Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5594 επισκέπτες και 4 μέλη συνδεδεμένους

Log inΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΑΛΜΠΑΛΑ & ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΩΣ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στη Συναγωγή Μπεθ Σαλώμ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών  τίμησε τον Μπένη Αλμπάλα για την εθελοντική, πολυετή και πολύτιμη προσφορά του στα κοινά.

Οι Βίκτωρ Ελιέζερ, Άρης Εμμανουήλ και Ρεγγίνα Κούνιο ξετύλιξαν το νήμα της διαδρομής του παράλληλα με πλούσιο οπτικό υλικό από τις κομβικές φάσεις της πορείας αυτής. Έτσι μάθαμε ότι ο Μπένης γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς με καταγωγή από την Πρέβεζα, και υπήρξε κρυμμένο παιδί της Κατοχής. Η οικογένειά του διασώθηκε από τον γιατρό Πάνο Μαχαίρα και το δίκτυό του. Ο γιατρός τιμήθηκε τόσο από την οικογένεια Αλμπάλα, όσο και από το Ίδρυμα Γιάντ Βασέμ ως Δίκαιος των Εθνών.

Μετά τον πόλεμο, ο Μπένης τελειώνει τη Βαρβάκειο Σχολή και στη συνέχεια σπουδάζει στο τμήμα κτηνιατρικής της Στρατιωτικής Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1960 ολοκληρώνει τις σπουδές του αποφοιτώντας με τον βαθμό του Ανθυποκτηνιάτρου, και γίνεται ο δεύτερος μεταπολεμικός Εβραίος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού. Μετεκπαιδεύεται με υποτροφία στην Αγγλία, με ειδικότητα στην μικροβιολογία τροφίμων.

Το 1967 παντρεύεται την Καίτη Τζιβρέ. Υπηρετεί σε διάφορες θέσεις στην Ελλάδα και το 1969 φεύγει με νέα υποτροφία στον Καναδά όπου γεννιέται η κόρη τους Καρολίνα. Το 1970 επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1976 ξαναφεύγει για την Αγγλία, με υποτροφία του ΝΑΤΟ αυτήν τη φορά. Εντωμεταξύ είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και ο γιος τους Τζέκης. Από το 1980 μέχρι το 1985 υπηρετεί στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών του στρατού και αποστρατεύεται με τον βαθμό του Συνταγματάρχη.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, συναντήθηκε σήμερα (17.1.2023) με τον νέο Πρέσβη του Κράτους του Ισραήλ στην Αθήνα, κ. Noam Katz. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ισχυρή και σταθερή σχέση στρατηγικής φύσεως των δύο χωρών, η οποία βασίζεται σε στενούς δεσμούς φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Ο κ. Τασούλας και ο κ. Katz εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση και ανανέωση της συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων, τονίζοντας ιδιαίτερα την πολύ αποδοτική και στενή συνεργασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, ενώ αμφότεροι συμφώνησαν ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις τυγχάνουν επωφελούς βελτίωσης σε πολλούς και σημαντικούς τομείς.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει δεσμευθεί να προφυλάσσει τα μνημεία της εβραϊκής παρουσίας στη χώρα μας και να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΕΜΕ & ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Goethe-Institut Athen διοργανώνουν ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό πρόγραμμα στη μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, 18:00 - 21:00, θα προβληθούν η ταινία «Το τραγούδι του Φοίνικα» (2014) του Christian Petzold και το ντοκιμαντέρ «Εικόνες του κόσμου και η εγγραφή του πολέμου» (1988) του Harun Farocki.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα με ελεύθερη είσοδο. Οι ταινίες είναι στα Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους. 

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου.

 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

ΔΗΛΩΣΗ του ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ στο facebook 11.1.2023

«Κάθε είδους βανδαλισμός είναι καταδικαστέος. Πολύ περισσότερο όταν αγνοεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Όπως ο βανδαλισμός της τοιχογραφίας για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι συνώνυμη με τον ακρωτηριασμό της ταυτότητας της πόλης μας. Γι΄ αυτό είναι δέσμευση και απόφαση της Κυβέρνησής μας η δημιουργία και η ολοκλήρωση, το ταχύτερο δυνατό, του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Κρατούμε άσβεστη τη μνήμη για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων αδελφών μας. Απορρίπτουμε τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό!».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο facebook11.1.2023

«Λίγα χρόνια μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης βρίσκονται αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με τον ζόφο της ακροδεξιάς και των νεοναζί. Στους υμνητές του ναζισμού και σε όσους και όσες επιδιώκουν να αμαυρώσουν την μαρτυρική μνήμη της πόλης, οι Αριστεροί και Δημοκρατικοί πολίτες απαντάμε με μια δυνατή φωνή πως δεν χωράνε στις γειτονιές μας. Το μίσος τους δεν χωράει στις γειτονιές μας. Η ιστορική μνήμη της πόλης μας δεν θα διαγραφεί!».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΝΟΑΜ ΚΑΤΣ στο twitter 11.1.2023

«Είμαι συγκλονισμένος από την βεβήλωση με φασιστικά σύμβολα της τοιχογραφίας αφιερωμένης στον εκτοπισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Ολοκαύτωμα στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και την καταδικάζω. Πρόκειται για ένα ακόμη αντισημιτικό περιστατικό στην πόλη τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα που διαπράττονται από εξτρεμιστές σε μια πόλη και χώρα που πλήρωσαν τόσο βαρύ τίμημα στο Ολοκαύτωμα. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα εντοπίσουν τους δράστες και θα τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη».

Περισσότερα...
 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ για τον ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

TWEET της AJC, 12.1.2023: «Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, ένας τόπος μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, βανδαλίστηκε με αντισημιτικά γκράφιτι.

Hαπεχθής αυτή βεβήλωση είναι προσβολή της μνήμης των εκατομμυρίων δολοφονημένων Εβραίων, καθώς και όσων πέθαναν πολεμώντας τον φασισμό στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

TWEET του ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖΟΡΤΖ ΤΣΟΥΝΗ, 12.1.2023: «Καταδικάζω ξανά τον απεχθή και αποτρόπαιο βανδαλισμό ενός τόπου μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες γίνεται μία ειδεχθής ενέργεια στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι προσβολή για όλους.  

Εκ μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του αμερικανικού λαού, οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας και αντιστέκονται σε κάθε μορφή μίσους και μισαλλοδοξίας, όπως είμαι βέβαιος ότι κάνουν οι Έλληνες πολίτες σε όλη τη χώρα.

Πρέπει όλοι να μιλήσουμε κατά τoυ φανατισμού, να αντιμετωπίσουμε τον αντισημιτισμό και την ύπουλη επιρροή του και να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Πριν από πολλά χρόνια, οι Έλληνες μετανάστες ήρθαν αντιμέτωποι στις ΗΠΑ με τη μισαλλοδοξία. Ήταν οδυνηρό για τους Ελληνοαμερικανούς. Αυτή η μισαλλοδοξία είναι οδυνηρή για τα αδέρφια μας, τους εβραίους. Είναι λάθος. Πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο».   

TWEET της ειδικής απεσταλμένης των ΗΠΑ για θέματα Ολοκαυτώματος, Ellen Germain, 12.1.2023: «Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες βανδαλίστηκε στη Θεσσαλονίκη ένας τόπος μνήμης με αναφορά στο Ολοκαύτωμα. Καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαια πράξη. Πρέπει όλοι να εναντιωθούμε στο φανατισμό, να αντισταθούμε στον αντισημιτισμό και να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae