Μια ιδιαίτερη τριλογία μουσικών διαλέξεων επιμελημένη από τον πολυβραβευμένο Αμερικανό εθνομουσικολόγο Christopher C. King και αφιερωμένη στην πολυσήμαντη και ταυτόχρονα περιθωριοποιημένη ιστορία της μουσικής των Εβραίων γυναικών στην Ελλάδα, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το φιλόμουσο κοινό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων στις 24, 26 και 29 Μαΐου, αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια των τριών εκδηλώσεων, θα παρουσιαστούν οι ιστορίες και τα τραγούδια των γυναικών καλλιτέχνιδων Αμαλία, Ρόζα και Στέλλα: η Ρωμανιώτισσα Εβραία τραγουδίστρια από τα Ιωάννινα, Αμαλία Βάκα (Μάτσα) και οι σεφαραδίτισσες Εβραίες τραγουδίστριες από τη Θεσσαλονίκη Ρόζα Εσκενάζυ και Στέλλα Χασκίλ. Τις μουσικές συναντήσεις θα συντονίζουν οι κυρίες Μαριάννα Σκυλακάκη (Δημοσιογράφος), Αθηνά Κατσανεβάκη (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, μέλος ΕΕΠ, Εθνομουσικολογία-Παραδοσιακό Τραγούδι), Κατερίνα Καφεντζή (Ιστορικός, Μουσική Επιμελήτρια, Ραδιοφωνική Παραγωγός).
|
Περισσότερα...
|
|
Σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την υποτιθέμενη εβραϊκή καταγωγή του Χίτλερ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς ανάρτησε στο twitter την ακόλουθη δήλωση:
«Αυτά τα σχόλια διαιωνίζουν την απαράδεκτη ρητορική «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, είναι αντικειμενικά ψευδή και διαστρεβλώνουν και υποβαθμίζουν το Ολοκαύτωμα, τη γενοκτονία των 6 εκατομμυρίων Εβραίων.
Κάθε προσπάθεια να μετατραπούν τα θύματα της Σοά σε δράστες είναι απαράδεκτη». |
Όταν οι Σοβιετικοί στρατιώτες, στις 27 Ιανουαρίου του 1945, απελευθέρωσαν το Άουσβιτς, αντίκρισαν τη κόλαση – σκελετωμένα κορμιά που θύμιζαν ανθρώπους, στάχτη ανθρώπινης σάρκας, καπνισμένα φουγάρα κρεματόριων, ομαδικούς τάφους – μια ολόκληρη βιομηχανία εξόντωσης ανθρώπων: Ήταν η υλοποίηση της «Τελικής Λύσης» που είχε εξαγγείλει ο Αδόλφος Χίτλερ για τον αφανισμό των Εβραίων από την Ευρώπη και τον κόσμο όλο.
Πολλοί θεώρησαν τότε, ότι οι πύλες της Σοβιετικής Ένωσης θα ήταν ανοικτές για τους Εβραίους και η διαβίωση τους δεν θα θύμιζε τίποτε από τα πογκρόμ που είχαν υποστεί από τη Τσαρική Ρωσία στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί Εβραίοι από τις χώρες που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση μετανάστευσαν πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο στην τότε Παλαιστίνη για να κτίσουν το Κράτος του Ισραήλ.
|
Περισσότερα...
|
|
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη και το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, διοργανώνουν τα εγκαίνια του δεύτερου κύκλου της έκθεσης «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» την Τετάρτη 11 Μαϊου 2022 και ώρα 19.00 στην «Αίθουσα Τέχνης» της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας 38, Θεσσαλονίκη) που είναι αφιερωμένος στην παιδεία και τον πολιτισμό.
Την έκθεση ετοίμασαν το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχείο Γεώργιου Κωνσταντινίδη, με την υποστήριξης της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ και του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε ΕΔΩ άρθρο για τα εγκαίνια του πρώτου κύκλου της έκθεσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ |
Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 στις 11:00, έλαβε χώρα η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση του Γιόμ Αζικαρόν στην Συναγωγή Μπεθ Σαλώμ, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Ισραήλ, όπου τιμήθηκαν όλες οι γυναίκες και οι άνδρες, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την ίδρυση και τη διατήρηση του κράτους του Ισραήλ, καθώς και όλα τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Η τελετή ξεκίνησε με το άκουσμα του ήχου της σειρήνας. Ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών κ. Αλβέρτος Ταραμπουλούς, ανάγνωσε το Γιζκόρ. Στη μνήμη των πεσόντων αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Ραββίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν και ο Ραββίνος Ελιράν Σάμπο έψαλλε τον “Ψαλμό 83”.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |