Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1952 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ «ΤΑΝΑΪΣ» ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΒΕΝΤΟΥΡΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Γενικό Λύκειο Γαζίου, στην Κρήτη σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου διοργάνωσαν μια βραδιά – αφιέρωμα στον ποιητή Ιωσήφ Βεντούρα και το έργο του Τάναϊς, την Παρασκευή 1.3.2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γ.Ε.Λ. Γαζίου.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο ποιητής, συνομιλώντας με το κοινό για το έργο και τα ιστορικά βιώματα που καθόρισαν την τέχνη του. Μαθητές του σχολείου απήγγειλαν αποσπάσματα του ποιήματος και οι καθηγήτριες Μαρία Βαρούχα και Αναστασία Μπουλή παρουσίασαν το ποίημα.

Περισσότερα...
 
ΒΕΒΗΛΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Μνημείο Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα –ένα δάκρυ που σχηματίζεται  από  σιδηροδρομικές  γραμμές, παραπέμποντας στα εκατομμύρια των Εβραίων που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης– βρέθηκε βεβηλωμένο στις 28.2.2019 το πρωί από την αστυνομία.

Σε μια πλευρά της μαρμάρινης στήλης που στέκει δίπλα από το «Δάκρυ» γράφτηκε η λέξη «ΓΚΟΪΜ». Η λέξη λέγεται ότι είναι Εβραϊκή, υπάρχει και στο Εβραϊκό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης και σημαίνει «Έθνη». Υπάρχουν όμως και αρκετοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η λέξη,  σημαίνει «Κτήνη».

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας  Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου, ενημερώθηκε στις 8.30 π.μ από τον Αστυνομικό Διευθυντή για το γεγονός  και έσπευσε στο χώρο του Μνημείου. Ο κ. Ιάκωβος Βενουζίου μιλώντας στο trikalanews,gr δήλωσε «Ότι η πράξη αυτή είναι μια πράξη προσβολής, η οποία δημιουργεί απέχθεια και αποτελεί απογοήτευση μετά από 75 χρόνια, να υπάρχουν νοσταλγοί του μαύρου παρελθόντος. Πρέπει να συνεχίσουμε να διδάσκουμε τους νέους, να μάθουν την Ιστορία και όλα όσα τραγικά συνέβησαν».

Περισσότερα...
 
ESCAPE ROOM ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Τα escape rooms έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε δημοφιλή τρόπο ψυχαγωγίας για τους Αθηναίους (και όχι μόνο), όμως ένα συγκεκριμένο παιχνίδι με αναφορές στη Λίστα του Σίντλερ και το Ολοκαύτωμα έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από την εβραϊκή κοινότητα. Το θέμα αναδεικνύει η Deutsche Welle στην αγγλική της έκδοσή, όπου φιλοξενεί και δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ), αλλά και ακτιβιστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για ένα escape room της εταιρείας The Great Escape, το οποίο φέρει τον τίτλο “Secret Agent”. Σε αυτό, σύμφωνα με την περιγραφή του παιχνιδιού, οι παίκτες μεταφέρονται στο 1939, όπου και προσπαθούν να συντάξουν μία «λίστα επιζώντων», οι οποίοι θα γλιτώσουν από φρικτό θάνατο από τις εχθρικές δυνάμεις. Οι ομοιότητες με την πολυβραβευμένη ταινία “Η Λίστα του Σίντλερ” είναι εμφανείς, όμως, παρά το γεγονός ότι ήδη υπάρχει διαμαρτυρία από την εβραϊκή κοινότητα, το θέμα δεν έχει πάρει διαστάσεις.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle το εν λόγω escape room έχει δημιουργήσει ενόχληση στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας με τον γενικό γραμματέα του, Βίκτωρ Ελιέζερ να δηλώνει «δεν έχει να κάνει με τον αντισημιτισμό. 

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΡΟΛΣΕΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεθνή Υπηρεσία Αναζητήσεων (Αρχεία Arolsen) για το 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2019 στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη του ΥΠΕΞ, Hμερίδα για την παρουσίαση του έργου του Διεθνούς Κέντρου Τεκμηρίωσης των ναζιστικών διώξεων. Η Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Αναζητήσεων, η οποία μετονομάστηκε φέτος σε Αρχεία Arolsen (Arolsen Archives) διατηρεί το σημαντικότερο Αρχείο εγκλείστων των ναζιστικών στρατοπέδων, έχοντας ως αποστολή την αναζήτηση στοιχείων σχετικά με την τύχη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για λογαριασμό των οικογενειών τους.

Κατά την Ημερίδα έγινε η παρουσίαση των Αρχείων Arolsen στο ελληνικό κοινό, καθώς και των στόχων και πρωτοβουλιών της Ελληνικής Προεδρίας, οι οποίοι συνοψίζονται στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δυνατότητας πρόσβασης και επαφής του κοινού με το μοναδικής ιστορικής αξίας υλικό που φυλάσσεται εκεί, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο εσωτερικό της χώρας, όπως η απόφαση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και των Αρχείων στο Bad Arolsen.

Περισσότερα...
 
ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Ι.Κ.Θ. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

«Γνώρισα τον παππού μου και την γιαγιά μου. Πιο πίσω δεν ξέρω τίποτα για την οικογένειά μου και την ιστορία της. Εκατοντάδες οικογένειες σαν την δική μου στην Θεσσαλονίκη δεν έχουν καταφέρει να βρουν μέχρι σήμερα τα ίχνη των προγόνων τους. Τις ρίζες τους», είπε στο ethnos.gr ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Graduate Institute of International and Development Studies στη Γενεύη, Λέον Σαλτιέλ, με αφορμή την ολοκλήρωση αποκατάστασης του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο μέχρι τα μέσα Μαρτίου-μετά την βεβήλωσή του τον περασμένο Ιανουάριο. 

Εβδομήντα επτά ολόκληρα χρόνια από την καταστροφή του ιστορικού εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης-το οποίο περιλάμβανε 500.000 τάφους σε μια έκταση 350 στρεμμάτων όπου σήμερα στεγάζεται το ΑΠΘ- η ελληνική πολιτεία δεν έχει καταφέρει να καταγράψει και να μελετήσει συστηματικά όσες μαρμάρινες πλάκες διασώθηκαν. Εκατοντάδες ταφόπλακες ξηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής και χρησιμοποιήθηκαν για ποικίλες οικοδομικές χρήσεις στην πόλη όπως μεταξύ άλλων στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Βασιλικό θέατρο, σε πεζοδρόμια μέχρι και σε κατασκευή τραπεζιών ανατομίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Όσες σώθηκαν  από δρόμους και κτίρια της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και φυλάσσονται σήμερα σε χώρους της υπηρεσίας. 

Αυτές τις πλάκες ζητά να δοθούν στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης- προκειμένου να μελετηθούν και να εκτεθούν τόσο στο Εβραϊκό μουσείο όσο και στο υπό ανέγερση  Μουσείο Ολοκαυτώματος- ο πρόεδρός της Δαυίδ Σαλτιέλ. 

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae