Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2749 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Ανοιχτή συζήτηση μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων δημοσιογράφων και αναλυτών για τις «γεωπολιτικές αλλαγές και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», στη διάρκεια της οποίας εθίγη εκτενώς και η σταθερή τα τελευταία χρόνια σύσφιγξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, διεξήχθη στις 17.5.2016 στην Αθήνα. Στη συζήτηση, που διοργανώθηκε από την «Κ» σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, συμμετείχαν ο Nahum Barnea, πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, η Dana Weiss, παρουσιάστρια ειδήσεων και πολιτική συντάκτις του «Saturday Night News» Channel 2, ο Amos Harel, στρατιωτικός ανταποκριτής της εφημερίδας Haaretz, ο Νίκος Κωνσταντάρας, διευθυντής σύνταξης της «Καθημερινής», και ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής. Συντονιστής ήταν ο διπλωματικός ανταποκριτής της «Κ», Αθανάσιος Ελλις.

Εγιναν εκτενείς αναφορές στο ISIS και τονίσθηκε ότι η σουνιτική - τζιχαντιστική απειλή δεν μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με στρατιωτικά μέσα, ενώ επισημάνθηκε ότι η εξάλειψη μιας εξτρεμιστικής ομάδας –από τη στιγμή που υπάρχει το τζιχαντιστικό υπόβαθρο– θα γεννά άλλες.

Για το Ισραήλ, η μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή εξακολουθεί να παραμένει το Ιράν, παρά τη συμφωνία της Βιέννης που προβλέπει σαφή και αυστηρό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Το Παλαιστινιακό αναφέρθηκε ως ένα πρόβλημα στο οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση και τούτο διότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει πειστεί ότι η επίλυση θα έχει μεγαλύτερο όφελος από τη μη λύση.

Περισσότερα...
 
«ΕΥΡΩΠΗ, ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕ ΤΗ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ» PDF Εκτύπωση E-mail

- ΑΡΘΡΟ του DAVID HARRIS (Διευθύνοντα Συμβούλου της AJC) στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ HUFFINGTON POST (9.5.2016) για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη Χεζμπολάχ:

Πριν σχεδόν τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους ξεπέρασε τους ενδοιασμούς της και αποφάσισε να βάλει τη Χεζμπολάχ στη λίστα των τρομοκρατών.

Τα καλά νέα είναι ότι τα 28 κράτη-μέλη ανέλαβαν δράση, μετά την παρακίνηση της Βουλγαρίας, που είχε την εμπειρία ενός θανατηφόρου χτυπήματος της Χεζμπολάχ την προηγούμενη χρονιά, και της Κύπρου που συνέλαβε έναν πράκτορα της Χεζμπολάχ να ελέγχει κάποια μέρη.

Τα κακά νέα είναι πως η Ε.Ε. επέλεξε να διχοτομήσει τη Χεζμπολάχ και να βάλει τη «στρατιωτική πτέρυγά» της στη λίστα της τρομοκρατίας, αφήνοντας την «πολιτική της πτέρυγα» εκτός λίστας.

Αυτή η διάκριση δεν κάνει πραγματικά καμία διαφορά. Κι αν δεν πιστεύετε εμένα, ακούστε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να διαιρέσει την ένωσή του.

Χλευάζοντας την απόφαση της Ε.Ε., ο Νασράλα υποστήριξε: «Κυβέρνηση (του Λιβάνου) χωρίς τη Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σχηματιστεί. Σαν αστείο και μόνο, προτείνω οι υπουργοί μας στην επόμενη κυβέρνηση να επιλεγούν από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ».

Δε συμφωνώ συχνά με τον Νασράλα, αλλά σε αυτή την περίπτωση -του το αναγνωρίζω- είχε δίκιο για την αυταπάτη της Ε.Ε. ότι υπάρχουν δύο Χεζμπολάχ.

Περισσότερα...
 
ΝΑΖΙ ΚΟΜΑΝΤΟ ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΜΟΣΑΝΤ PDF Εκτύπωση E-mail

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1962, ο Γερμανός φυσικός Χάιντς Κρουγκ δεν επέστρεψε στο σπίτι του στο Μόναχο. Το μόνο στοιχείο που διέθετε η αστυνομία του Μονάχου ήταν το γεγονός ότι ο Κρουγκ ταξίδευε συχνά στην Αίγυπτο. Ο Κρουγκ ήταν ένας από τους δεκάδες επιστήμονες του προγράμματος κατασκευής πυραύλων του ναζιστικού καθεστώτος οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την Αίγυπτο για την ανάπτυξη προηγμένων όπλων.

Η ισραηλινή εφημερίδα «Χα Μπόκερ» εξέπληξε το αναγνωστικό κοινό της εποχής ισχυριζόμενη ότι γνώριζε τον λόγο της εξαφάνισης του Κρουγκ: οι Αιγύπτιοι φέρονταν να έχουν απαγάγει τον Κρουγκ, ώστε αυτός να μην συνεργασθεί με το Ισραήλ. Η εξήγηση αυτή, όμως, αποτελούσε μέρος της προσπάθειας της ισραηλινής Μοσάντ να αποθαρρύνει ενδεχόμενη ενδελεχή έρευνα γύρω από την εξαφάνιση του Κρουγκ.

Σύμφωνα με πρόσφατες συνεντεύξεις βετεράνων της Μοσάντ στην ιστοσελίδα Forward, ο Κρουγκ είχε πέσει θύμα δολοφονίας από δίκτυο πρακτόρων της ισραηλινής αντικατασκοπίας. Επικεφαλής της ομάδας δολοφόνων ήταν, μάλιστα, ο εκλεκτός κομάντο αλεξιπτωτιστής του Χίτλερ, Οτο Σκορτσένι, ο οποίος υπηρετούσε πλέον τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους.

Περισσότερα...
 
ΤΟ IΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΑΡΑΒΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΔΙΑΜΑΧΗ: Σύντομος οδηγός για προβληματισμένους PDF Εκτύπωση E-mail

Η Μέση Ανατολή είναι συνέχεια στις ειδήσεις. Δεν υπάρχει μέρα χωρίς να συμβαίνει κάτι που να σχετίζεται με την Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση. Δυστυχώς, επειδή μεγάλο μέρος της δημοσιογραφίας σήμερα γίνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, η συζήτηση συχνά στερείται ουσιαστικού πλαισίου και επιχειρημάτων. Το παρόν δοκίμιο, έργο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής AJC David Harris, με θέμα «Το Ισραήλ και η Αραβο-Ισραηλινή Διαμάχη: Σύντομος οδηγός για προβληματισμένους» -χωρίς να εξαντλεί το τεράστιο αυτό θέμα- επιδιώκει να αναπτύξει το ιστορικό και σύγχρονο πλαίσιο για μια γόνιμη συζήτηση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο David Harris στην εισαγωγή: «Η ιστορία του Ισραήλ είναι η θαυμάσια υλοποίηση του δεσμού 3.500 ετών μεταξύ μίας χώρας, μίας πίστης, μίας γλώσσας, ενός λαού και ενός οράματος.

Είναι μία εμπνευσμένη ιστορία αντοχής, αποφασιστικότητας, θάρρους και ανανέωσης, είναι η ιστορία της επικράτησης της ελπίδας πάνω στην απελπισία».

Το βιβλίο «Israel and the Arab-Israeli Conflict: A Brief Guide for the Perplexed» διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο της AJC, σε πολλές γλώσσες, και στα ελληνικά.

Μπορείτε να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση ΕΔΩ, την αγγλική έκδοση ΕΔΩ.

Η ελληνική έκδοση (επιμέλεια: ΚΙΣΕ, μετάφραση: Λίλα Μορδοχάϊ) κυκλοφόρησε τον Μάρτιο 2016, και διανεμήθηκε κατά την τελετή Αναγόρευσης του David Harris σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που έγινε στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 18.3.2016.

 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡ Ι. ΕΛΙΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 12.1.2016 δημοσιεύτηκε το άρθρο που ακολουθεί του κ. Βίκτωρ Ι. Ελιέζερ σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ - ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟ INTERNET;   

«Κανείς δεν απορεί όταν σκοτώνονται Εβραίοι, διότι είναι Εβραίοι», έγραψε ο εκδότης του Charlie Hebdo,  σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην αφιερωματική έκδοση του περιοδικού με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό και στο Εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι. «Έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει να βλέπουμε Εβραίους να σκοτώνονται επειδή είναι Εβραίοι» έγραψε ο Ζεράρ Μπιάρντ. «Αυτό είναι λάθος και όχι μόνο σε ανθρώπινο επίπεδο. Σε κάθε τρομοκρατικό χτύπημα ο εκτελεστής αποφασίζει ποιον θα στοχοποιήσει ως Εβραίο και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Εκείνη την ημέρα οι δήμιοι μας έδειξαν ότι είχαν αποφασίσει πως είμαστε όλοι Εβραίοι».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae