Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5906 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
e-book «Mandate100 | Fathom Essays on the British Mandate in Palestine, 1920-1948» PDF Εκτύπωση E-mail

Το Fathom, βρετανικό περιοδικό πολιτικής ανάλυσης για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, μόλις κυκλοφόρησε το ηλεκτρονικό βιβλίο «Mandate100 | Fathom Essays on the British Mandate in Palestine, 1920-1948», αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την έναρξη της Βρετανικής Εντολής της Παλαιστίνης. Οι 11 μελέτες που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο ρίχνουν νέο φως στην ιστορία της περίπλοκης σχέσης Ισραηλινών και Βρετανών στην περίοδο της Εντολής, παρουσιάζουν αδημοσίευτο αρχειακό υλικό και νέες προσεγγίσεις που συμβάλλουν στην επίκαιρη συζήτηση για το πως να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ειρηνευτική διαδικασία. Το βιβλίο διατίθεται ελεύθερα μέσα από τον ιστότοπο του Fathom και μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Πηγή: www.fathomjournal.org, Αύγουστος 2020

 
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στις 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 1947: EXODUS – ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 11 Ιουλίου 1947, περισσότεροι από 4.500 επιζώντες του Ολοκαυτώματος επιβιβάστηκαν σ΄ένα παλιό επιβατηγό πλοίο, το Exodus 1947, με σκοπό να σπάσουν το ναυτικό εμπάργκο που οι Βρετανοί είχαν επιβάλει στην τότε Παλαιστίνη της Βρετανικής Εντολής, και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους εκεί. Παρότι η επιχείρηση αυτή -οργανωμένη από την Χαγκανά- θα μπορούσε να είναι μία από τις δεκάδες αποτυχημένες παρόμοιες προσπάθειες μετανάστευσης Εβραίων στην Παλαιστίνη, στη διάρκεια των δεκαετιών της Βρετανικής Εντολής, το συγκεκριμένο πλοίο έμελλε να γίνει διεθνές σύμβολο της ανάγκης δημιουργίας του εβραϊκού κράτους. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.

Οι Βρετανικές Αρχές αναχαίτισαν το πλοίο Exodus 1947, μετά από ταξίδι μιας εβδομάδας και το μετέφεραν στο λιμάνι της Χάιφας, όπου προσπάθησαν να αποβιβάσουν με τη βία τους επιβάτες. Κατά τις συμπλοκές δύο επιβάτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι υπόλοιποι επιβάτες μεταφέρθηκαν από τους Βρετανούς πίσω στη Γαλλία, όπου διατάχθηκαν να αποβιβαστούν. Στην άρνηση των επιβατών να συμμορφωθούν, οι Βρετανικές Αρχές επέλεξαν να περιμένουν όσο χρόνο χρειαζόταν μέχρι την οικειοθελή αποβίβαση των επιβατών, προκειμένου να αποφύγει η Βρετανία τη δημόσια κατακραυγή. Αντί να υποκύψουν, οι επιβάτες ξεκίνησαν απεργία πείνας, αυξάνοντας έτσι το διεθνές ενδιαφέρον και αναγκάζοντας τους Βρετανούς να αναζητήσουν μια άλλη λύση.

Περισσότερα...
 
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…. 14 & 15 ΜΑΪΟΥ 1948 PDF Εκτύπωση E-mail

72 χρόνια πριν… σαν σήμερα… στις 14 Μαΐου 1948, ο Δαυίδ Μπεν Γκουριόν ανακηρύσσει την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ και διαβάζει τη Διακήρυξη του  νέου κράτους.  Το νέο κράτος αναγνωρίστηκε αμέσως από τις ΗΠΑ και τρεις ημέρες αργότερα από την ΕΣΣΔ. Στις 15 Μαΐου η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, καθώς και η Συρία και ο Λίβανος από τον Βορρά ξεκινούν στρατιωτική επίθεση κατά του Ισραήλ, το οποίο πολέμησε για την ανεξαρτησία του για 13 ολόκληρους μήνες. Δείτε εδώ δύο χαρακτηριστικά βίντεο αρχείου: Την ανακήρυξη της ίδρυσης (εβραϊκά - Αρχείο του Κράτους του Ισραήλ) και το ρεπορτάζ του Associated Press (αγγλικά).   

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ». PDF Εκτύπωση E-mail

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Προϋποθέσεις για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ», την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα έναρξης 19.30 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. 

Εισαγωγή: Άννα Διαμαντοπούλου Πρόεδρος του Δικτύου. 

Ομιλίες: Α.Ε Geoffrey Pyatt Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, Α.Ε Yossi Amrani Πρέσβης του κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, Α.Ε Burak Özügergin Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Α.Ε Κυριάκος Λουκάκης Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων Υπουργείο Εξωτερικών.

Συζητούν: Ευάγγελος Αποστολάκης πρ. Υπουργός Εθνικής Αμυνας & επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, Παύλος Αποστολίδης Πρέσβης ε.τ., Αννα Διαμαντοπούλου Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, Δημήτρης Καιρίδης Καθηγητής και Βουλευτής ΝΔ.

Συντονίζει ο Παύλος Τσίμας Δημοσιογράφος, ΣΚΑΙ.

Θα υπάρξει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η συζήτηση θα μεταδοθεί μέσω live streaming.

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Β.Ι. ΕΛΙΕΖΕΡ ΣΤΟ LIFO ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ PDF Εκτύπωση E-mail

LIFO 1.2.2020, συνέντευξη στον Θοδωρή Αντωνόπουλο.

Ο Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, δημοσιογράφος, ανταποκριτής της εφημερίδας Yedioth Achronoth και αναλυτής θεμάτων Μέσης Ανατολής αναλύει στη LiFO γιατί η «ειρηνευτική πρόταση» του Τραμπ για το Μεσανατολικό είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

O Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ είναι δημοσιογράφος, ανταποκριτής της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Achronoth και αναλυτής θεμάτων Μέσης Ανατολής. Με αφορμή το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό και τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη αλλά και διεθνώς, ζητήσαμε και τη δική του άποψη για τα τεκταινόμενα.  Παρά κάποια θετικά του σημεία, όπως η «επιστροφή» στην πρόταση δύο κρατών, ο συνομιλητής μου δεν βρίσκει το σχέδιο Τραμπ δίκαιο και βιώσιμο, μια άποψη που άλλωστε συμμερίζονται όχι μόνο οι Παλαιστίνιοι αλλά και πολλοί Ισραηλινοί, εφόσον, μεταξύ άλλων, θα ευνοούσε τον εξτρεμισμό και τις εντάσεις στην περιοχή. Λέει ότι, μολονότι η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή έχει δημιουργήσει συνθήκες αντιπαλότητας και αμοιβαίας καχυποψίας ανάμεσα στους δύο λαούς, η πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών, όπως άλλωστε και ο ίδιος, δεν επιθυμεί διόλου τη συνεχιζόμενη παράταση της σύγκρουσης και συμφωνεί με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, «υπό τη προϋπόθεση ότι θα διασφαλιζόταν απολύτως η ασφάλεια του Ισραήλ και θα έμπαινε φρένο στις επιδιώξεις των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων για την καταστροφή του εβραϊκού κράτους».   

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae