Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4182 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
WIZO Λάρισας: "αθόρυβη και δυναμική" PDF Εκτύπωση E-mail
Συνήθως διαβάζουμε σ’ αυτό το έντυπο ανταποκρίσεις για μεγάλα και σπουδαία γεγονότα που λαμπρύνουν τη ζωή και τη δράση των κοινοτήτων μας. Υπάρχουν όμως και άλλες κοινοτικές δραστηριότητες, αυτές που επαναλαμβάνονται κάθε τόσο, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με την ίδια πάντα θέρμη και αποτελεσματικότητα. Αυτές οι δραστηριότητες είναι εξίσου πολύτιμες, ακριβώς γιατί πρόκειται για σταθερές αξίες που παράγουν έργο και προσδίδουν ζεστασιά και ενότητα στην κοινοτική μας ζωή. Σε αυτή την κατηγορία εκδηλώσεων ανήκουν και οι συγκεντρώσεις της WIZO στη Λάρισα, που, εδώ και δεκαετίες, γίνονται σταθερά κάθε δεκαπέντε μέρες, με τη συμμετοχή των περισσότερων κυριών της Κοινότητας. Από μια τέτοια πρόσφατη συγκέντρωση, στο σπίτι της κας Ρόζας Φις, όπου η WIZO γιόρτασε το Του Μπισβάτ, είναι η φωτογραφία μας. Αρκεί μια ματιά στα χαμογελαστά πρόσωπα των κυριών, για να διαπιστώσει κανείς πόσο όμορφα συνδυάζει η WIZO την αποστολή της με τη χαρά να βρίσκεσαι ανάμεσα σε φίλους!
 
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Με την ευκαιρία των φετινών εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας συνεργάστηκε και πάλι με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, για τη συμμετοχή σχολείων και μαθητών στην επέτειο, θεωρώντας πως τέτοιες προσπάθειες φέρνουν τους νέους πιο κοντά, τόσο στα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία μας, όσο και στη συνειδητοποίηση του χρέους που όλοι έχουμε να καταπολεμήσουμε στη ρίζα του κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού. Σήμερα ειδικά, που οι συνθήκες ευνοούν και πάλι την «εκκόλαψη του αυγού του φιδιού», είναι πολύ σημαντικό να προσφέρονται στη νεολαία τέτοια διδάγματα και από αυτή τη σκοπιά το Ολοκαύτωμα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται από την Εκπαίδευση ως εργαλείο διαμόρφωσης συνειδητοποιημένων νέων πολιτών. Για το σκοπό αυτό λοιπόν διοργανώθηκε διαγωνισμός έκθεσης, μεταξύ των μαθητών των Γυμνασίων Θεσσαλίας, με θέμα:
«Οι φρικαλεότητες των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχαν σαν αποτέλεσμα την εξολόθρευση 6.000.000 Εβραίων. Πολλοί όμως σώθηκαν τότε χάρη στην αλληλεγγύη Χριστιανών συμπολιτών τους, που τους έκρυψαν, με κίνδυνο της ζωής τους.
Τι οδηγεί, κατά τη γνώμη σας, τους ανθρώπους σε τέτοιες μεγαλειώδεις πράξεις; Πιστεύετε ότι στα χρόνια μας, κάτω από ανάλογες συνθήκες, οι άνθρωποι θα έδειχναν την ίδια αλληλεγγύη;».

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν μεγάλη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η ομάδα των καθηγητών που ασχολήθηκε με την αξιολόγησή τους, δυσκολεύτηκε πολύ στην επιλογή, αφού οι περισσότερες εκθέσεις ήταν πάρα πολύ καλές. Οι τρεις μαθητές που διακρίθηκαν παρέστησαν στη Συναγωγή και βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ι.Κ. Λάρισας, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013. Τα έπαθλά τους, προσφορά της Κοινότητας Λάρισας, ήταν από ένα i-pod για τον δεύτερο και τρίτο νικητή και ένα laptop για τον πρώτο και επιδόθηκαν από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό, τον Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων, κ. Γιώργο Καλαντζή και τον Πρόεδρο της Ι.Κ. Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζο αντίστοιχα.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΡΙΤΑΣ ΜΩΥΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Στις 15 Δεκεμβρίου 2012, το Κοινοτικό Κέντρο υποδέχτηκε τα μέλη της Κοινότητας, αλλά και πολλούς καλεσμένους, στην εκδήλωση που ετοίμασε το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Πνευματικής Δράσης, για να τιμηθεί η κυρία Ρίτα Μωυσή, για την πολυετή και αξιόλογη προσφορά της στο κοινοτικό έργο. Καθώς η εκδήλωση συνέπεσε με την τελευταία μέρα της γιορτής του Χανουκά, άρχισε με το άναμμα των κεριών της χανουκιγιά από τον Ραβίνο κ. Ηλία Σαμπετάι. Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μώρις Μαγρίζος, που με πολύ ζεστά λόγια σκιαγράφησε την προσωπικότητα της τιμώμενης και παρουσίασε τη συνεχή προσφορά της στα κοινοτικά δρώμενα, για πάνω από μια εικοσαετία.
Περισσότερα...
 
ΛΑΡΙΣΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2013 PDF Εκτύπωση E-mail

Μνήμη και δράση: οι δύο αυτές λέξεις αποτυπώνουν το μήνυμα της φετινής επετείου του Ολοκαυτώματος, που τιμήθηκε στη Λάρισα την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013. Η εκδήλωση ξεκίνησε στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων -στο χώρο που η πόλη της Λάρισας έχει αφιερώσει στους Εβραίους πολίτες της, που οδηγήθηκαν σε αναίτιο και μαρτυρικό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου- με επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραβίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και συλλόγων της πόλης, καθώς και Ισραηλιτικών Κοινοτήτων και Οργανισμών.

Ακολούθησε η τελετή στην κατάμεστη Συναγωγή Λάρισας, την οποία άνοιξε η -μοναδική πλέον στη Λάρισα - επιζήσασα των στρατοπέδων θανάτου, κα Νάκη Μπέγα, ανάβοντας, με τη συνοδεία μιας κατανυκτικής μελωδίας από το βιολί του καθηγητή του Ωδείου Λάρισας, κ. Δημήτρη Καραμανώλη, έξι κεριά στη μνήμη των 6.000.000 θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΝΟΥΚΑ 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
Το απόγευμα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου 2012, οι κυρίες της WIZO και AVIV, θεματοφύλακες των παραδόσεών μας, κάλεσαν τα μέλη της Κοινότητας στην καθιερωμένη εκδήλωση, που ετοιμάζουν κάθε χρόνο, για να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε μαζί το θαύμα της γιορτής του φωτός. Η πρόεδρος της WIZO, κα Στέλλα Φελλούς, απηύθυνε ένα ζεστό καλωσόρισμα και ο Ραβίνος, κ. Ηλίας Σαμπετάι, άναψε το πρώτο κεράκι στη χανουκιγιά και αναφέρθηκε με λίγα λόγια στο νόημα της γιορτής των εγκαινίων του ναού.
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae