Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 873 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΙΟΥΔΑΙΟΙ & ΕΛΛΗΝΕΣ - ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΊ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ" PDF Εκτύπωση E-mail

«Χίλιοι μαθητές ήσαν στον οίκο του πατέρα μου, πεντακόσιοι μελετούσαν Τορά και πεντακόσιοι μελετούσαν Ελληνική σοφία!» (Ταλμούδ Σοτά, 49β), με αυτό το Ταλμουδικό ρητό στον υπότιτλο ξεκινά το νέο έργο του Ραβίνου Λάρισας σοφολογιότατου Ηλία Σαμπετάι «Ιουδαίοι και Έλληνες. Διαχρονικοί διαλογισμοί», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν και παρουσιάστηκε στις 16.2.2017 στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο ΟΥΗΛ.

Για την αρμονική συνύπαρξη των δύο λαών μέσα στο πέρασμα των χρόνων και πώς αυτή αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου, μίλησε κατά τον χαιρετισμό της η εκδότρια και επιμελήτρια του πονήματος Ραχήλ Μισδραχή Καπόν.

«Οι Ιουδαίοι και οι Έλληνες είδαν καθένας τον εαυτό τους ως ξεχωριστό και πρωτοπόρο έθνος ανάμεσα στα άλλα έθνη της οικουμένης. Από τη στιγμή που πρωτογνωρίστηκαν την εποχή του Μεγάλου Αλέξανδρου, οι δύο αυτοί λαοί, συναντώνται και συνομιλούν αδιάκοπα μέσω της φιλοσοφίας και της θεολογίας ως φορείς πρωτοποριακών πνευματικών ρευμάτων», επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου. «Αυτή η εκδήλωση έχει μια θετική αύρα», ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης για να προσθέσει μεταξύ άλλων ότι «η παρουσία της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην πόλη μάς γεμίζει με γνώση».

«Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένας αληθινός θησαυρός γνώσεων που αναδεικνύει τη συμπόρευση των δύο λαών. Μιλά για την επιρροή του ενός πολιτισμού επί του άλλου», σημείωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρ. Παπαχαραλάμπους.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας παρουσιάστηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 μια πολύ ξεχωριστή θεατρική παράσταση: «Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ» μια διασκευή του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Entremosotros.

Την τραγική μορφή της μικρής Εβραιοπούλας, που συνδύαζε παιδική αθωότητα και σοφία, ζωντάνεψε με τρόπο συγκλονιστικό η πρωταγωνίστρια Στελίνα Ζακάρ, πλαισιωμένη από τους εξαιρετικούς στους υπόλοιπους ρόλους Αλμπέρτο Σεβή, Αλίκη Άντζελ, Μπάρυ Σεβή, Σαλίνα Μαϊρ, Χριστίνα Χαρατσίδου, Αλμπέρτο Πέρεζ, Χρήστο Βυρώζη, Δαυίδ Ναχμία, Βάλια Χρυσοχόου, σε μια παραγωγή που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις επαγγελματικές. Η παράσταση συνδιοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και τις Ισραηλιτικές Κοινότητες Λάρισας και Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη μέρα τα μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν την Πλατεία Άννας Φρανκ στη Λάρισα για να τιμήσουν τη μνήμη της μικρής ηρωίδας τους, στη λιτή αναθηματική στήλη με το όνομά της που βρίσκεται εκεί.

ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

 
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΌ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εβραϊκό Σχολείο της Λάρισας, τηρεί με σεβασμό το έθιμο του «Του Μπισβάτ», μια γιορτή, όπου οι άνθρωποι συμμετέχουν στην αναγέννηση της φύσης φυτεύοντας δέντρα.

Η 15η ημέρα του μήνα Τσεβάτ στο Εβραϊκό ημερολόγιο είναι η μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του «Νέου Έτους των δέντρων». Είναι η εποχή που ανθίζουν τα πρώτα δέντρα στη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς ξυπνούν από το χειμερινό τους ύπνο και ξεκινούν έναν νέο κύκλο καρποφορίας. Έτσι από το Εβραϊκό Σχολείο της Λάρισας, φέτος με πρωτοβουλία του δασκάλου Ιακώβου Αλγκάβα προτάθηκε να φυτευτεί ένα δέντρο στην πλατεία της Άννας Φρανκ, όπου κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου γίνονται εκδηλώσεις στην μνήμη των παιδιών θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η υπηρεσία Πρασίνου ανταποκρινόμενη στο αίτημα επέλεξε το κατάλληλο δέντρο και βοήθησε τα παιδιά στην υλοποίηση της δράσης τους. «Την ημέρα αυτή», είπαν οι μαθητές, «τιμούμε τα δέντρα του θεού και τρώμε καρπούς από τα εφτά είδη δέντρων που ξεχωρίζουν στους ύμνους που έχουν σχέση με τον πλούτο της Ιερής Γης׃ σιτάρι, κριθάρι, σταφύλια, σύκα, ρόδια, ελιές και χουρμάδες. Οι εφτά αυτοί καρποί αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά στοιχεία, καθώς και τα είδη της πνευματικής ζωής του ανθρώπου. Επίσης την ημέρα αυτή θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος είναι και αυτός ένα δέντρο στον αγρό και αναλογιζόμαστε τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε για τη ζωή μας από το όμορφο αυτό έθιμο».

Περισσότερα...
 
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΕΣΔΡΑ ΜΩΥΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Τρεις εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες της Λάρισας τίμησε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» για το πλούσιο συγγραφικό τους έργο και για τη γενικότερη προσφορά τους στην κοινωνία και τον πολιτισμό της πόλης. Ανάμεσα στους τιμώμενους ήταν ο επίτιμος Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, ο αείμνηστος Εσδράς Μωυσής.

Για την προσωπικότητα και το έργο του Εσδρά Μωυσή μίλησε ο Λαρισαίος καρδιολόγος Γιάννης Σάπκας, που πολύ εύστοχα τον χαρακτήρισε ως «ενεργό πολίτη πριν καν εφευρεθεί ο όρος του ενεργού πολίτη» Ο κ. Σάπκας με λόγο γλαφυρό και άμεσο αναφέρθηκε στη διαδρομή του Εσδρά Μωυσή στον χώρο των γραμμάτων και «ξεφύλλισε» τα πονήματά του, φανερώνοντας τα διαφορετικά πρόσωπα του συγγραφικού του έργου. Παρουσίασε δηλαδή τον συγγραφέα ως ιστορικό, ερευνητή, λαογράφο και δημοσιογράφο, ως μαχητικό και ανυποχώρητο υπερασπιστή των εβραϊκών θεμάτων και ως πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, που με την πένα του αγωνίστηκε για το σωστό και το δίκαιο, αλλά και για τη διατήρηση της μνήμης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πιο σημαντικό από τα έργα του Εσδρά Μωυσή «Η Εβραϊκή Κοινότητα Λάρισας πριν και μετά το Ολοκαύτωμα» με το οποίο ο συγγραφέας, αξιοποιώντας το υλικό του πλούσιου προσωπικού του αρχείου, κατέγραψε την μακραίωνη πορεία της Εβραϊκής Κοινότητας της Λάρισας. Μιας κοινότητας που ο ίδιος αγάπησε πολύ και υπηρέτησε με αφοσίωση για δεκαετίες.

Στη συνέχεια η σύζυγος του Εσδρά Μωυσή, Ρίτα Μωυσή, παρέλαβε την τιμητική διάκριση της Βιβλιοθήκης και, όπως της είχε ζητηθεί, διάβασε ένα απόσπασμα από το έργο του και συγκεκριμένα την εισαγωγή του στο παραπάνω βιβλίο, θεωρώντας, όπως είπε, πως «το κείμενο αυτό τον χαρακτηρίζει απόλυτα σαν αυτό που ήταν πάντα: Έλληνας πάνω απ’ όλα, μέλος της Λαρισαϊκής κοινωνίας και άξιο τέκνο της Εβραϊκής Κοινότητας».

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η εκπαιδευτική κοινότητα της Λάρισας έδωσε στις 25.1.2017 ένα μάθημα στη μαθητιώσα νεολαία βασισμένο στις ιστορικές μνήμες του ολοκαυτώματος των Εβραίων, προτρέποντάς τη να μην ξεχνά τα εγκλήματα του φασισμού και να γίνει παράλληλα «φύλακας» για να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, και συμμετείχαν μαθητές σχολείων της Λάρισας, σε ομιλία της η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η αντίληψη που έχουν πολλά παιδιά και όχι μόνο για τον Χίτλερ, ως ένα παράφρονα που ήθελε απλά και μόνο να κατακτήσει όλο τον κόσμο, δείχνει την άγνοιά τους, απαλλάσσει τις ναζιστικές ιδέες και πρακτικές από την ιδεολογική χροιά, παραποιεί την ιστορική εικόνα της τόσο κρίσιμης για την ανθρωπότητα περιόδου του ναζισμού.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι ναζιστικές ιδέες αναδύονται και πάλι με περισσό θράσος στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Με τη μορφή του αντισημιτισμού ή με τη μορφή της άρνησης στους πρόσφυγες μαθητές του δικαιώματος της εκπαίδευσης.

Μήπως τελικά οι νεοφασιστικές ιδέες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, εκτός των άλλων και στην άγνοια των νέων γενεών;

…Είναι βέβαιο ότι τέτοιες δράσεις (εορτασμού μνήμης του ολοκαυτώματος) που ενεργοποιούν τους μαθητές, μας κάνουν να ελπίζουμε ότι η νέα γενιά συνειδητοποιεί πως χωρίς τη συμβολή του καθενός μας δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα να αλλάξει. Κι αν όχι εμείς, αν όχι εσείς αγαπημένοι μας μαθητές, τότε ποιος θα προφυλάξει την κοινωνία μας και θα προβάλει αντίσταση σε φαινόμενα σαν αυτά που οδήγησαν ολόκληρους λαούς και κοινότητες ανθρώπων στον αφανισμό με σημαία τη διαφορετικότητα, τη μη αλληλεγγύη, τη μη ανεκτικότητα, τον μη ανθρωπισμό, τη μη δημοκρατία;».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae