Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3288 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 86 ΧΡΟΝΙΑ το ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Το τελευταίο μάθημα για το Εβραϊκό Σχολείο…

*«Ο βασικότερος λόγος είναι τα λίγα παιδιά» εξηγούν στην «Ε» ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μώρις Μαγρίζος και η γραμματέας κ. Μπέττυ Μαγρίζου

Λειτουργούσε στην πόλη της Λάρισας ασταμάτητα από το 1931 ως και σήμερα. Ήταν το αρχαιότερο σε όλη την Ελλάδα και το μοναδικό δημόσιο. Μετά από 86 χρόνια όμως κλείνει.

Το Εβραϊκό Σχολείο της Λάρισας την περίοδο 2017 – 2018 δεν θα λειτουργήσει, καθώς με πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, αναστέλλεται η λειτουργία του. Οι λόγοι πολλοί και σύνθετοι μα το αποτέλεσμα λειτούργησε ως μονόδρομος για την εξέλιξη αυτή. «Μείναμε από παιδιά» λένε με μια φωνή στην «Ε» ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας κ. Μώρις Μαγρίζος και η γραμματέας του κ. Μπέττυ Μαγρίζου που αναλαμβάνουν να μας κάνουν μια ανάλυση της κατάστασης και των επόμενων βημάτων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η εξέλιξη αυτή έχει σημειολογική σημασία αφού «είναι το τελευταίο δημόσιο σχολείο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη».

Το ραντεβού μας στα γραφεία της Κοινότητας είναι «βουτηγμένο» στην ιστορία. Φωτογραφίες από εκδηλώσεις, παρελάσεις, εκδρομές, γιορτές. Παντού φάτσες παιδικές. Χαμόγελα και νάζι. Μα τώρα πού είναι όλα αυτά τα παιδιά; Δεν έκαναν οικογένειες; Αναρωτιόμαστε για να μας λύσει την απορία η φωνή του κ. Μώρις Μαγρίζου «Έφυγαν από τη Λάρισα για διάφορους λόγους και δεν ξαναγύρισαν. Κάποιοι πήγαν να σπουδάσουν και έμειναν εκεί. Άλλοι έφυγαν για να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας». Παγκοσμιοποίηση τη λένε. Οικονομική κρίση το παρατσούκλι της. Αβεβαιότητα το καπέλο της.

«Και πίσω μένουμε εμείς, οι παλιότεροι. Είμαστε μια κοινότητα 150 οικογενειών αλλά δεν έχουμε τον νέο κόσμο που θα θέλαμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και τον παράγοντα υπογεννητικότητα τότε να το αποτέλεσμα».

Στην Κοινότητα της Λάρισας λειτουργούσε εβραϊκό σχολείο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα, όπου οι μαθητές διδάσκονταν μόνο εβραϊκή γλώσσα και θρησκεία από δασκάλους-ραβίνους. Λειτουργούσε επίσης και ένα διάσημο Ιεροσπουδαστήριο πανεπιστημιακής στάθμης («Ταλμούντ Τορά»), από όπου αποφοίτησαν σημαντικοί ραβίνοι, δάσκαλοι και θρησκευτικοί λειτουργοί.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι σύσσωμη η κοινωνία της πόλης μας καταδίκασε με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τόσο τη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος από τον π. Κλεομένη, όσο και το αντισημιτικό του παραλήρημα.

Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη Μητρόπολη της Λάρισας, από τον Δήμο Λάρισας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αλλά και από συλλόγους, φορείς, βουλευτές, δημοσιογράφους και μεμονωμένα άτομα, αποδεικνύουν ότι η Λάρισα αντιστέκεται σθεναρά στη βαρβαρότητα. Η δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία μας είναι σε θέση να απομονώνει άτομα που με τις πράξεις τους προσβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας.

Ελπίζουμε ότι ο εξτρεμιστής ρασοφόρος, που εξακολουθεί δυστυχώς να κυκλοφορεί ελεύθερος, να βανδαλίζει εβραϊκά μνημεία και να εκτοξεύει απειλές, θα συλληφθεί σύντομα και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, διότι δεν είναι εχθρός μόνο των Εβραίων, αλλά ολόκληρης της υγιούς δημοκρατικής κοινωνίας της χώρας μας.

Λάρισα, 27 Ιουλίου 2017

ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΙΣΕ

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΙΟΥΔΑΙΟΙ & ΕΛΛΗΝΕΣ - ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΊ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ" PDF Εκτύπωση E-mail

«Χίλιοι μαθητές ήσαν στον οίκο του πατέρα μου, πεντακόσιοι μελετούσαν Τορά και πεντακόσιοι μελετούσαν Ελληνική σοφία!» (Ταλμούδ Σοτά, 49β), με αυτό το Ταλμουδικό ρητό στον υπότιτλο ξεκινά το νέο έργο του Ραβίνου Λάρισας σοφολογιότατου Ηλία Σαμπετάι «Ιουδαίοι και Έλληνες. Διαχρονικοί διαλογισμοί», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν και παρουσιάστηκε στις 16.2.2017 στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο ΟΥΗΛ.

Για την αρμονική συνύπαρξη των δύο λαών μέσα στο πέρασμα των χρόνων και πώς αυτή αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου, μίλησε κατά τον χαιρετισμό της η εκδότρια και επιμελήτρια του πονήματος Ραχήλ Μισδραχή Καπόν.

«Οι Ιουδαίοι και οι Έλληνες είδαν καθένας τον εαυτό τους ως ξεχωριστό και πρωτοπόρο έθνος ανάμεσα στα άλλα έθνη της οικουμένης. Από τη στιγμή που πρωτογνωρίστηκαν την εποχή του Μεγάλου Αλέξανδρου, οι δύο αυτοί λαοί, συναντώνται και συνομιλούν αδιάκοπα μέσω της φιλοσοφίας και της θεολογίας ως φορείς πρωτοποριακών πνευματικών ρευμάτων», επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου. «Αυτή η εκδήλωση έχει μια θετική αύρα», ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης για να προσθέσει μεταξύ άλλων ότι «η παρουσία της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην πόλη μάς γεμίζει με γνώση».

«Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένας αληθινός θησαυρός γνώσεων που αναδεικνύει τη συμπόρευση των δύο λαών. Μιλά για την επιρροή του ενός πολιτισμού επί του άλλου», σημείωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρ. Παπαχαραλάμπους.

Περισσότερα...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το απόγευμα της Δευτέρας 17.7.2017, ο ρασοφόρος που αυτοαποκαλείται πατήρ Κλεομένης, γνωστός πλέον από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τo ρατσιστικό του μένος, βεβήλωσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Λάρισα. Με χυδαίες ύβρεις, κλωτσιές, αυγά και αντισημιτικά φειγ βολάν αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα και κάλεσε τους πατριωτικούς συλλόγους της Λάρισας να ξεσηκωθούν για να «πέσει» το μνημείο αλλά και η «εβραΐλα» από τη Λάρισα. Το περιστατικό καταγράφηκε από τους συνεργάτες του και προβάλλεται ήδη στο you tube.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Λάρισας εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το γεγονός αυτό, που συνέβη σε μια πόλη στην οποία το συγκεκριμένο μνημείο χαίρει σεβασμού και τιμής από τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς σε μια πόλη που ποτέ δεν σημειώθηκαν παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν. Η Κοινότητά μας εκφράζει την ικανοποίησή της για την άμεση κινητοποίηση των Αστυνομικών Αρχών.

Είμαστε σίγουροι ότι στην πόλη της Λάρισας δεν έχουν θέση ούτε ο φανατισμός, ούτε η μισαλλοδοξία, ούτε ο ρατσιστικός λόγος και οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο θα απομονωθεί και θα καταπολεμηθεί στη γέννησή του.

ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας παρουσιάστηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 μια πολύ ξεχωριστή θεατρική παράσταση: «Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ» μια διασκευή του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Entremosotros.

Την τραγική μορφή της μικρής Εβραιοπούλας, που συνδύαζε παιδική αθωότητα και σοφία, ζωντάνεψε με τρόπο συγκλονιστικό η πρωταγωνίστρια Στελίνα Ζακάρ, πλαισιωμένη από τους εξαιρετικούς στους υπόλοιπους ρόλους Αλμπέρτο Σεβή, Αλίκη Άντζελ, Μπάρυ Σεβή, Σαλίνα Μαϊρ, Χριστίνα Χαρατσίδου, Αλμπέρτο Πέρεζ, Χρήστο Βυρώζη, Δαυίδ Ναχμία, Βάλια Χρυσοχόου, σε μια παραγωγή που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις επαγγελματικές. Η παράσταση συνδιοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και τις Ισραηλιτικές Κοινότητες Λάρισας και Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη μέρα τα μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν την Πλατεία Άννας Φρανκ στη Λάρισα για να τιμήσουν τη μνήμη της μικρής ηρωίδας τους, στη λιτή αναθηματική στήλη με το όνομά της που βρίσκεται εκεί.

ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae