Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3849 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΝΟΥΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Μια πολύ ωραία δράση οργάνωσε ο δάσκαλος Εβραϊκών της Κοινότητας Τζάκος Αλγκάβα, στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018.

Τα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, μαζί με τους γονείς τους,  ξεναγήθηκαν στη κύρια συλλογή τέχνης της Πινακοθήκης, καθώς και στην περιοδική έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου «ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗΣ». Εκεί, με αφορμή τον ερχομό του Χανουκά, συζήτησαν και παραλλήλισαν τους αντάρτες του ‘41-‘44 με τους «αντάρτες» Μακκαβαίους, την αντίσταση και τον ηρωισμό του πρόσφατου πολέμου και της εποχής «νες γκαντόλ αγιά σαμ…». 

Στη συνέχεια τα παιδιά πέρασαν δυο δημιουργικές ώρες στο εργαστήριο της Πινακοθήκης, κατασκευάζοντας και χρωματίζοντας υπέροχες χανουκιγιώτ και σεβιβονίμ (σβούρες).

 

 
Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ στις ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας είχε ιδιαιτέρως ενεργή συμμετοχή στις φετινές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων για να εορταστεί η 74η Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στις 17 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης το πολυθέαμα του Λαρισαίου σκηνοθέτη Βαγγέλη Κολώνα με τίτλο: «Λάρισα 1940-1944 Έτη φωτός και σκιάς» μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ιστορίας της εποχής εκείνης, από τον ζόφο του πολέμου και της κατοχής μέχρι την απελευθέρωση. Στη διάρκεια του χρονικού αυτού η Γεν.Γραμματέας της Κοινότητας και συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου διάβασε αποσπάσματα από το νεοεκδοθέν βιβλίο του Λαρισαίου Εβραίου αντάρτη Σαμουήλ Μιζάν «Ήταν πιο πολύ το ξύπνημα του ανθρώπου» συγκινώντας το ακροατήριο με την αμεσότητα της αφήγησης των γεγονότων από τον εκλιπόντα συγγραφέα.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2018 PDF Εκτύπωση E-mail

Φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος απέτισαν χθες το απόγευμα, 25.1.2018, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Λάρισας, μαζί με τους εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, σε εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη, στο πλαίσιο του διήμερου αφιερώματος για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Οι εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, άρχισαν με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.

Ακολούθησε το άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην Συναγωγή της Λάρισας, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη. Χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος. Κοινό σημείο σε όλες τις ομιλίες ήταν το «ποτέ ξανά». Να μη βιώσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο.

Περισσότερα...
 
ΓΙΟΜ ΑΑΤΣΜΑΟΥΤ & ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, με μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση γιόρτασε η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας το Γιομ Αατσμαούτ, την 70ή επέτειο της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη τελετή για τους Ισραηλινούς στρατιώτες και τα θύματα της τρομοκρατίας (Γιομ Αζικαρόν) και αμέσως μετά ακολούθησε η χαρμόσυνη τελετή από τον Ραββίνο κ. Ηλία Σαμπετάϊ, ο οποίος μίλησε για τη σημαντική αυτή για τον εβραϊσμό ημέρα.

«Την ημέρα αυτή επέλεξε η Κοινότητά μας για να τιμήσει τον κ. Μωυσή (Μάκη) Κωνσταντίνη, τέως Πρόεδρο του ΚΙΣΕ και να τον ανακηρύξει σε Επίτιμο Μέλος της, σε αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στον Ελληνικό Εβραϊσμό και της αμέριστης στήριξης του στην Κοινότητα Λάρισας» είπε η Γ.Γ. της Κοινότητας κα Μπέττυ Μαγρίζου, συντονίστρια της εκδήλωσης. Και συνέχισε μιλώντας για τη συνεργασία της με τον κ. Κωνσταντίνη στην Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων του ΚΙΣΕ, μέσα από την οποία γνώρισε «έναν ξεχωριστό άνθρωπο, δυναμικό, γεμάτο ιδέες, ακούραστο και με απίστευτη ζωντάνια, που ούτε το τζετ-λανγκ τον έπιανε, ούτε οι κακουχίες! Έναν άνθρωπο με έμφυτη αρχοντιά, ευγένεια και γλυκύτητα, με σπάνια πραότητα, έναν άνθρωπο που με όλες του τις δυνάμεις στήριξε την πολιτιστική ταυτότητα του εβραϊσμού».

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ζωή του Μ. Κωνσταντίνη και περιέγραψε την πολυετή πορεία του στις επάλξεις του Ελληνικού Εβραϊσμού και τη σημαντικότατη προσφορά του στο ΚΙΣΕ, αποτέλεσμα αδιάκοπης δουλειάς και αγάπης για τον εβραϊσμό,
λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα πολυάριθμα βιβλία που εξέδωσε το ΚΙΣΕ στη διάρκεια της θητείας του, η συνεργασία μας για τη θέσπιση της Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, οι ενέργειές του για τα Μνημεία του Ολοκαυτώματος, η ενίσχυση του κύρους του ΚΙΣΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι έργα πέρα από το εφήμερο, είναι έργα τομής και πολύτιμα εκπαιδευτικά εργαλεία, έργα εμβληματικά που θα παραμείνουν για πάντα αψευδείς μάρτυρες της προσφοράς του Μωυσή Κωνσταντίνη».

Περισσότερα...
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ PDF Εκτύπωση E-mail

της Νατάσας Πολυγένη

Με την έκθεση φωτογραφίας του Ανδριανού Λέκκα και της Ρούλας Σιλιντζή με τίτλο «Άουσβις ενάντια στη λήθη» ξεκίνησαν, στις 15.10.2017 στη Λάρισα, οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τη Γερμανική Κατοχή.

Στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο για δεκαπέντε ημέρες θα φιλοξενείται ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε έναν τόπο οδυνηρό για την ανθρωπότητα. 
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης μίλησαν η γενική γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μπέττυ Μαγρίζου, η καλλιτέχνης κ. Ρούλα Σιλιντζή και η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου.

Αναφερόμενη στην έκθεση η κ. Μαγρίζου σημείωσε πως είναι η δεύτερη φορά που οι φωτογραφίες αυτές εκτίθενται στο κοινό της Λάρισας και εξέφρασε την πεποίθησή της πως η έκθεση αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να εκτίθεται στον χρόνο, ώστε να τη δουν όλοι και ιδιαίτερα παιδιά, μήπως και γίνει ο κόσμος καλύτερος. «Εγώ και πέρσι και φέτος που την είδα, βίωσα ό,τι ακριβώς συγκλονιστικό ένιωσα και όταν είχα πάει εκεί σε ένα ταξίδι-προσκύνημα. Ήταν σαν να ήμουν εκεί. Ακόμα ένιωσα ότι μύριζα και τις μυρωδιές! Κατάφεραν με την ευαισθησία και το ταλέντο τους ο Ανδριανός και η Ρούλα να μας μεταφέρουν πολύ ζωντανά τη σκληρή εκείνη πραγματικότητα. Φυσικά κι αυτό θέλω να το τονίσω, μέσα από την έκθεσή τους οι δύο καλλιτέχνες αναδεικνύουν και το καλό, που πάντα συνοδεύει το κακό. Προβάλλουν και τους ανθρώπους που βοήθησαν τους συνανθρώπους τους με διάφορους τρόπους». Με συγκλονιστικό τρόπο η κ. Μαγρίζου αφηγήθηκε την εμπειρία της από εκείνο το ταξίδι για να καταλήξει «Τα ταξίδια - προσκυνήματα εκεί, γίνονται για να θυμόμαστε τη ζωή, την αγωνία και τον θάνατό τους. Και είναι η θύμηση αυτή, δικαίωση, τιμή και εμπόδιο στον χθεσινό εχθρό, να σκοτώνει τα θύματά του με έναν δεύτερο θάνατο, τη λήθη, όπως είπε και ο νομπελίστας επιζήσας του Ολοκαυτώματος Ελι Βίζελ. Σε αυτόν τον τόσο σημαντικό στόχο συμβάλλει ο Δήμος Λάρισας εκθέτοντας τα συγκλονιστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα του Ανδριανού Λέκκα και της Ρούλας Σιλιτζή – Λέκκα. Ένα ταξίδι - προσκύνημα κάναμε σήμερα όσοι τα είδαμε. Προτρέψτε και άλλους να το κάνουν. Κυρίως τα παιδιά».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae