Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5221 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΜΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Την 1η Ιουνίου 2016, σε εκδήλωση που έγινε στο Hebrew Union College– Jewish Institute of Religion, στη Νέα Υόρκη, η οποία διοργανώθηκε από το Σύλλογο Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας (ΕΜΕ), υπό την αιγίδα του προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη τιμήθηκε  με το βραβείο «Δαμασκηνός», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε προσωπικότητες που με τις πράξεις και το έργο τους υπερασπίζονται και προωθούν τα ιδεώδη της ελευθερίας και της συνύπαρξης των θρησκειών στην Ελλάδα και των Έλληνο – Αμερικανικών  κοινοτήτων και επεδόθη στον κ. Μπουτάρη από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, στον οποίο είχε απονεμηθεί για πρώτη φορά το ίδιο βραβείο το 2007.

Την απονομή προλόγισαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αμερικανοί Φίλοι του ΕΜΕ» κ. Σολομών Ασσέρ, ο Ραββίνος και καθηγητής εβραϊκής ιστορίας στο Hebrew Union College, κ. Μάρτιν Κοέν και ο πρόεδρος του ΕΜΕ κ. Μάκης Μάτσας. Την τελετή βράβευσης έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Oλοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και στην Κατοχή, τα οποία έζησε.

Εκτενής αναφορά έγινε από τους ομιλητές στο έργο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της εβραϊκής κληρονομιάς της πόλης, στις πρωτοβουλίες του για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος και εκπαιδευτικού κέντρου, καθώς και στον ρόλο του στην υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο κ. Μπουτάρης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη τιμή που γίνεται στο πρόσωπό του με αυτή τη βράβευση, η οποία αντανακλάται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης την οποία εκπροσωπεί.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 3 Ιουνίου 2016, ύστερα από ευγενική πρόσκληση του Israeli Jewish Congress (IJC), ο πρόεδρος του ECJC και τ. πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, συμμετείχε στην Ειδική Στρογγυλή Τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με σκοπό τη συνάντηση Ευρωπαίων Εβραίων ηγετών με τη νέο-εκλεγείσα Ειδική Συντονίστρια για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού που διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κα Katharina Von Schnurbein.

Η Ειδική Συντονίστρια ανέλαβε τα καθήκοντά της προ εξαμήνου και θα αναφέρεται στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans.

Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν είκοσι υψηλόβαθμα ηγετικά στελέχη Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Κοινοτήτων και Οργανισμών από δώδεκα κράτη. Η συζήτηση είχε στόχο να ακούσουν οι παρευρισκόμενοι από την κα Schnurbein τις σκέψεις της για την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη και τα βήματα που προτείνει να ληφθούν, να ενημερωθεί η ίδια από τους συμμετέχοντες για την κατάσταση που επικρατεί στις Κοινότητές τους και να προταθούν στη Συντονίστρια άμεσα, συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα μέτρα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Ο κ. Αλμπάλας, αφού παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενημέρωση της κοινής γνώμης,  ώστε να γνωρίσουν τη μακρά ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας, αλλά και να συνειδητοποιήσουν και να αξιολογήσουν την τραγωδία του Ολοκαυτώματος. Επισήμανε επίσης τη σπουδαιότητα της συμβολής της Γενικής Γραμματείας  Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας στη διοργάνωση σεμιναρίων για δασκάλους και καθηγητές,  σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ΕΜΕ) και των εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών στο Άουσβιτς. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη τιμητική συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου στο φετινό March of Living.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Την περασμένη Τρίτη, 31.5.2016, γίναμε όλοι μας, για ακόμη μια φορά, μάρτυρες  αντισημιτικών δηλώσεων, μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο! Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Χρήστος Παππάς καταφέρθηκε εναντίον του Κράτους του Ισραήλ, δηλώνοντας πως αποτελεί τον προαιώνιο εχθρό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Δεν ξαφνιάζει, βεβαίως, κανέναν μια τέτοια δήλωση από έναν χρυσαυγίτη.  Ο αντισημιτισμός της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» είναι τόσο βαθύς, που αρνείται μέχρι και την ύπαρξη των στρατοπέδων εξόντωσης. Δεν παύει  ωστόσο να μας εξοργίζει το γεγονός ότι όλα αυτά λέγονται μέσα στο Κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά μας, ως Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, δεν θα κουραστούμε ποτέ να καταγγέλλουμε κάθε αντισημιτική δήλωση, κάθε στερεοτυπικό χαρακτηρισμό κατά των Εβραίων και του Ισραήλ. Έχουμε όμως παράλληλα την απαίτηση να αναλάβει και η Πολιτεία τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου παρόμοιες αντισημιτικές δηλώσεις να καταδικάζονται επίσημα και απερίφραστα. Ο αγώνας ενάντια στον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία είναι αγώνας καθημερινός.  Πρέπει να τον δίνουμε όλοι με αφοσίωση και επιμονή.

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2016

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

 

 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 και ώρα 16.00 – 20.30, η ιστορικός κα Άννα Μαρία Δρουμπούκη (Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Νέες προσεγγίσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην Ελλάδα» στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Σκουφά 45).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ προς ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 9.5.2016 διοργανώθηκε από  το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου εκδήλωση προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού  κ. Ιγνατίου, σε αναγνώριση του έργου του Μητροπολίτη υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου και του αγώνα του κατά του αντισημιτισμού.  

Η εκδήλωση,  που πραγματοποιήθηκε  στο  Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στο Βόλο,  ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς  του πρόεδρου του ΚΙΣΕ κ. Μωυσή Κωνσταντίνη, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή  κ. Γεωργίου Πετράκου και του πρόεδρου της Ι.Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και συνεχίστηκε με τις ομιλίες του Σοφολογιότατου  Ραβίνου Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι, του καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη και του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γιώργου Καλαντζή.

Ακολούθησε η επίδοση τιμητικής πλακέτας και τιμητικού διπλώματος στον Μητροπολίτη από τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και τον πρόεδρο της Ι.Κ. Βόλου.

Ο Μητροπολίτης συγκινημένος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος αρχικά στην συγκλονιστική για τον ίδιο επίσκεψή του στο στρατόπεδο του Άουσβιτς–Μπιρκενάου συμμετέχοντας στην «Πορεία των Ζωντανών» και στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη για ανεκτικότητα και αγάπη για τον πλησίον, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «Ο Ιησούς γεννήθηκε και πέθανε Εβραίος».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae