Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3890 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΑΔΑ
EAST MED: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

«Ο αγωγός East Med δεν απειλεί κανέναν» ήταν το μήνυμα που απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την τελετή υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό. Οι τρεις αρχηγοί κρατών κάλεσαν όποιον το επιθυμεί να μετάσχει στο έργο, με την αυστηρή προϋπόθεση να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. 
Έμφαση δόθηκε και στα οφέλη του αγωγού, που πέραν της οικονομικής και αναπτυξιακής πλευράς, αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, αλλά και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης των χωρών που συμπράττουν για την κατασκευή του.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκαν και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μετέχει στη συγχρηματοδότηση του έργου, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέχουν διακομματική στήριξη στον αγωγό, θέτοντας την διπλωματική παράμετρο του έργου.

Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έγινε στο Ζάππειο. 
Τη συμφωνία υπέγραψαν παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΣΕ ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ: «Ο αντισημιτισμός είναι σύμπτωμα μιας κοινωνίας που νοσεί» PDF Εκτύπωση E-mail

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Φιλελεύθερος της Παρασκευής 27 Δεκεμβρίου 2019

«Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα, παρά τη σημαντική καθολική καταδίκη του από τους φορείς της πολιτείας, είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική κοινωνία και αγκιστρωμένος επάνω στην άγνοια. Την άγνοια αυτή εκμεταλλεύονται οι ρατσιστές και καθώς ο αντισημιτισμός διώκεται ως μορφή ρατσισμού, οι αντισημίτες κρύβονται τεχνηέντως πίσω από τον αντισιωνισμό για να ενσταλάξουν το διχαστικό μήνυμά τους στην κοινωνία και να εδραιώσουν θεωρίες συνωμοσίας. Φωνές φανατισμού και διχασμού υπάρχουν και εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν και ευρύτερα και διαχρονικά αυτή έχει δώσει παραδείγματα απαράμιλλου θάρρους και υπέρτατου ανθρωπισμού τόσο στην προώθηση του μηνύματος της αδελφοσύνης όσο και στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και του αντισημιτισμού», λέει στον «Φ» ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), επισημαίνοντας πως η αναβίωση του αντισημιτισμού παγκοσμίως εντάσσεται στο πλαίσιο των εξάρσεων του φανατισμού που βιώνουμε ευρύτερα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Συνέντευξη στην Ευφροσύνη Παυλακούδη,

- Ο αντισημιτισμός αναβιώνει σε όλο τον κόσμο. Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν οι αγκυλωτοί σταυροί και τα αντισημιτικά συνθήματα που βρέθηκαν στις αρχές του μήνα σε 107 επιτύμβιες πλάκες στο εβραϊκό κοιμητήριο του Βεστοφέν. Γιατί θεωρείτε έχουμε αναβίωση, αν όχι ένταση του φαινομένου, ειδικά στον ευρωπαϊκό χώρο;

Βιώνουμε την εποχή των εξάρσεων του φανατισμού. Βλέπουμε τα αποτελέσματα των πολλών μεταπολεμικών δεκαετιών που ο κόσμος είτε αποσιώπησε το ίδιο το Ολοκαύτωμα και το τι οδήγησε σε αυτό, είτε δεν είδε και δεν αξιολόγησε έγκαιρα τα σημάδια των κινδύνων για όλη την κοινωνία. Η συνειδητοποίηση ξεκίνησε αργά για την Ευρώπη και τα έμπρακτα μέτρα ακόμη αργότερα. Η οικονομική κρίση και τα μεταναστευτικά ρεύματα έφεραν τους ανθρώπους στα όριά τους και έθεσαν σε σκληρή δοκιμασία κοινωνίες και θεσμούς. Οι κοινωνίες κατάλαβαν πόσο ευάλωτες είναι απέναντι στον φανατισμό, πόσο ανέτοιμες -τελικά- να δεχθούν το διαφορετικό, πόσο μάλλον να το κατανοήσουν και να συμβιώσουν μαζί του.

Περισσότερα...
 
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (ΕΜΕ) με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την βράβευση της νέας επιστημονικής του έκδοσης υπό τον τίτλο «Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG) – Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα (τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ. – 15ος αιώνας)», στην κατηγορία της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών κατά την Ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία της 19ης Δεκεμβρίου 2019 της Ακαδημίας Αθηνών. Στην τελετή παρέστη ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΜΕ κος Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας, ενώ το βραβείο παρέλαβε η Δ/ντρια του ΕΜΕ κα Ζανέτ Μπαττίνου.

Το παρόν επιγραφικό σύνταγμα εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΜΕ, τα οποία εστιάζουν στην καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση των άυλων και υλικών τεκμηρίων του αρχαιολογικού και ιστορικού παρελθόντος των Ελλήνων Εβραίων. Η ολοκλήρωση του προγράμματος και η έκδοση πραγματοποιήθηκε χάρη στις γενναιόδωρες χορηγίες των κκ. Αλίκης και Νόρας Μπενρουμπή, καθώς και του Προέδρου του ΔΣ του ΕΜΕ, κ. Σαμουήλ (Μάκη) Μάτσα, καθώς και στην διαρκή υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των υπηρεσιών του.

Περισσότερα...
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ του CENTROPA ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 15 & 16 Δεκεμβρίου 2019, έγινε στη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Διδάσκοντας την πολυπολιτισμική ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα μέσα από αφηγήσεις εβραϊκών οικογενειών, προωθώντας τη διαθρησκειακή ανεκτικότητα στα Βαλκάνια», που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό CENTROPA για τη διατήρηση της εβραϊκής μνήμης, σε συνεργασία με το ΚΙΣΕ, την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τα εβραϊκά νεκροταφεία ESJF, το Ίδρυμα Κονραντ-Αντενάουερ και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στις εργασίες του Σεμιναρίου συμμετείχαν περίπου 40 εκπαιδευτικοί και δάσκαλοι του Εβραϊκού Σχολείου της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης. Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις Καθηγητών, μεταξύ των οποίων του Γιώργου Αντωνίου για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος και της εβραϊκής ιστορίας και της Ελένης Χοντολίδου, για το πώς τα ιστορικά και βιογραφικά στοιχεία των επιγραφών στα εβραϊκά μνήματα μπορούν να συμβάλουν στην εκπαίδευση των μαθητών.

Επίσης έγινε ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Οργανισμού Centropa και προβολή των ντοκιμαντέρ «Ένα βιβλιοπωλείο σε έξι κεφάλαια» για το ιστορικό βιβλιοπωλείο Μόλχο της Θεσσαλονίκης, «Επιβίωση στο Σεράγεβο» για το πώς μια παλιά Συναγωγή μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ελπίδας για τον καθένα και «Τρεις υποσχέσεις», για την ιστορία διάσωσης δύο εβραίων κοριτσιών στο Βελιγράδι από Καθολικό ιερέα.  Μετά τις προβολές ακολούθησε συζήτηση για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν στις σχολικές τάξεις μαθήματα βασισμένα στα παραπάνω ντοκιμαντέρ.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ THN ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 17.12.2019, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου συνοδευόμενη από τον πρέσβη κ. Βασίλη Παπαδόπουλο συναντήθηκαν στα Γραφεία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος με τον πρόεδρο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τον Α΄ αντιπρόεδρο κ. Μάνο Αλχανάτη, τον γενικό γραμματέα κ. Βίκτωρα Ισ. Ελιέζερ και τον γενικό ταμία κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ.   

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν το 2021 για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ ευχήθηκε στην κυρία Αγγελοπούλου καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την απαρχή του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Επεσήμανε ότι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος θα συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις αυτές προβάλλοντας τη συμβολή του εβραϊκού στοιχείου στην ανάπτυξη του Ελληνικού Κράτους. 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae