Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3750 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2020 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 30.1.2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Π.Ε. Λάρισας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας διοργάνωσαν εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Λάρισας στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σοφολογιώτατο Ραββίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπεθάι, κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Ανώτατων Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, πρεσβειών και προξενείων, εβραϊκών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων της πόλης και ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

Ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, η οποία περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας Βασίλης Πινακά, τον αναπληρωτή Δήμαρχο Λαρισαίων Γιώργο Σούλτη, τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Άκη Ρομπίσα και τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζο. 

Στη συνέχεια έγινε το άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με εμβληματική την κα Νάκη Μπέγα, τελευταία Λαρισινή επιζώσα του Άουσβιτς, ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος ο οποίος, αναφερόμενος στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων τόνισε πως είναι «η σημαντικότερη γενοκτονία του 20ου αιώνα», συμπληρώνοντας πως οι 235 Εβραίοι από τη Λάρισα βρήκαν φριχτό θάνατο στο Άουσβιτς.

Περισσότερα...
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ #WE REMEMBER PDF Εκτύπωση E-mail

# WE REMEMBER 

We preserve the memory.... 

We take action to ensure it will never happen again

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

Διαφυλάττουμε τη μνήμη....

Αναλαμβάνουμε δράση ώστε να μη συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2019 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Ένα ομόθυμο μήνυμα καταδίκης του πιο τρομακτικού ιστορικά εγκλήματος της ανθρωπότητας εξέφρασαν με τον πιο ισχυρό τρόπο οι Λαρισαίοι, τιμώντας έτσι τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων και των εξήντα εφτά Ελλήνων Εβραίων που βρήκαν φριχτό θάνατο από τα στρατεύματα των ναζί, στα κρεματόρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η διδαχή και η μνήμη είναι εργαλεία για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, τόνισε ο Ραβίνος κ. Ηλία Σαμπετάι, ενώ ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην “ζώνη ασφαλείας του Θεσσαλικού κάμπου,  η οποία έσωσε χιλιάδες αθώους Εβραίους από βέβαιο θάνατο”.

Μας βαραίνει η ευθύνη της λήθης και της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας. Ότι έχει συμβεί στο παρελθόν, μπορεί να συμβεί ξανά. Καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή και ειδικά στις μέρες μας που η άνοδος των δυνάμεων του νεοναζισμού στην Ευρώπη προκαλεί συναγερμό”, δήλωσε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας της Λάρισας κ. Μορίς Μαγρίζος.

Περισσότερα...
 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΡΙΜ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Οι κυρίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, με αφορμή την εβραϊκή γιορτή του «Πουρίμ» πραγματοποίησαν στις 17.3.2019 το απόγευμα εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», με σκοπό τη στήριξη φιλανθρωπικών δομών της πόλης μας.

Το «Πουρίμ» οι Εβραίοι όλου του κόσμου θυμούνται και εξιστορούν το αληθινό γεγονός της σχεδιαζόμενης γενοκτονίας τους, 2.500 χρόνια πριν στην Περσία του Ξέρξη, από τον μοχθηρό πρωθυπουργό Αμμάν και γιορτάζουν τη σωτηρία τους, χάρη στο θάρρος, την πίστη και τη γυναικεία εξυπνάδα της Εβραίας βασίλισσας Εσθήρ. Είναι η πιο χαρούμενη εβραϊκή γιορτή και τα έθιμά της περιλαμβάνουν χορούς και διασκεδάσεις, μασκαρέματα, ανταλλαγή γλυκών ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους και προσφορά βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ι.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ κ. ΜΩΡΙΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Μώρις Μαγρίζος γεννήθηκε το 1949 στην πόλη της Λάρισας από Έλληνες Εβραίους γονείς. Είναι ο πρωτότοκος γιος μιας μικροαστικής οικογένειας, που ασχολούνταν με την κατασκευή επίπλων και διατηρούσαν ένα μικρό εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης.

Έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη γειτονιά των Έξι Δρόμων. Όντας ακόμα έφηβος και παράλληλα με τη φοίτησή του στο σχολείο, βοηθά τον πατέρα του στην οικογενειακή τους επιχείρηση.

Στην ηλικία των 21 χρόνων και έχοντας εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, παντρεύεται τη σύντροφο της ζωής του, Ρόζα. Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες της εποχής, μαζί αποφασίζουν να ρισκάρουν ανοίγοντας ένα κατάστημα με έπιπλα.

Στηριζόμενος στη σκληρή εργασία και μένοντας πιστός στην πεποίθηση της ατομικής ευθύνης του κάθε ανθρώπου για την επίτευξή των στόχων του, καταφέρνει να γίνει γνωστός στον τομέα του.

Η κυριότερη όμως χρονολογική τομή ως προς την επαγγελματική του εξέλιξη, θα έρθει λίγο αργότερα, στην ηλικία των 40. Το έτος 1988, λοιπόν, προχωρά στο άνοιγμα του εκθεσιακού χώρου «Επιπλοδομή», ενός πολυώροφου ιδιόκτητου κτιρίου. Με σπουδαίες συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεχίζει έως και σήμερα να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επίπλου της χώρας. Σήμερα, βέβαια, έχει περάσει στην επόμενη γενιά, αφού πλέον τη διευθύνουν η κόρη του, Τζουλιάνα και ο γιός του, Νίνο.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae