Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2383 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Aπό 31.8 έως 2.9.2018 τιμήθηκε το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, με σειρά εκδηλώσεων παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Εκ μέρους του Ελληνικού Εβραϊσμού στις εκδηλώσεις παρέστη ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.

Οι φετινές τριήμερες εκδηλώσεις Μνήμης, που διοργάνωσε στον Χορτιάτη ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στη μνήμη των 149 θυμάτων από τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944, ξεκίνησαν την Παρασκευή 31.8.18 με την 15η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης και κορυφώθηκαν με το Αρχιερατικό Μνημόσυνο, την Κυριακή 2.9.18.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του, μετά το μνημόσυνο στο  Μνημείο του Ολοκαυτώματος, χαρακτήρισε πραγματική θηριωδία τα γεγονότα που συντελέστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 στον Χορτιάτη. «Είναι μια ημέρα μνήμης και διδαχής», επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.

Περισσότερα...
 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Σπάρτη – Ισραήλ: Αναβίωση μιας Αρχαίας Φιλίας» PDF Εκτύπωση E-mail

Tο διήμερο 2-3 Σεπτεμβρίου 2018  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Σπάρτη το διεθνές συνέδριο «Σπάρτη – Ισραήλ: Αναβίωση μιας Αρχαίας Φιλίας», με διοργανωτές τον Δήμο Σπάρτης, τη Μπενέ Μπερίτ Ελλάδος και το Ινστιτούτο Ελληνο-Ισραηλινής Συνεργασίας. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η βαθύτερη γνωριμία και συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλιτών, ως συνέχεια της ιστορικά καταγεγραμμένης φιλίας μεταξύ της Αρχαίας Σπάρτης και του Λαού του Ισραήλ.

Τους συνέδρους καλωσόρισε εκ μέρους των οργανωτών ο δρ. Άγγελος Κολοκούρης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνο-Ισραηλινής Συνεργασίας, ενώ η έναρξη του Συνεδρίου έγινε από τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη. Ακολούθησε χαιρετισμός από την Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και εκ των χορηγών του συνεδρίου κα Αδαμαντία Τζανετέα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Dan Mariaschin, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Μπενέ Μπερίτ.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναφέρθηκαν τόσο στα αρχαιολογικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αρχέγονη φιλία μεταξύ των δύο λαών, όσο και σε θέματα σημερινού ενδιαφέροντος, όπως δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και το μέλλον των σχέσεων των δύο εθνών.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΤΗΣ ΆΡΤΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 16.8.2018 έγινε στο Κομμένο της Άρτας εκδήλωση για τους 317 κατοίκους του χωριού που εξοντώθηκαν από τους Ναζί στις 16 Αυγούστου 1943.

Λόγω της καταρρακτώδους βροχής, η τελετή περιορίστηκε μόνον στην κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο με τα ονόματα των θυμάτων της μαρτυρικής πόλης.

Το ΚΙΣΕ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον κ. Μωϋσή Ελισάφ, πρόεδρο της Ι.Κ. Ιωαννίνων και μέλος του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ. Η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης,  εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης έδωσαν το παρών στην φετινή εκδήλωση.

 

 
ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Ι.Κ.Θ. & ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, "σε συνέχεια επαφών του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, με Υπουργούς της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στον χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του στις 7/8/2018, γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνδράμει τις εργασίες ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος με επιχορήγηση μέχρι και το ένα τέταρτο του συνολικού κόστους κατασκευής του έργου".

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωνε για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος ότι 'η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ως φόρος τιμής στους Εβραίους που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως όχημα διατήρησης της συλλογικής μνήμης και ως πολιτιστικό αγαθό καθαυτό'».  

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Ένα ακόμη βήμα προς την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη έγινε χθες, 7.8.2018, καθώς με απόφασή του ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενέκρινε την χρηματοδότηση κατασκευής του. Στην επιστολή του προς το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησης για έμπρακτη υποστήριξη στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και κάνει γνωστό πως στον προϋπολογισμό του 2019 θα προβλεφθεί ποσό ως το 1/4 του προϋπολογισμού του έργου (υπολογίζεται σε 23 εκ. ευρώ). Να σημειωθεί πως ήδη η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση του έργου με 10 εκ. ευρώ και ανάλογο ποσό θα διαθέσει και το Ίδρυμα Νιάρχος. Ο χώρος που ανεγερθεί το Μουσείο αλλά και για το Μητροπολιτικό Πάρκο που θα κατασκευαστεί δίπλα είναι παραχώρηση της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Πηγή: Ιστοσελίδα myportal.gr, 8.8.2018

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae