Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4391 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε συνέχεια της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, το ΚΙΣΕ απέστειλε την παρακάτω επιστολή (30.12.2022) προς τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Παρακαλούμε δεχθείτε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Πρωθυπουργού της 37ης κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι με την επικράτηση της σύνεσης και της σωφροσύνης θα οδηγήσετε την ισραηλινή κοινωνία στον δρόμο της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι άρρηκτες σχέσεις του Κράτους του Ισραήλ με τους Εβραίους της Διασποράς θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται προς όφελος των δύο χωρών και της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περισσότερα...
 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ PDF Εκτύπωση E-mail

TWEET ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Καταδικάζουμε απερίφραστα τον βανδαλισμό του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης. Έκνομες πράξεις που εκφράζουν αντισημιτισμό &μισαλλοδοξία, δεν έχουν θέση στη χώρα μας, ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ευνομούμενο, που σέβεται & προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία.

* ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση, με ναζιστικά σύμβολα, μέσα στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης.

Η ελληνική πολιτεία και κοινωνία απορρίπτουν ανεπιφύλακτα κάθε πράξη ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού οπουδήποτε και αν εκδηλώνεται. Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει σε μια πόλη που θρήνησε 50.000 μέλη της ιστορικής εβραϊκής της κοινότητας, συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα κατά το Ολοκαύτωμα επί ναζισμού, απλώς επειδή ήταν Εβραίοι. Καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει σε τέτοιες παράνομες και ανήθικες ενέργειες.

* ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΑΜ ΚΑΤΣ

Καταδικάζω κατηγορηματικά τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σήμερα. Είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση της ανάγκης καταπολέμησης τέτοιων ενεργειών μίσους και αντισημιτισμού που προέρχονται από το εξτρεμιστικό περιθώριο της κοινωνίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. 

* ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖΟΡΤΖ ΤΣΟΥΝΗ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, καταδικάζει τον «αποτρόπαιο και επαίσχυντο βανδαλισμό» του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ, λέγοντας ότι «βεβηλώνει τη ζωή και την πολύτιμη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος». «Στεκόμαστε ενωμένοι με την εβραϊκή κοινότητα και το λαό της Ελλάδας ενάντια σε τέτοιες πράξεις μίσους και μισαλλοδοξίας. Στη γενέτειρα της δημοκρατίας, έχουμε ιερή υποχρέωση να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες που ενώνουν τους λαούς μας, να διατηρήσουμε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και πάντα να παραμένουμε σε εγρήγορση στον αγώνα μας κατά του αντισημιτισμού και των εγκλημάτων μίσους», υπογραμμίζει ο Τζορτζ Τσούνης.

* ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΙΣΕ (29/12/2022)

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ κύριε Γενικέ,

Λίγο πριν τελειώσει μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε σημειωθεί κανένας βανδαλισμός σε συναγωγές και σε χώρους μνήμης του Ολοκαυτώματος, δυστυχώς άγνωστοι ως προς την ταυτότητα αλλά γνωστοί ως προς την απάνθρωπη και αυταρχική ιδεολογία τους επέλεξαν να εκδηλώσουν το μίσος τους βεβηλώνοντας το Μνημείο που έχει ανεγερθεί στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης.

Περισσότερα...
 
ΕΒΡΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ PDF Εκτύπωση E-mail

* Το TWEET του WORLD JEWISH CONGRESS

Ο αντισημιτισμός σηκώνει το άσχημο κεφάλι του στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, όπου ένα μνημείο που μνημονεύει το εβραϊκό νεκροταφείο που καταστράφηκε από τους Ναζί το 1942 έγινε στόχος βανδάλων για τέταρτη φορά.

Ο κατάφωρος αντισημιτισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός. Είναι καιρός να σταματήσει το μίσος κατά των Εβραίων.

Το TWEET της AMERICAN JEWISH COMMITTEE

Το 1942, τα ναζιστικά στρατεύματα κατέστρεψαν το εβραϊκό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, μαζί με το 94% του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης.

Η βεβήλωση του μνημείου τους με ναζιστικά σύμβολα είναι υπέρτατη προσβολή της μνήμης τους και πρέπει να καταδικαστεί από όλους.

* Το TWEET της ANTI-DEFAMATION LEAGUE

Συμμετέχουμε με τους εταίρους μας στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος στην καταγγελία του βανδαλισμού ενός εβραϊκού μνημείο στη Θεσσαλονίκη, όπου το 97% της εβραϊκής κοινότητας δολοφονήθηκε στο Ολοκαύτωμα και στην έκκλησή τους προς τις αρχές επιβολής του νόμου να οδηγήσουν τους δράστες στη Δικαιοσύνη.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ «ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το τρέιλερ της σειράς 

** Η νέα σειρά της ΕΡΤ «Το βραχιόλι της φωτιάς» θα προβληθεί στις 25 Ιανουαρίου αποκλειστικά στην πλατφόρμα ERTFLIX και θα είναι διαθέσιμη έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. 

Ενα σίριαλ που αρχίζει να προβάλλεται τις επόμενες μέρες από την ΕΡΤ, «Το βραχιόλι της φωτιάς», περιγράφει τη δραματική ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει πτυχές και σχέσεις της ζωής της πόλης που μένουν ακόμα ζωντανές αν και αδιόρατες.

Η σειρά βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Λαρισαίας συγγραφέα Μπέττυς (Βεατρίκης) Σαΐα- Μαγρίζου.

Η εβραική κοινότητα της Θεσσαλονίκης έχει «αγκαλιάσει» τη σειρά αφού αναφέρεται και σε πραγματικά περιστατικά και φέρνει στο φως δραματικές πτυχές της ζωής των Εβραίων.

Η συγγραφέας είναι πρώτη ξαδέρφη με τον γνωστό Αλμπερτ Μπουρλά. Συγκεκριμένα ο πατέρας της Μπέττυς Μαγρίζου, ο Ιωσήφ Σαΐας ήταν αδερφός της Ρούλας Μπουρλά, μητέρας του Αλμπέρ Μπουρλά. Μάλιστα ο «Ιωσήφ» είναι και ένα από τα πρόσωπα που αναφέρονται «Στο βραχιόλι της φωτιάς».

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΚΙΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο και βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, στόχο αποτρόπαιου βανδαλισμού. Η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του Μνημείου.

Με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι, φεύγει το 2022, μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε καταγραφεί  κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου. Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των βανδάλων, οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που εκφράζουν το μίσος και το φανατισμό τους βεβηλώνοντας την μνήμη νεκρών Θεσσαλονικέων Εβραίων. Καμιά ανοχή στον αντισημιτισμό!

Καλούμε τις Διωκτικές Αρχές να μεριμνήσουν για την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2022

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae