συγκυρία που ολοκληρώνει έναν κύκλο οικογενειακής προσφοράς 70 χρόνων, έναν κύκλο που άνοιξε το 1945 με τον Κανάρη και έκλεισε το 2016 με τον Μωϋσή».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae