Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5145 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΜΝΗΜΗ ΖΩΝΤΑΝΗ του ΣΑΜ ΝΑΜΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τιμούμε τους ήρωες και τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επ' αφορμή της επετείου απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς - Μπίρκεναου από τον Ερυθρό Στρατό το 1945.

Θεσμικοί φορείς, δημοσιογράφοι αλλά και αρκετοί απλοί πολίτες φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την ιστορική σημασία των γεγονότων της Ναζιστικής περιόδου και να επωμίζονται τον ρόλο τους στη διατήρηση της μνήμης. Πολύ συχνά, οι διάφορες παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο γίνονται υπό τη μορφή σύντομων δημοσιεύσεων στα social media, με τη συνοδεία του συνθήματος «Ποτέ Ξανά».

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι μεγάλος βαθμός ευαισθητοποίησης παρατηρείται ευρύτερα στην κοινωνία των πολιτών, σε ανθρώπους που δεν συνδέονται με το Ολοκαύτωμα οικογενειακά ή θρησκευτικά. Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει και η προσέγγιση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος από τη σύγχρονη γενιά των νέων Ελλήνων Εβραίων, για τους οποίους το ζητούμενο του να κρατηθεί η μνήμη των προγόνων τους ζωντανή αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της ίδιας της Εβραϊκής τους ταυτότητας.

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 PDF Εκτύπωση E-mail

ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΑΣΤΕ τη σημερινή ημέρα: 27 Ιανουαρίου του 1945, η απελευθέρωση του Άουσβιτς. Ο κόσμος ενεός μπροστά στους ανθρώπινους σκελετούς και στο μέγεθος της φρίκης. Οι εξαθλιωμένοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος είχαν ήδη εκκενώσει το στρατόπεδο θανάτου και βάδιζαν στις 'πορείες θανάτου', μέσα στη χιονισμένη πολωνική ύπαιθρο, κοιτώντας μπροστά προς την ελευθερία.

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, τα 6.000.000 Εβραίους, ανάμεσα τους 67.000 Έλληνες Εβραίους, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και βάναυσα θανατώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους γείτονές μας.

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, τους Δικαίους των Εθνών, όλους εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους βοήθησαν στη διάσωση συνανθρώπων τους που καταδιώκονταν μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι. Εκείνους που φώτισαν με την ανθρωπιά τους το σκοτάδι του ναζισμού.

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, είναι το ετήσιο ορόσημο για το μαζικότερο έγκλημα της ανθρώπινης Ιστορίας, την πλέον συνειδητά προγραμματισμένη και φονική μορφή ανορθολογισμού.

Η μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη οφείλει να είναι διαρκής.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που ο αγώνας απέναντι στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Η άνοδος της ακροδεξιάς και των υμνητών των ναζί παγκοσμίως, δημιουργεί αποστροφή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Και την ηθική υποχρέωση καθημερινά, σε κάθε έκφανση της ζωής μας, να αντιστεκόμαστε σε αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν τον εφιάλτη του παρελθόντος.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας, παίρνοντας στα χέρια μας το νήμα των αγώνων.

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗN ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 PDF Εκτύπωση E-mail

«Στις 9 Απριλίου [1941] το βράδυ μπήκαν οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη. Η μαμά έκλεγε, ο μπαμπάς ήταν καταστεναχωρημένος κι εμείς οι τρεις αδερφές καθόμασταν χωρίς μιλιά. Δεν πέρασε πολύς καιρός κι άρχισε να θερίζει την Ελλάδα μια φοβερή πείνα. Δε βρίσκαμεπουθενά τροφή παρά μόνο σε μερικά χωριά». Το απόσπασμα από το βιβλίο «Ροζίνα: 548 ημέρες με άλλο όνομα» της Ροζίνας Πάρδο- Ασσέρ, διδάσκεται στη γλώσσα της Γ’ Δημοτικού.

«Τετάρτη 3 Μαρτίου 1944,

Είναι μια φοβερή εποχή. Γύρω λυσσομανάει ο πόλεμος και κανένας δε γνωρίζει αν θα είναι ζωντανός την άλλη μέρα. Θυμάμαι που ζούσαμε όλοι μαζί στην πόλη και περιμέναμε από στιγμή σε στιγμή να την αδειάσουν ή να φύγουμε. Οι μέρες μας ήταν γεμάτες κανονιές και πυροβολισμούς και τις νύχτες μυστηριώδεις ήχοι έρχονταν από τα βάθη. Αυτό συνεχίστηκε έτσι καμιά εβδομάδα, ώσπου ένα βράδυ μάς σκέπασε μια νύχτα που κρατάει ακόμη και σήμερα». Από «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», που διδάσκεται στο μάθημα της γλώσσας της ΣΤ’Δημοτικού.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΑΥΘ & ΟΜΑΔΑΣ ΤΖΟΥΝΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης και του ΚΙΣΕ και του Μουσείου Ολοκαυτώματος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.

Τον κ. Σαλτιέλ επισκέφθηκαν ο ταμίας της Ε.Α.Υ.Θ κ. Μαζνέικος Ιωάννης και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και προπονητής της ομάδας Τζούντο κ. Ψαλλίδας Περικλής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και εκεί συζητήθηκαν θέματα και κοινές δράσεις, καθώς αποτελεί ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε αυτή τη μνήμη ζωντανή και να διδαχτούμε από το παρελθόν, διασφαλίζοντας ότι τέτοια εγκλήματα δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά. Θυμόμαστε το παρελθόν για να διασφαλίσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae