Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5322 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ στην «Κ»: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Η σχέση Ελλάδας και Ισραήλ παραμένει στρατηγική και δεν θα επηρεαστεί από την παράλληλη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, αναφέρει στην πρώτη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Αθήνα, συνέντευξή του στην «Κ» ο νέος πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατζ. Με την επιστροφή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου –αρχιτέκτονα της σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ– στην πρωθυπουργία θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τον κ. Κατζ, νέες πρωτοβουλίες.

Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις, από αριστερές έως συντηρητικές, έχουν υποστηρίξει τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ. Ισχύει το ίδιο και για το Ισραήλ;

Ξεκάθαρα ναι. Η σχέση από την ισραηλινή προοπτική είναι στρατηγική. Κάναμε κάποιες αλλαγές στην κυβέρνησή μας. Είχαμε κάποια αστάθεια. Αλλά οι σχέσεις μας συνεχίζουν να είναι ισχυρές. Σκεφθείτε τις τελευταίες εβδομάδες. Είχαμε την επίσκεψη του υπουργού Aμυνας, την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Ο αριθμός των αντιπροσωπειών που ήρθαν από την Ελλάδα στο Ισραήλ και από το Ισραήλ στην Ελλάδα ήταν αριθμός-ρεκόρ, όταν το συγκρίνω με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ μαζί. Οι σχέσεις μας είναι ισχυρές και σε άλλους τομείς, όχι μόνο σε αυτούς που ηγούνται άλλοι. Αναμένουμε μια νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Αυτή η κυβέρνηση θα δεσμευθεί να οικοδομήσει τη σχέση με την Ελλάδα. Ο εκλεγείς πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν ο αρχιτέκτονας από την ισραηλινή πλευρά για την ανασυγκρότηση της σχέσης με την Ελλάδα. Αυτό θα είναι μέρος της νέας ατζέντας του ως πρωθυπουργού. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δούμε κάποιες κοινές δραστηριότητες και συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση.

Περισσότερα...
 
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ; PDF Εκτύπωση E-mail

του δημοσιογράφου Βίκτωρα Ισ. Ελιέζερ

Μετά την 1η Νοεμβρίου 2022, το Ισραήλ άλλαξε. Δεν είναι πλέον το κράτος στο οποίο η Άκρα Δεξιά είναι στο περιθώριο του πολιτικού χάρτη. Η Ισραηλινή Άκρα Δεξιά, με τα ρατσιστικά και λαϊκιστικά χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής, κατέλαβε την τρίτη θέση στο Ισραηλινό κοινοβούλιο, ανατρέποντας βασικές κοινωνικές και ηθικές συμφωνίες που είχαν υιοθετηθεί για τη δημιουργία του κράτους: Ένα κράτος - εστία για όλους τους Εβραίους, ένα κράτος δημοκρατικό που διασφαλίζει τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτών του ανεξαρτήτως χρώματος φυλής ή θρησκεύματος.  

Τα εκλογικά αποτελέσματα        

Το μπλοκ της «Δεξιάς» ψηφίσθηκε από 2.304.000 ψηφοφόρους και έλαβε το 48,36 των ψήφων. Το μπλοκ της «Αλλαγής» ψηφίσθηκε από 1.876.572 ψηφοφόρους, ποσοστό 38,19%. Τα αραβικά κόμματα ψηφίστηκαν από 510,670 ψηφοφόρους, 10,72%. Συνοπτικά, ο συνασπισμός της Δεξιάς υπό τον Βενιαμίν Νετανιάου ψηφίστηκε από το 48,36% και κέρδισε 64 έδρες, ενώ ο συνασπισμός των αντιπολιτευομένων κομμάτων ψηφίστηκε από το 48,91% καταλαμβάνοντας όμως μόνο 56 έδρες στη Κνεσέτ των 120 εδρών.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή τα φετινά 74α γενέθλια του Ισραήλ, δημοσιεύουμε το άρθρο «Το Κράτος του Ισραήλ: παράδειγμα προς μίμηση», που έγραψαν ο Ανδρέας Ν. Αγγελάκης, πολ. μηχανικός υδατικών πόρων, γεωπόνος και μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Υδατικών Πόρων και ο Gideon Oron, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ben-Gurion της Νέγκεβ. Το άρθρο περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για τα επιτεύγματα του Ισραήλ στις επιστήμες και την τεχνολογία και πρωτοδημοσιεύθηκε στην ειδησεογραφική πύλη της Κρήτης www.patris.gr:

Το Κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε το 1948. Έχει πληθυσμό 9.293.900 κατ., έκταση 20.77 km2 και ευρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο. Πριν την ίδρυσή του, ο Theodor Herzl (1860-1904), ιδρυτής του πολιτικού Σιωνισμού, που προώθησε την ιδέα ενός σύγχρονου Εβραϊκού κράτους στη γη του Ισραήλ, οραματιζόταν ένα κράτος, που όχι μόνο θα αποτελούσε τη φυσική πατρίδα του Εβραϊκού λαού, αλλά και ένα σημαντικό πνευματικό, πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο. Όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, η επιστημονικές και τεχνολογικές υποδομές της χώρας είχαν ήδη προγραμματιστεί, πράγμα που διευκόλυνε την περαιτέρω και γρήγορη οργάνωσή του.

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΒΙΚΤΩΡ ΙΣ. ΕΛΙΕΖΕΡ: «Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΝΕΓΚΕΒ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟ» PDF Εκτύπωση E-mail

Η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου σηματοδοτήθηκε από την ιστορική συνάντηση στην έρημο του Νέγκεβ στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, του Μαρόκο και των Αραβικών Εμιράτων. Την ίδια ακριβώς εβδομάδα, έχασαν τη ζωή τους 11 Ισραηλινοί μετά από ένοπλες επιθέσεις Αράβων εξτρεμιστών. Τα δύο αυτά γεγονότα – η συνάντηση του Νέγκεβ και οι τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ – αναδεικνύουν σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή.

Η πρώτη εξέλιξη σχετίζεται με τη δυναμική εξάπλωση του ισλαμικού φανατισμού από τους Παλαιστινιακούς πυρήνες της Δυτικής Όχθης σε Αραβικούς θύλακες μέσα στο Ισραήλ. Έτσι λοιπόν διαπιστώθηκε ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Χεντέρα και στην Μπερσέβα ήταν Ισραηλινοί Άραβες. Το γεγονός αυτό οξύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις Εβραίων και Αράβων μέσα στο ίδιο το κράτος του Ισραήλ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης στην οποία μετέχει και το αραβικό κόμμα Ράαμ. Η πολιτική της «οικονομικής ευημερίας» που εφαρμόζει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια στη Δυτική όχθη του Ιορδάνη, δηλαδή στα εδάφη που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή, μπορεί να έχει σηκώσει ανάχωμα απέναντι σε μια γενικευμένη λαϊκή εξέγερση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλείσει τα «μεμονωμένα κτυπήματα», που όπως αποδείχθηκε την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου, μπορούν να σκορπίζουν το θάνατο ακόμη και μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα του Ισραήλ.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΕΣΒΗ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΟΣΙ ΑΜΡΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ – ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Στη σημασία των τριμερών σχημάτων στην περιοχή, αλλά και στον ρόλο της Τουρκίας και της Αιγύπτου αναφέρθηκε ο Ισραηλινός Πρέσβης Γιόσι Αμράνι μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών ο κ. Αμράνι επεσήμανε την ανάγκη όλες οι χώρες να σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων τους στην περιοχή παραπέμοντας στην πρόσφατη διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Κύριε Πρέσβη, ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα από την τελευταία τριμερή συνάντηση στο Ισραήλ μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου;

Η συνέχεια. Νομίζω η συνέχεια και η παράδοση θα ήταν τα σημαντικότερα συμπεράσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, καθώς και του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, που ήταν η πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Ισραήλ. Και η σημασία της τριμερούς έγκειται στη συνέχιση της δέσμευσης των τριών πλευρών στο σχήμα συνεργασίας, να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ευημερία στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae