Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3067 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 80η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ «ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ» PDF Εκτύπωση E-mail

Με την ευκαιρία της 80ης επετείου της  «Νύχτας των Κρυστάλλων» το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι πριν από 80 χρόνια, την 9η Νοεμβρίου του 1938 έγινε στη Γερμανία του Χίτλερ το πρώτο πογκρόμ κατά των Εβραίων. Η ‘Νύχτα των Κρυστάλλων’ δεν σηματοδοτεί μόνο την επέλαση του σκότους που κατέστρεψε τον πολιτισμό μας και επέβαλε την απανθρωπιά, παραβιάζοντας κάθε αξία ανθρωπισμού. Συμβολίζει την επέλαση της θηριωδίας του Ναζισμού που προκάλεσε τον βιομηχανοποιημένο θάνατο 6.000.000 Εβραίων και εκατομμυρίων άλλων θυμάτων του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Το μήνυμα της καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας γίνεται ακόμα επιτακτικότερο σήμερα 80 χρόνια μετά γιατί ο τυφλός φανατισμός, ο αντισημιτισμός και η ξενοφοβία φαίνεται ότι επανακάμπτουν δυναμικά και απειλούν την ευημερία των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες. Η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι ένα διαρκές κάλεσμα προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου να αγωνιστούν εναντίον σε κάθε απόπειρα παραβίασης των αξιών της ελευθερίας και του ανθρωπισμού.

 
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" PDF Εκτύπωση E-mail

40 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και δάσκαλοι παρακολούθησαν το σεμινάριο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε 3.11.2018 στο πλαίσιο του προγράμματος  «Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον».

Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης των διωγμών και των σφαγών Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και στην υπεύθυνη διαχείριση της τραυματικής εμπειρίας μέσω της σχολικής εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις Γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα, τη διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης, τις ιστορικές σχέσεις Χριστιανών και Εβραίων στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για το πως μπορεί κάποιος να διδάξει για τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα μέσα από τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα. Τέλος πραγματοποιήθηκαν workshops με στόχο την εκπόνηση διδακτικών σεναρίων.

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ Ι. ΕΛΙΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 30.10.2018 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα huffingtonpost άρθρο με τίτλο "PITTSBURG 27.10.2018: Η ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ" του δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Yedioth Achronoth και γενικού γραμματέα του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρα Ι. Ελιέζερ με αφορμή την αντισημιτική επίθεση στη Συναγωγή του Πίτσμπουργκ.  

Η μισαλλοδοξία δεν έχει λογική… διαχέεται άλλοτε δια του λόγου και άλλοτε δια της βίας. Όταν λοιπόν η ρητορική μίσους γίνεται ανεκτή από μια κοινωνία, χωρίς καμιά αντίδραση, τότε ο δρόμος για την άσκηση βίας δεν είναι μακρύς.

Ο εκτελεστής του Pittsburg δεν αποκάλυψε το μίσος του εναντίον των Εβραίων την ημέρα που έσπειρε το θάνατο μέσα στη συναγωγή, στη διάρκεια της Σαββατιάτικης προσευχής. Στο άκουσμα «Εβραίοι θα πεθάνετε», δεν αντέδρασε κανείς, η απειλή υποτιμήθηκε ή θεωρήθηκε μια ακόμη «γραφικότητα», η επίθεση όμως ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία των Εβραίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Λίγοι πίστευαν ότι αυτό που συνέβη στην Αργεντινή πριν λίγα χρόνια, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Κοπεγχάγη πρόσφατα, θα μπορούσε να συμβεί και στην επαρχία της Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Η μισαλλοδοξία δεν έχει γεωγραφικά όρια. Πολλοί θεωρούν ότι οι θεωρίες ενοχοποίησης των Εβραίων, η υιοθέτηση συνομωσιολογικών στερεοτύπων και η δαιμονοποίηση του κράτους του Ισραήλ, μπορούν να διατυπώνονται ως «απλές ανώδυνες και ακίνδυνες αναλύσεις». Αυτές όμως, οι απλές και ανώδυνες αναλύσεις οπλίζουν τα χέρια, όχι μόνο του ιδεολόγου αντισημίτη αλλά και του κάθε παρανοϊκού νου που νομίζει ότι σκοτώνοντας μερικούς Εβραίους απαλλάσσει τον κόσμο από κάποιο καρκίνωμα ή ότι ο ίδιος αγιοποιείται και θα πάει στον παράδεισο. 

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ DAVID HARRIS για τα ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ PDF Εκτύπωση E-mail

Αγαπητέ David,

Σοκαρισμένος από την χείριστη τρομοκρατική επίθεση εναντίον Εβραίων στις ΗΠΑ, αισθάνομαι ότι η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού έχει καταστεί δυνατότερη, πιο αποφασιστική και επιτακτική. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τιμήσουμε τα θύματα και να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα μιας παρόμοιας επίθεσης στο μέλλον. Οι προσευχές και οι σκέψεις μας απευθύνονται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζεις ότι στη δίκαιη μάχη σας, δεν είστε μόνοι διότι αυτή είναι και η δική μας μάχη.

Με εκτίμηση

Γιώργος

Υ.Γ.: Σήμερα είναι η Εθνική εορτή (Ημέρα του ΟΧΙ), που μνημονεύει την ημέρα που η Ελλάδα αρνήθηκε να υποκύψει στον Ιταλικό φασισμό και ενεπλάκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συνέχεια της Ελληνικής νίκης έναντι της Ιταλίας, η Ναζιστική Γερμανία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα. Η τριπλή κατοχή οδήγησε στην εξόντωση του 9% του πληθυσμού μας, συμπεριλαμβανομένου και του 82% των Ελλήνων Εβραίων. 78 χρόνια μετά, οι Εβραίοι ακόμα δολοφονούνται μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίοι.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ PDF Εκτύπωση E-mail

Νοιώθουμε όλοι συντετριμμένοι από την είδηση της φονικής, καθαρά αντισημιτικής επίθεσης στη Συναγωγή «Δέντρο Ζωής» του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Η ειδεχθής αυτή επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 11 αθώους ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι,  αποτελεί ένα ακόμη σήμα συναγερμού για το πόσο έχει διεισδύσει στις κοινωνίες ο τυφλός φανατισμός και για το που μπορεί να οδηγήσει το ρατσιστικό μίσος. Όταν η ρητορική μίσους γίνεται ανεκτή από μια κοινωνία σε ένα ευνομούμενο κράτος, χωρίς καμιά αντίδραση, τότε ο δρόμος για την άσκηση βίας δεν είναι μακρύς.

Η καταδίκη του εγκλήματος είναι μια έκφραση συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων και μια πολιτική αποδοκιμασία της δολοφονικής πράξης, αλλά διόλου αποτελεσματική για την αποτροπή του επομένου εγκλήματος. Δεν αρκεί μόνο η ενίσχυση των μέτρων προστασίας των συναγωγών και των Εβραϊκών ιδρυμάτων. Είναι πλέον αναγκαία η διαμόρφωση και του νομοθετικού πλαισίου για την αποτροπή αυτών των εγκλημάτων. Η αντισημιτική ρητορική δεν μπορεί πλέον να μένει ατιμώρητη όταν μάλιστα προκαλεί, εμμέσως ή αμέσως,  σε άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae