Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4347 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Η παρουσίαση του βιβλίου "Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας" (εκδ. Ψυχογιός) του Αναστάσιου Καράμπαμπα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο αναφοράς, που περιγράφει ενδελεχώς την ιστορία των Εβραίων στον ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Ο συγγραφέας Αν. Καράμπαμπας είναι καθηγητής ιστορίας, γεωγραφίας, ηθικής και πολιτικής αγωγής στο Λύκειο της Alliance des Pavillons στο Παρίσι, μέλος του διεθνούς δικτύου της Παγκόσμιας Ισραηλιτικής Συμμαχίας (Alliance Israélite Universelle – AIU). Διδάσκει, επίσης, ιστορία του εβραϊκού λαού και είναι υπεύθυνος για το ταξίδι μνήμης στην Πολωνία.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 8ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Τους νικητές του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινίας Μικρού Μήκους υποδέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Οι μαθητές του ΓΕΛ Αγίου Μύρωνα, από το Ηράκλειο της Κρήτης, διακρίθηκαν στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινίας Μικρού Μήκους, με θέμα «Ολοκαύτωμα και Έλληνες Εβραίοι», που διοργανώθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο και τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την ταινία «Θάλασσα Μνήμη».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, έπειτα από πρόσκληση της Ευρωβουλευτού, να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για τρεις ημέρες και να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο να ενημερωθούν βιωματικά για τη δράση του. Το πρόγραμμα των μαθητών περιλάμβανε επίσκεψη στο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», στο Parlamentarium – το Κέντρο Επισκεπτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – αλλά και ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΣΙ ΑΜΡΑΝΙ PDF Εκτύπωση E-mail

Σχετικά με την λήξη της θητείας του  Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Γιόσι Αμράνι και την αναχώρησή του από την χώρα δημοσιεύτηκε στις 19.6.2022 στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ το παρακάτω άρθρο του με τίτλο «Δεν είναι αντίο!»

«Η ελληνική μουσική ηχεί στα αυτιά μου, λέξεις από τόσα τραγούδια που έχουν γίνει το playlist της θητείας μου στην Ελλάδα αντηχούν στην καρδιά μου, ένα αίσθημα ότι ανήκω. Ανήκω στο πνεύμα της Ελλάδας, της ιστορίας, των ανθρώπων και του πολιτισμού της.

Η ζωή ενός διπλωμάτη είναι σαν ταξίδι αποδημητικού πουλιού που πετά πάνω από ηπείρους, χώρες, θάλασσες, προσγειώνεται, φωλιάζει και ξαναφεύγει. Στα 40 χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας, ήταν βίωμά μου να ριζώνω σε ένα μέρος την ώρα που έπρεπε να φύγω και να μετακομίσω αλλού. Δεν ήταν αυτή η εμπειρία μου όταν έφτασα στην Ελλάδα, έναν προορισμό που επέλεξα, με την καρδιά και το μυαλό. Το καλωσόρισμα, η ευγενική αγκαλιά ανθρώπων κάθε προέλευσης, η αβίαστη μεσογειακή ανθρώπινη ζεστασιά με έκαναν εύκολα να νιώσω σαν στο σπίτι μου. Όντας Πρέσβης της πατρίδας μου, ένιωθα σαν να ήμουν στο σπίτι μου, το Ισραήλ. Ένα σπίτι που δεν μπορείς να αφήσεις, έτσι αισθάνομαι την Ελλάδα. Μπορεί να είμαι κάπου αλλού, αλλά η Ελλάδα θα είναι μαζί μου. «Καθαρότη απίστευτη άφηνε, σε μέγα βάθος μέσα της, το αληθινό τοπίο να φανεί» (Οδυσσέας Ελύτης, Ο Αγράμματος και η Ωραία, από την ποιητική συλλογή Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό).

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠτΔ σε ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Φόρο τιμής στα 17.000 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, που βρήκαν φρικτό θάνατο στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Νατζβάιλερ- Στρούτχοφ απέτισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την επίσκεψή της στις 23.6.2022 στο χώρο μνήμης, στην καρδιά του αλσατικού δρυμού των Vosges (Βόσγια Όρη).

Η κα Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στο Μουσείο, έκανε τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας αφιερωμένης στη μνήμη των Ελλήνων θυμάτων και κατέθεσε στεφάνι.

Ακολούθησε επίσκεψη στον θάλαμο αερίων και κατάθεση στεφάνου σε παρακείμενο μνημείο, όπου αναγράφονται όλα τα θύματα, μεταξύ των οποίων και οι 45 Έλληνες Εβραίοι που θανατώθηκαν το 1943 στον θάλαμο αερίων για να γίνουν μέρος της συλλογής σκελετών του καθηγητή August Hirt. Όλοι προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώθηκαν στο γκέτο του βαρόνου Hirsch, στη Θεσσαλονίκη, πριν απελαθούν στο Άουσβιτς και στη συνέχεια στο Νατζβάιλερ-Στρούτχοφ.

Περισσότερα...
 
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΓΩΓΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Η σεζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά και πολλοί είναι οι δημοσιογράφοι διαφόρων εθνικοτήτων που επισκέπτονται την Κω, με σκοπό να ζήσουν τη μοναδική φιλοξενία του νησιού μας.

Η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου υποδέχθηκε στο Δημαρχείο έντεκα Ισραηλινούς δημοσιογράφους, μαζί με τον ταξιδιωτικό πράκτορα Βασίλη Τάσση, όπου στη συνάντηση που διήρκησε σχεδόν μία ώρα συζητήθηκαν θέματα που δεν αφορούν αποκλειστικά τον τουρισμό, αλλά και τον τρόπο ζωής των ντόπιων, το βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης, τις υπαίθριες δραστηριότητες κ.α.

Η αντιδήμαρχος στάθηκε και στην Εβραϊκή Συναγωγή του νησιού μας, για την οποία οι επισκέπτες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον, ενώ τους χαροποίησε το γεγονός ότι η Χάβρα αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης Κω και στο μέλλον σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, θα τελούνται και θρησκευτικές τελετές.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae