Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4714 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤΑ «ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 στο Τσανάκλειο Μέγαρο, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, οι Κομοτηναίοι αφουγκράστηκαν τα «φτερουγίσματα» ‒ σύμφωνα με τις λέξεις του Κομοτηναίου συγγραφέα Μισέλ Φάις ‒ των Εβραίων της Κομοτηνής αλλά και συνόλου του ελλαδικού χώρου όπου άνθιζαν εβραϊκές κοινότητες, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του συστηματικού ερευνητή των εβραϊκών συναγωγών στην Ελλάδα, αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα, με τίτλο «Η Συναγωγή και άλλες ιστορίες» (εκδ. Ινφογνώμων, Αθήνα 2022).

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεών της με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει», οι εκδόσεις Ινφογνώμων, το βιβλιοπωλείο Εκλογή και ο «Παρατηρητής της Θράκης», ενώ πριν την εκδήλωση παρουσίασης προηγήθηκε ξενάγηση από τον ίδιο τον συγγραφέα στα ερείπια της συναγωγής για όσους ενδιαφέρονταν.

Περισσότερα...
 
ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΩΡΗΤΕΣ

Μόλις κυκλοφόρησε η ηλεκτρονική έκδοση του λευκώματος «ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 14 - 16 Οκτωβρίου 2022»  που είναι αφιερωμένο στο έργο αναστήλωσης της Συναγωγής και σε όλους τους δωρητές που με την υποστήριξή τους συνέβαλαν στην υλοποίησή του.

Το βιβλίο, έκδοση της Ι.Κ. Τρικάλων με επιμέλεια του Προέδρου της κ. Ιάκωβου Βενουζίου- περιλαμβάνει μια πλούσια φωτογραφική αποτύπωση των εργασιών ανακαίνισης της Συναγωγής, ιστορική αναδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων και των Συναγωγών της, και  κατάλογο με τα ονόματα των ευεργετών, μεγάλων δωρητών και χορηγών. Δείτε ΕΔΩ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

 
«ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΦΑΡΑΔ» ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

της Σοφίας Παπαδοπούλου

Υλικά, συνταγές, χρήσεις, κανόνες και χαρακτηριστικά μιας κουζίνας της διασποράς, της σεφαραδίτικης κουζίνας, «ξεπηδούν» από τα γεμάτα χρώμα και ...λαχταριστές εικόνες ταμπλό της έκθεσης «Γεύσεις και Αρώματα της Σεφαράδ», που φιλοξενείται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Δίκτυο Εβραϊκών Συνοικιών της Ισπανίας, στο πλαίσιο της έρευνας, της ανάκτησης και της διάδοσης της σεφαραδίτικου πολιτισμού δημιούργησε αυτή την έκθεση, με αντικείμενο την ιστορική σεφαραδίτικη κουζίνα. Στόχος είναι να υπάρχει μια διασταυρωμένη και τεκμηριωμένη πηγή για όλες τις πλευρές της κουζίνας αυτής, που έχει ενσωματώσει στον τρόπο μαγειρικής αλλά και παρασκευής των τροφίμων χαρακτηριστικά από τους πολιτισμούς με τους οποίους συμβίωσε η σεφαραδίτικη κοινότητα στην Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ μετά την εκδίωξή της από την Ισπανία το 1492, επηρεάστηκε από την εξαραβισμένη κουζίνα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και άλλων εβραϊκών κοινοτήτων της Μεσογείου.

Περισσότερα...
 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΠΟΥΡ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο φετινός εορτασμός του Γιόμ-Κιπούρ στα Γιάννενα συγκέντρωσε περισσότερα από 320 άτομα από την Αμερική, τον Καναδά, το Μεξικό, το Ισραήλ, την Ευρώπη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κοινότητάς μας και έφτασαν με κάθε μέσον στην πόλη μας για να γιορτάσουν μαζί μας τη μεγαλύτερη γιορτή του Ιουδαϊσμού, να απολαύσουν τις γνήσιες Ρωμανιώτικες μελωδίες, και να βιώσουν τα μοναδικά συναισθήματα που νοιώθει όποιος κάνει Κιπούρ στην ιστορική Συναγωγή μας. Ανάμεσά τους, oνέος πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Μάκης Μάτσας, ο ταμίας του ΚΙΣΕ, Δανιήλ Μπεναρδούτ, τα επίτιμα μέλη της Κοινότητάς μας, κ.κ. Ραφαήλ Μωυσής και Μίμης Κοέν, βουλευτές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της πόλης μας.

Το μεσημέρι της παραμονής 4.10.2022 της μεγάλης γιορτής, ο θρησκευτικός μας λειτουργός, κ. Χαΐμ Ισχακής, τέλεσε μνημόσυνα στο νεκροταφείο και ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Γιαννιωτο-Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Το βράδυ της παραμονής, τελέστηκε με μεγάλη κατάνυξη η λειτουργία του Καλ-Νιδρέ.

Περισσότερα...
 
«ΟΔΟΜΑΧΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΔΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤΟΥ ΝΑΡ PDF Εκτύπωση E-mail

της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Τον Μάρτιο του 2018 το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη έλαβε ομόφωνα την απόφαση να μετονομαστεί ο δρόμος «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» σε «Αλμπέρτου Ναρ». Ο πρώτος ήταν –διορισμένος από τον κατοχικό πρωθυπουργό Γιώργο Τσολάκογλου το 1941– επιθεωρητής Νομαρχιών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την αντιμετώπιση των αποσχιστικών τάσεων που εκπορεύονταν από βουλγαρικούς, ιταλικούς και ρουμανικούς κύκλους.

Ο δεύτερος γεννήθηκε μεταπολεμικά. Ηταν γνωστός λογοτέχνης και ερευνητής, που ανέδειξε την παρουσία και την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης και τον ρόλο της στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης. Ενας δρόμος, δύο διαφορετικές ιστορικές αφηγήσεις. Ο Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ, θεωρεί εσφαλμένη ακριβώς αυτή την αφετηρία σύνδεσης των δύο ονομάτων, του Χρυσοχόου και του Ναρ. «Είναι σαν εκδικητική μνεία, λες και η μετονομασία έχει χαρακτήρα αντιποίνων μνήμης». Η διαιώνιση της δικαστικής περιπέτειας επιβεβαιώνει εν μέρει τον ισχυρισμό του.

Ενοχλημένοι με την απόφαση του δήμου οι απόγονοι του Χρυσοχόου άσκησαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο όντως τους δικαίωσε. «Τυχαία το πήραμε χαμπάρι», λέει ο δικηγόρος Ηρακλής Σπανός, εγγονός του Χρυσοχόου. Ετσι έγινε, και η πινακίδα «Αλμπέρτου Ναρ» αποκαθηλώθηκε γρήγορα κι ο δρόμος αναβαπτίστηκε «Αθανασίου Χρυσοχόου». Παράλληλα, οι συγγενείς του υπέβαλαν αγωγή κατά τριών αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης –του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και των δικηγόρων Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακκέτα– για «προσβολή νεκρού», ζητώντας αποζημίωση και από τους τρεις το ποσό των 600.000 ευρώ.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae