Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3731 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΕΣΔΡΑ ΜΩΥΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Τρεις εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες της Λάρισας τίμησε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» για το πλούσιο συγγραφικό τους έργο και για τη γενικότερη προσφορά τους στην κοινωνία και τον πολιτισμό της πόλης. Ανάμεσα στους τιμώμενους ήταν ο επίτιμος Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, ο αείμνηστος Εσδράς Μωυσής.

Για την προσωπικότητα και το έργο του Εσδρά Μωυσή μίλησε ο Λαρισαίος καρδιολόγος Γιάννης Σάπκας, που πολύ εύστοχα τον χαρακτήρισε ως «ενεργό πολίτη πριν καν εφευρεθεί ο όρος του ενεργού πολίτη» Ο κ. Σάπκας με λόγο γλαφυρό και άμεσο αναφέρθηκε στη διαδρομή του Εσδρά Μωυσή στον χώρο των γραμμάτων και «ξεφύλλισε» τα πονήματά του, φανερώνοντας τα διαφορετικά πρόσωπα του συγγραφικού του έργου. Παρουσίασε δηλαδή τον συγγραφέα ως ιστορικό, ερευνητή, λαογράφο και δημοσιογράφο, ως μαχητικό και ανυποχώρητο υπερασπιστή των εβραϊκών θεμάτων και ως πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, που με την πένα του αγωνίστηκε για το σωστό και το δίκαιο, αλλά και για τη διατήρηση της μνήμης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πιο σημαντικό από τα έργα του Εσδρά Μωυσή «Η Εβραϊκή Κοινότητα Λάρισας πριν και μετά το Ολοκαύτωμα» με το οποίο ο συγγραφέας, αξιοποιώντας το υλικό του πλούσιου προσωπικού του αρχείου, κατέγραψε την μακραίωνη πορεία της Εβραϊκής Κοινότητας της Λάρισας. Μιας κοινότητας που ο ίδιος αγάπησε πολύ και υπηρέτησε με αφοσίωση για δεκαετίες.

Στη συνέχεια η σύζυγος του Εσδρά Μωυσή, Ρίτα Μωυσή, παρέλαβε την τιμητική διάκριση της Βιβλιοθήκης και, όπως της είχε ζητηθεί, διάβασε ένα απόσπασμα από το έργο του και συγκεκριμένα την εισαγωγή του στο παραπάνω βιβλίο, θεωρώντας, όπως είπε, πως «το κείμενο αυτό τον χαρακτηρίζει απόλυτα σαν αυτό που ήταν πάντα: Έλληνας πάνω απ’ όλα, μέλος της Λαρισαϊκής κοινωνίας και άξιο τέκνο της Εβραϊκής Κοινότητας».

Περισσότερα...
 
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΌ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εβραϊκό Σχολείο της Λάρισας, τηρεί με σεβασμό το έθιμο του «Του Μπισβάτ», μια γιορτή, όπου οι άνθρωποι συμμετέχουν στην αναγέννηση της φύσης φυτεύοντας δέντρα.

Η 15η ημέρα του μήνα Τσεβάτ στο Εβραϊκό ημερολόγιο είναι η μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του «Νέου Έτους των δέντρων». Είναι η εποχή που ανθίζουν τα πρώτα δέντρα στη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς ξυπνούν από το χειμερινό τους ύπνο και ξεκινούν έναν νέο κύκλο καρποφορίας. Έτσι από το Εβραϊκό Σχολείο της Λάρισας, φέτος με πρωτοβουλία του δασκάλου Ιακώβου Αλγκάβα προτάθηκε να φυτευτεί ένα δέντρο στην πλατεία της Άννας Φρανκ, όπου κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου γίνονται εκδηλώσεις στην μνήμη των παιδιών θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η υπηρεσία Πρασίνου ανταποκρινόμενη στο αίτημα επέλεξε το κατάλληλο δέντρο και βοήθησε τα παιδιά στην υλοποίηση της δράσης τους. «Την ημέρα αυτή», είπαν οι μαθητές, «τιμούμε τα δέντρα του θεού και τρώμε καρπούς από τα εφτά είδη δέντρων που ξεχωρίζουν στους ύμνους που έχουν σχέση με τον πλούτο της Ιερής Γης׃ σιτάρι, κριθάρι, σταφύλια, σύκα, ρόδια, ελιές και χουρμάδες. Οι εφτά αυτοί καρποί αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά στοιχεία, καθώς και τα είδη της πνευματικής ζωής του ανθρώπου. Επίσης την ημέρα αυτή θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος είναι και αυτός ένα δέντρο στον αγρό και αναλογιζόμαστε τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε για τη ζωή μας από το όμορφο αυτό έθιμο».

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2017 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το μικρόβιο του ρατσισμού εξακολουθεί να εκκολάπτεται στις σύγχρονες κοινωνίες και να πλήττει άτομα, ομάδες και λαούς, σαν επιδημία. Νεοναζιστικά μορφώματα γεννιούνται και δρουν ενώ ακραία κόμματα ανέρχονται στην εξουσία ή αυξάνουν επικίνδυνα τα ποσοστά τους σε πολλές χώρες του πολιτισμένου κόσμου» τόνισε στις 26.1.2017 ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μωρίς Μαγρίζος μιλώντας στη Συναγωγή, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης, που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, κορυφώθηκαν στις 26.1.2017 με επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας, στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής

Επιμνημόσυνη δέηση που ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από την τελευταία Λαρισαία επιζήσασα από το στρατόπεδο Αουσβιτς κα Νάκη Μπέγα, αλλά και εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η εκπαιδευτική κοινότητα της Λάρισας έδωσε στις 25.1.2017 ένα μάθημα στη μαθητιώσα νεολαία βασισμένο στις ιστορικές μνήμες του ολοκαυτώματος των Εβραίων, προτρέποντάς τη να μην ξεχνά τα εγκλήματα του φασισμού και να γίνει παράλληλα «φύλακας» για να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, και συμμετείχαν μαθητές σχολείων της Λάρισας, σε ομιλία της η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η αντίληψη που έχουν πολλά παιδιά και όχι μόνο για τον Χίτλερ, ως ένα παράφρονα που ήθελε απλά και μόνο να κατακτήσει όλο τον κόσμο, δείχνει την άγνοιά τους, απαλλάσσει τις ναζιστικές ιδέες και πρακτικές από την ιδεολογική χροιά, παραποιεί την ιστορική εικόνα της τόσο κρίσιμης για την ανθρωπότητα περιόδου του ναζισμού.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι ναζιστικές ιδέες αναδύονται και πάλι με περισσό θράσος στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Με τη μορφή του αντισημιτισμού ή με τη μορφή της άρνησης στους πρόσφυγες μαθητές του δικαιώματος της εκπαίδευσης.

Μήπως τελικά οι νεοφασιστικές ιδέες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, εκτός των άλλων και στην άγνοια των νέων γενεών;

…Είναι βέβαιο ότι τέτοιες δράσεις (εορτασμού μνήμης του ολοκαυτώματος) που ενεργοποιούν τους μαθητές, μας κάνουν να ελπίζουμε ότι η νέα γενιά συνειδητοποιεί πως χωρίς τη συμβολή του καθενός μας δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα να αλλάξει. Κι αν όχι εμείς, αν όχι εσείς αγαπημένοι μας μαθητές, τότε ποιος θα προφυλάξει την κοινωνία μας και θα προβάλει αντίσταση σε φαινόμενα σαν αυτά που οδήγησαν ολόκληρους λαούς και κοινότητες ανθρώπων στον αφανισμό με σημαία τη διαφορετικότητα, τη μη αλληλεγγύη, τη μη ανεκτικότητα, τον μη ανθρωπισμό, τη μη δημοκρατία;».

Περισσότερα...
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο αντιπρόεδρος της Ι.Κ. Λάρισας κ. Ηλίας Φιλοσώφ συμμετείχε και μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 9.12.2016 από τη Λαρισαϊκή Λέσχη με θέμα το προσφυγικό. Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας δημοσίευσε στις 10.12.2016 το παρακάτω άρθρο της Νατάσας Πολυγένη:  

Εκκλησία, μετανάστες, σύγκρουση πολιτισμών, ιερός πόλεμος, κρίση αξιών ήταν μόνο μερικά από τα θέματα που θίχτηκαν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εσπερίδα της Λαρισαϊκής Λέσχης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Ο πρέσβης του Χασεμητικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Ελλάδα κ. Fawwaz Al-Eitan, ο αρχιμανδρίτης πατήρ Νικηφόρος Κοντογιάννης και ο αντιπρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Ηλίας Φιλοσώφ μίλησαν για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία - και όχι μόνο - τα τελευταία χρόνια, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το κοινό επί των συγκεκριμένων θεμάτων και στο τέλος της εσπερίδας να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Πάνου Σάπκα, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Λάρισα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του εύφορου εδάφους της υπήρξε ανέκαθεν ένα μεγάλο χωνευτήρι λαών και πολιτισμών.

Σύντομος ήταν και ο χαιρετισμός του προέδρου της Λαρισαϊκής Λέσχης κ. Γρηγόρη Πρεζεράκου, εστιάζοντας στους στόχους της Λέσχης και ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να περάσει γραμμή, να διδάξει ή να καθοδηγήσει. Ο ρόλος της όπως είπε, είναι να εντοπίζει θέματα που απασχολούν την κοινωνία και να προσπαθεί κάθε φορά να εντοπίζει τον καλύτερο τρόπο για την ενημέρωση του κοινού.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae