Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2640 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ (IHRA) PDF Εκτύπωση E-mail

Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα διοργανώνει από τις 23 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2020, σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας, μια σειρά εκδηλώσεων που σηματοδοτούν την τρέχουσα Γερμανική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων βρίσκεται η Ισραηλιτική Κοινότητα της Κέρκυρας, η οποία εξοντώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Ολοκαύτωμα. Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα δεν θέλει μόνο να μνημονεύσει την τραγική αυτή μοίρα της Κοινότητας, αλλά και να γιορτάσει τη μακραίωνη ιστορία της. Μέσα από εκθέσεις αφισών και φωτογραφιών, λογοτεχνικές και ιστορικές διαλέξεις, όπως επίσης μια συναυλία, θα διαφωτιστούν ποικίλες πτυχές της εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα και ειδικότερα της μοναδικής αυτής κοινότητας.

Λόγω των ισχυόντων κανόνων που αποσκοπούν στον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19 πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως και οι δρομολογημένες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα ξεκινάει με μια μικρή εναρκτήρια εκδήλωση, παρουσία του Τύπου. Το ευρύ κοινό θα έχει πρόσβαση στις εξής εκδηλώσεις:

Περισσότερα...
 
ΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ Η ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΤΕ» ΤΟΥ ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να συμμετάσχει ενεργά, αν και εξ αποστάσεως, στα φετινά «55α Δημήτρια» της Θεσσαλονίκης θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο Μη με ξεχάσετε. Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης, που επιμελήθηκε ο ιστορικός Λέον Σαλτιέλ (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2018).  Η θεματολογία των φετινών ψηφιακών Δημητρίων έχει κοινή θεματική τον όρο (και την ουσία του): «distances» (αποστάσεις).

Το βιβλίο Μη με ξεχάσετε παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών που έστειλαν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους για το Άουσβιτς.  Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβάσει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου του 1943, η Νεαμά Καζές στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα. Στην επιστολή περιγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας, πανικού και άγχους που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια τη Νεαμά, αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΒΙΚΤΩΡΑ ΙΣΑΑΚ ΕΛΙΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α. PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 10.10.2020 δημοσιεύτηκε στην  έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» το ακόλουθο άρθρο με τίτλο «Τελειώσαμε με το ναζισμό;»  του Γενικού Γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Βίκτωρα Ισαάκ Ελιέζερ, σχετικά με την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης στη δίκη της Χ.Α.

Δυστυχώς, σχεδόν 80 χρόνια μετά την πτώση του Γ’ Ράιχ, με τις μνήμες της θηριωδίας ακόμα νωπές, αντικρύζουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα ίδια χυδαία συνθήματα που προτρέπουν στον εκτοπισμό των Εβραίων, γραμμένα όπως τότε, στους τοίχους των συναγωγών και των νεκροταφείων, που οδήγησαν στηvτραγική «Νύκτα των Κρυστάλλων» και στη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης και μαζικής εξόντωσης 6.000.000 Εβραίων και εκατοντάδων χιλιάδων «διαφορετικών» ανθρώπων.

Είμαστε μάρτυρες μιας ρητορικής μίσους που εύκολα μεταλλάσσεται σε άσκηση βίας και δολοφονικές επιθέσεις. Θύματα αυτής της ρητορικής μίσους και της βίας δεν είναι μόνο οι Εβραίοι. Ξεκινάνε εναντίον των Εβραίων αλλά δεν σταματάνε στους Εβραίους. Το είδαμε στην Αθήνα, το 2013 με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το είδαμε στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, και αλλού. Εβραίοι και μη Εβραίοι, θύματα μιας ξέφρενης μισαλλοδοξίας.

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α. PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 11.10.2020 δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» το ακόλουθο άρθρο με τίτλο «Δεν αμφέβαλα ποτέ…» του Προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, σχετικά με την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης στη δίκη της Χ.Α.

«Δεν αμφέβαλα ποτέ! Ίσως γιατί δεν είμαι νομικός ή ακριβώς επειδή δεν είμαι νομικός.

Οδηγός της σκέψης μου είναι πάντα ένα μείγμα ιστορίας και επίκαιρων δεδομένων -ποτέ όμως δεν αγνοώ το ένστικτό μου… Και αυτή τη φορά συμφωνούσαν όλα -κριτική σκέψη και ένστικτο- ότι η Δικαιοσύνη θα καταδικάσει το νεοναζιστικό κόμμα.

Και η Δικαιοσύνη ολοκλήρωσε το έργο της -ένα έργο κοπιώδες και τεράστιας βαρύτητας- και αποφάνθηκε ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση και ότι η ηγεσία της δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη δράση των μελών της. Σωστά η δικαστική απόφαση αυτή έχει χαρακτηριστεί ως ‘ιστορική’ και ‘ετυμηγορία-σταθμός’, θα προσέθετα ‘επική’.

Με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νεοναζιστικού μορφώματος η Δημοκρατία μας είχε δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα. Οκτώ χρόνια μετά, με το αποτέλεσμα της δίκης, η Δικαιοσύνη έδειξε πόσο γερά είναι τα θεμέλια της Δημοκρατίας διότι βασίζονται στις αρχές του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Περισσότερα...
 
ΒΙΒΛΙΟ ΜΠΕΡΡΥ ΝΑΧΜΙΑΣ «ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ» PDF Εκτύπωση E-mail

ΜΠΕΡΡΥ ΝΑΧΜΙΑΣ

Κραυγή για το αύριο

Επιμέλεια-Επίμετρο: Οντέτ Βαρών-Βασάρ,  α΄ έκδοση Οκτώβριος 2020

Εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Η μαρτυρία της Μπέρρυς Ναχμίας για τη σύλληψη, την εκτόπιση και τον εγκλεισμό της στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου υπήρξε μία από τις πρώτες μαρτυρίες επιζώντων που εκδόθηκαν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη από τις ελάχιστες μαρτυρίες γυναικών που επέστρεψαν στην Ελλάδα και είχαν το σθένος να καταγράψουν την ακραία φρίκη που βίωσαν στο στρατόπεδο στο οποίο εξοντώθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο Εβραίοι απ’ όλη την Ευρώπη.

Μετά από μια εισαγωγή για τα παιδικά κι εφηβικά της χρόνια στην Καστοριά, η συγγραφέας αφηγείται την εκτόπιση και τον δεκάμηνο εγκλεισμό της στο στρατόπεδο του Μπιρκενάου, όπου χάθηκαν όλοι οι δικοί της, τις πορείες θανάτου και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα όπου υπήρξε κρατούμενη, τέλος την οδύσσεια της επιστροφής της στην Ελλάδα, μέσα από μια ρημαγμένη Ευρώπη, το καλοκαίρι του ’45. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία μιας άπραγης κοπέλας από μια μικρή επαρχιακή πόλη, που βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιο απάνθρωπη συνθήκη, την εμπειρία του Άουσβιτς, και τα ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης που ανέσυρε από μέσα της για να επιβιώσει.

Τη νέα, αναθεωρημένη έκδοση επιμελήθηκε η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ, που υπογράφει και το εκτενές επίμετρο στο οποίο αναδεικνύεται η προσωπικότητα και η δράση της ΜπέρρυςΝαχμίας και η ξεχωριστή προσφορά της στην υπόθεση της μνήμης του Ολοκαυτώματος την περίοδο ακριβώς που αυτή αναδύεται και συγκροτείται στην Ελλάδα.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae