Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3097 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΟΥΣΒΙΤΣ" PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 21 Οκτωβρίου 2016 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ το παρακάτω άρθρο της Μπέττυς Μαγρίζου  με τίτλο «Η έκθεση φωτογραφίας για το Άουσβιτς» σχετικά με τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «Άουσβιτς».

Τη Δευτέρα στις 17 Οκτωβρίου 2016 στο ΟΥΗΛ είχα την τύχη να παραστώ στα εγκαίνια μιας συγκλονιστικής φωτογραφικής έκθεσης με θέμα ΑΟΥΣΒΙΤΣ- ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ.

Η έκθεση έγινε στo πλαίσιo των εκδηλώσεων της απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς, που έχει καθιερώσει ο Δήμος τα τελευταία τρία χρόνια. Φωτογράφοι δυο ερασιτέχνες ευαίσθητοι συμπολίτες μας η Ρούλα Σιλιτζή και ο Ανδριανός Λέκκας, οι οποίοι επισκεπτόμενοι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς συγκλονίστηκαν τόσο, που θέλησαν να μεταφέρουν τις εικόνες που είδαν στον κόσμο.

Πόσα λίγα γνωρίζει αλήθεια ο κόσμος γι’ αυτά τα κολαστήρια του θανάτου, που ανθρώπινος νους δε χωράει! Πόσοι αλήθεια δεν γνωρίζουν πως στην απελευθέρωση της Λάρισας δεν ήταν 235 Έλληνες Εβραίοι συμπολίτες μας για να χαρούν την ελευθερία τους μαζί με όλους τους Λαρισαίους, αφού χάθηκαν εκεί με βάρβαρο τρόπο; Καθηλωτική η κα Νάκη Μπέγα, η μόνη εν ζωή επιζήσασα των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Λάρισα, στην αφήγησή της. Μια ηρωίδα της ζωής η κα Νάκη Μπέγα, όπως και όλοι όσοι γύρισαν και έφτιαξαν οικογένειες, μεγάλωσαν παιδιά κουβαλώντας το βάρος της μνήμης μιας ζωής χωρίς αξία, μιας ζωής πληγωμένης από τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΤΟΝ IHRA PDF Εκτύπωση E-mail

Η ιστορική και συλλογική μνήμη για το Ολοκαύτωμα έχει από τις 21.5.2016 και για σήμερα (22.5.2016) ως επίκεντρο τη Λάρισα. Καθώς, επελέγη από την προεδρεύουσα της Διεθνούς Ένωσης για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), τη Ρουμανία, να φιλοξενήσει τις φετινές εκδηλώσεις λόγω της μακράς ιστορίας, αλλά και της διαρκούς δράσης και προσφοράς της Ισραηλιτικής Κοινότητας της.

Πρόκειται για εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, υπό τον γενικό τίτλο «Θυμόμαστε» παρουσία του πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα Λουσιάν Φάτου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 18 ακόμη πρεσβείες χωρών από όλο τον κόσμο που αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα κατά του «αντισημιτισμού» και της ξενοφοβίας και βέβαια εκπέμποντας το ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά».

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν εκτός από τον πρέσβη της Ρουμανίας, προεδρεύουσας χώρας της Διεθνούς Ένωσης για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος Λουσιάν Φάτου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζος.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡEIΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το τουριστικό άνοιγμα της Θεσσαλίας στην αγορά του Ισραήλ, αλλά και η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με την Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Ιρίτ Μπεν –Άμπα Βιτάλε.
Η κα Μπεν – Άμπα Βιτάλε συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της Ισραηλίτικης Κοινότητας στη Λάρισα κ. Μόρις Μαγρίζο, καθώς και τη γραμματέα κα Μπέτυ Μαγρίζου επισκέφθηκαν το γραφείο του κ. Αγοραστού το απόγευμα της Παρασκευής.

Περισσότερα...
 
ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ PDF Εκτύπωση E-mail

«Μνήμη και ευθύνη. Ας κρατήσουμε αυτές τις λέξεις στο μυαλό μας, καθώς θα στέλνουμε μια σκέψη και μια προσευχή στις 6.000.000 ψυχές, που θυσιάστηκαν στο όνομα μιας στείρας και σκοτεινής ιδεολογίας και ο καθένας μας ας αποφασίσει με αίσθημα ευθύνης τον δικό του, προσωπικό τρόπο δράσης και το δικό του, προσωπικό χρέος προς ένα καλύτερο μέλλον. Κι εμείς σήμερα, προσκυνητές στη μνήμη τους, σκύβουμε με ευλάβεια πάνω από τις στάχτες όλων αυτών, που δεν αξιώθηκαν καν έναν τάφο με το όνομά τους, για να ανανεώσουμε την υπόσχεση ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ. Για να δώσουμε, έστω και εκ των υστέρων, κάποιο νόημα στην τραγική θυσία τους».

Με αυτά τα λόγια οι εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας έστειλαν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για να μην επαναληφθεί η πιο μελανή και τραγική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, κατά τη διάρκεια της επετείου που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην πόλη, παρουσία τοπικών αρχών και εκπροσώπων της Ισραηλιτικής Κοινότητας απ’ όλη την χώρα.

Περισσότερα...
 
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥ ΜΠΙΣΒΑΤ PDF Εκτύπωση E-mail

Λάρισα, 4 Φεβρουαρίου 2015. Ημέρα γιορτινή σήμερα, βοήθησε και ο καιρός κι εμείς, στην μικρή μας κοινότητα, γιορτάζουμε την πρωτοχρονιά των δένδρων, την έναρξη της καρποφορίας, το Του Μπισβάτ. Όμως καμιά γιορτή δεν έχει αξία χωρίς τις χαρούμενες φωνές των μικρών παιδιών, το χαμόγελο και τη διάθεση για παιχνίδι! Σήμερα, αυτό το νιώσαμε έντονα, καθώς εισπράξαμε την ευτυχία τους στην εξόρμηση του σχολείου μας για την εκπλήρωση του εθίμου της δενδροφύτευσης, που συνηθίζεται στη γιορτή του Του Μπισβάτ.

Η αποστολή μας ήταν να φυτέψουμε έναν κέδρο και τρεις δάφνες στον κήπο του Αστυνομικού Μεγάρου της Λάρισας. Το σκεπτικό πίσω από την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου ήταν η έκφραση ευγνωμοσύνης προς το έργο της Eλληνικής Aστυνομίας, αλλά και το να μάθουν τα παιδιά ότι ως εβραϊκή κοινότητα πρέπει να βρισκόμαστε μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης και της χώρας μας. Και, αφού η δουλειά με τα φτυάρια και τους κασμάδες τελείωσε, οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ενημερωθούν από την ψυχολόγο της αστυνομίας για τα δικαιώματα των παιδιών και για τη σωστή χρήση του διαδικτύου.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae