Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2985 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
Η «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ΜΙΑΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ – ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Η μνήμη μιας παλιάς Συναγωγής μέσα σε μία άλλη Συναγωγή και μαζί η πολιτιστική κληρονομιά των Ιωαννίνων, μια ιστορία συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων επί αιώνες που αντέχει ακόμα.

Στη Συναγωγή των Ιωαννίνων εκτίθενται αυτή την περίοδο αρχιτεκτονικά μέλη και αναθηματικές επιγραφές από την κατεστραμμένη Νέα Συναγωγή Χαντάς των Ιωαννίνων, σε μια έκθεση που διοργανώθηκε με την επιμέλεια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας.

Πρόκειται για ψηφίδες που ανοίγουν ένα παράθυρο στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων και δείχνουν πόσο ζωντανή και δημιουργική ήταν μέχρι και την εξόντωση των περισσότερων μελών της από τους ναζί το 1944, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν και τα Γιάννενα ως μια πόλη σε εγρήγορση, μια πόλη που έχει τη δύναμη να προβάλλει το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν και παρόν της.

Παράλληλα, όμως, η ίδια η έκθεση δείχνει ότι η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων σήμερα μπορεί να έχει πλέον λιγότερα από 50 μέλη, έχει όμως μια δυναμική που της επιτρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο.

Εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης κάθε χρόνο, κυρίως από το Ισραήλ, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναζητούν τα σημάδια αυτής της μακράς ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής των Γιαννιωτοεβραίων.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 4.10.2018 σε μια σεμνή τελετή που φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τιμήθηκε με τον Σταυρό του Τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ. Enrique Viguera Rubio.

Κατά την έναρξη της τελετής ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Σαμουήλ Ναχμίας, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ο σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισπανίας, κ. Juan Saenz de Heredia, ανέγνωσε το Βασιλικό Διάταγμα. 

Ο Πρέσβης της Ισπανίας στον χαιρετισμό του μετά την παρασημοφόρηση του κ. Σαλτιέλ  αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με την Ισπανία και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική προσφορά του κ. Σαλτιέλ αναφορικά με την διατήρηση του Σεφαραδικού πολιτισμού και της Ισπανοεβραϊκής γλώσσας.   

Ο κ. Σαλτιέλ από πλευράς του τόνισε αρχικά τους δεσμούς των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης με την Ισπανία ενώ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Ισπανού Πρέσβη Σεμπαστιάν Ρομέρο Ραδιγάλες που την περίοδο του Ολοκαυτώματος ενήργησε για την αποφυγή του εκτοπισμού 367 Σεφαραδιτών στα στρατόπεδα Άουσβιτς Μπιρκενάου, και αντ’ αυτού στην μεταφορά τους στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν και αργότερα στην Ισπανία. Υπογράμμισε δε τις προσπάθειες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που γίνονται στις μέρες μας για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέει τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης με την Ισπανία.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, συναντήθηκε στις 27.9.2018 με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιπρόεδρο, Βίκτωρα Ελιέζερ, και τον Ταμία, Δανιήλ Μπεναρδούτ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται δράσεων του ΚΙΣΕ σε διεθνές επίπεδο, καθώς και η παρουσία της Ελλάδας σε οργανισμούς και θεσμούς που αφορούν στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Από πλευράς του, ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε τη διαρκή μέριμνα της Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για την προάσπιση της μνήμης των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, των οποίων η μαζική εξολόθρευση αποτελεί μία από τις τραγικότερες σελίδες της εθνικής μας ιστορίας, αλλά, συνάμα, και την προσπάθεια εξαλείψεως του αντισημιτισμού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο μέσω της αναδείξεως της διαχρονικής προσφοράς του Ιουδαϊκού Ελληνισμού.

Τέλος, προτάθηκαν και συζητήθηκαν μελλοντικές κοινές δράσεις με άξονα τον πολιτισμό, αποβλέποντας ειδικότερα στον σεβασμό και στην προώθηση της ποικιλομορφίας των θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 

 
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Από τη δεκαετία του 1970 ο Μωϋσής Κωνσταντίνης εργάστηκε για το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και για τα ΕΛΤΑ, από το 1980 για το ΚΙΣΕ. Πενήντα χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό Εβραϊσμό εκ των οποίων 13 θήτευσε ως Πρόεδρος του ΚΙΣΕ. Ολη του τη ζωή την αφιέρωσε στην τεκμηρίωση της ιστορίας, στην προαγωγή του πολιτισμού και στην πολυαγαπημένη του οικογένεια. Και όλοι -οικογένεια, συγγενείς, συνεργάτες, και φίλοι απ΄ όλη την Ελλάδα, προσωπικότητες της πολιτικής και της Τέχνης- τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, κατά την κηδεία του που έγινε στις 23.9.2018, στο εβραϊκό νεκροταφείο της Αθήνας.

Για τη ζωή και το έργο του Μωϋσή Κωνσταντίνη, για την προσφορά του στον Ελληνικό Εβραϊσμό και στην ευρύτερη κοινωνία, μίλησαν: ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών Μίνος Μωϋσής, ο οποίος τόνισε ότι ο Μ. Κωνσταντίνης υπήρξε ένας «πλήρης άνθρωπος» έχοντας επιτύχει και προσφέρει τα μέγιστα στην οικογένειά του, την κοινότητά του, την κοινωνία και την εργασία του, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ ο οποίος αναφέρθηκε στην θητεία του Μ. Κωνσταντίνη στο ΚΙΣΕ αλλά και στην προσωπική τους φιλία, ο γιός του Άρης Κωνσταντίνης, ο οποίος τον αποχαιρέτισε εκ μέρους της οικογένειας μιλώντας για τη μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει ο Μ.Κωνσταντίνης στα παιδιά και τα εγγόνια του, ο Σάββας Δάνδολος Γεν. Διευθυντής Εμπορικού Τμήματος ΕΛ.ΤΑ., ο οποίος μίλησε για το έργο του στον τομέα Φιλοτελισμού και στην ιστορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου, εκ μέρους του προέδρου του ΕΜΕ Σαμουήλ Μάτσα, η οποία αναφέρθηκε στην αγάπη του Μ. Κωνσταντίνη για τη δημιουργία και το έργο του Μουσείου, και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος αποχαιρέτισε τον φίλο Μ. Κωνσταντίνη με ένα ποίημα για το Ολοκαύτωμα.

Με συγκίνηση συνεχίζουμε τη δημοσίευση των συλλυπητηρίων μηνυμάτων που αποστέλλονται στο ΚΙΣΕ. Δείτε όλα τα μηνύματα εδώ.

 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ SACC του EJC ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27.9.2018, έγινε στην Αθήνα ένα υψηλού επιπέδου Σεμινάριο για θέματα διαχείρισης κρίσεων με τίτλο «Ασφάλεια και Ανεκτικότητα της Κοινωνίας κατά τον 21ο αιώνα: Νέες προκλήσεις» το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (SACC by EJC) και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν Έλληνες αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων διπλωμάτες, βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Προστασίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, οι οποίοι μελέτησαν και ανέλυσαν τις δραματικές επιπτώσεις των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική.     

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS), έγιναν ανοιχτές και σημαντικές συζητήσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης κρίσεων ξεκινώντας από τις πρώτες αντιδράσεις, τους τρόπους επικοινωνίας, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών με τις βέλτιστες πρακτικές. 

«Στόχος μας είναι να μοιραστούμε την εμπειρία, τη γνώση και τις πρακτικές μας με τον ευρύτερο κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις, όπως τις  πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του EJC κ. Μοσέ Κάντορ. «Ήρθαμε επίσης για να μάθουμε, και τα διδάγματα που αντλούνται απ’ όσα συνέβησαν στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την αντιμετώπιση εκτάκτων και κρίσιμων καταστάσεων που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο». «Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας με Έλληνες αξιωματούχους και ειδικούς θα διασφαλίσει ότι οι αποτελεσματικότερες πρακτικές θα γίνονται γνωστές μεταξύ μας και πέρα από αυτό θα μπορούν να αξιοποιηθούν για να σωθούν αμέτρητες ζωές ανθρώπων».  

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae