Με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Ελλήνων Δικαίων των Εθνών, στο προαύλιο της Συναγωγής Μπεθ Σαλόμ της Αθήνας, που έγιναν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Ελληνικός Εβραϊσμός απέδωσε την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες της Κατοχής, τους Έλληνες Χριστιανούς συμπατριώτες που με αυταπάρνηση έσωσαν πολλούς Εβραίους, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και εκείνη των οικογενειών τους.
«Οι Εβραίοι έχουν μία παραπάνω αίσθηση, αυτή της Μνήμης», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο εμπνευστής του Μνημείου κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, τ. πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Αθηνών, και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εβραϊκών Κοινοτήτων. Είναι γεγονός ότι οι Εβραίοι επιζώντες, μετά το τραύμα του διωγμού και της Κατοχής, αναζήτησαν τους σωτήρες για να τους τιμήσουν. Παράλληλα, το Ισραήλ τους απονέμει τον τίτλο και το μετάλλιο του «ΔΙΚΑΙΟΥ μεταξύ των Εθνών», που αποτελεί την ανώτερη κρατική διάκριση, επισημοποιώντας έτσι την αναγνώριση και την παντοτινή ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους που με τις πράξεις τους έδωσαν την ανώτερη και ευγενέστερη αξία στη λέξη «Άνθρωπος», προσδίδοντάς της μια υπερβατική έννοια.
Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία απογόνων των Δικαίων και επιζώντων της Κατοχής. Ομιλίες για τη σημασία και το ρόλο του Μνημείου εκφωνήθηκαν από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μίνο Μωυσή, τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη και τον κ. Β. Αλμπάλα.
Το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων είναι ιδιαίτερο και πρωτότυπο, διαδραστικό και γεμάτο συμβολισμούς και μηνύματα.
Χώρος: Είναι τοποθετημένο στα κάγκελα του προαυλίου της Συναγωγής Αθηνών γιατί εκεί συγκεντρώνονταν οι Εβραίοι της Αθήνας για να καταγραφούν, βάσει της γερμανικής διαταγής της 4.10.1943. Εκεί διαδόθηκαν οι ψίθυροι για την ανάγκη διαφυγής και οι Εβραίοι ξεκίνησαν την αγωνιώδη αναζήτηση καταφυγίων. Επίσης, εκεί συγκεντρώθηκαν και οι 800 Εβραίοι που την μοιραία Παρασκευή 24.3.1944 συνελήφθησαν από τη Γκεστάπο και εκτοπίστηκαν αρχικά στο Χαϊδάρι και στη συνέχεια στο Άουσβιτς. Πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται στον συμβολισμό του χώρου ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών κ. Μίνος Μωϋσής: «Εδώ στην οδό Μελιδόνη, στο κέντρο της Εβραϊκής γειτονιάς της Αθήνας, τον Μάρτη του ’44, Εβραίοι που δεν είχαν την τύχη να προστατευτούν από τέτοιους Ανθρώπους, όπως οι Δίκαιοι, συλλαμβάνονταν και φορτώνονταν στα φορτηγά για το Χαϊδάρι και από εκεί στα τρένα για τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης».
|
Περισσότερα...
|
Η 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, είναι η ημέρα που η διεθνής Κοινότητα έχει αφιερώσει στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, του εγκλήματος της γενοκτονίας του εβραϊκού λαού από τη Ναζιστική Γερμανία. Αυτή τη συμβολική ημέρα κράτη και διεθνείς οργανισμοί ανανεώνουν τη δέσμευσή τους στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και στη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Ορισμένες από τις δραστηριότητες και τα αφιερώματα που διοργανώνουν οι διεθνείς οργανισμοί για τη φετινή Ημέρα Μνήμης 2016:
- Με θέμα «Ολοκαύτωμα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια» ο ΟΗΕ –που καθιέρωσε την παγκόσμια Ημέρα Μνήμης με Ψήφισμά του το 2005- μέσα από το πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει στοχεύει στο να αναδείξει τη σημασία και την αξία του αγαθού της αξιοπρέπειας του ατόμου. «Το Ολοκαύτωμα –που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των δύο τρίτων του Ευρωπαϊκού Εβραϊσμού- παραμένει μια από τις οδυνηρότερες υπενθυμίσεις της αποτυχίας της Διεθνούς Κοινότητας να τους προστατεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του φετινού προγράμματος.
|
Περισσότερα...
|
|
Από την ιστοσελίδα της ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, συνδιοργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν σαν Κεντρικό Θέμα τους Δικαίους Μεταξύ των Εθνών. Το κράτος του Ισραήλ, από το 1963 απονέμει τον τίτλο «Δίκαιος των Εθνών» σε όσους μη Εβραίους έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να σώσουν Εβραίους από τη ναζιστική λαίλαπα. Με τον τίτλο αυτό έχουν τιμηθεί 25.685 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους και 328 Έλληνες πολίτες.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, τιμώντας τους 328 συμπολίτες μας, χάραξε ανάγλυφα τα ονόματα τους σε ειδικό μνημείο στο χώρο της Συναγωγής, στην οδό Μελιδόνη στο Θησείο, στον ίδιο χώρο δηλαδή που οι Ναζί συγκέντρωσαν, συνέλαβαν και εκτόπισαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 800 Εβραίους της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα από το μνημείο του Ολοκαυτώματος της πόλης. «Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών φιλοξενεί από σήμερα το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης του συνόλου των Ελλήνων Εβραίων. Παρακαταθήκη στην πόλη της Αθήνας για να τους θυμάται και να τους τιμά για πάντα. Γιατί απλά ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΙ», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μίνος Μωυσής.
«Επρόκειτο για στελέχη της δημόσιας διοίκησης, για κληρικούς, αλλά και απλούς πολίτες που αψηφώντας τον κίνδυνο έδωσαν σε Εβραίους ταυτότητες με χριστιανικά ονόματα, τέλεσαν εικονικούς γάμους ή τους φυγάδευσαν στα βουνά», σημείωσε ο κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, που αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ζακύνθου και της Κατερίνης, όπου σώθηκε αυτούσιος ο εβραϊκός πληθυσμός.
«Οι Εβραίοι διαθέτουν μιαν αίσθηση παραπάνω από τις πέντε, αυτήν της μνήμης». Η ρήση του πάλαι ποτέ Αρχιραββίνου της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδου Σαξ», είπε στο χαιρετισμό του ο κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, επισημαίνοντας οτι και ο ίδιος ήταν ένα από τα κρυμμένα παιδιά που μαζί με την οικογένεια του γλύτωσαν τον εκτοπισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χάρη στη γενναιότητα Χριστιανών συμπολιτών του.
Ο κ. Αλμπάλας, εμπνευστής του μνημείου για τους Ελληνες Δικαίους των Εθνών, είπε στην ομιλία του: «Στις 18 Νοεμβρίου 2013, σε σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, το Ίδρυμα Raoul Wallenberg τίμησε τους Έλληνες Δικαίους και τον Ελληνικό λαό στο πρόσωπο του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια. Ήμουν εκεί, τότε ως Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. Ήταν ακριβώς εκείνη η στιγμή, που η μνήμη αυτή ξύπνησε.Ήταν τότε, που η εικόνα του χρέους και της απότισης τιμής στους Έλληνες Δικαίους των Εθνών πλημμύρισαν τη σκέψη μου.
Ήταν τότε, που υποσχέθηκα στον εαυτό μου και στο ακροατήριο, ως κρυμμένο παιδί που μαζί με την πατρική μου οικογένεια μας είχε σώσει ένας Έλληνας Δίκαιος, ότι ο Εβραϊσμός της Ελλάδος θα τιμήσει τους Έλληνες Δικαίους των Εθνών».
Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, παρουσία πολλών εκ των 328 Ελλήνων Δικαίων των Εθνών, απογόνων τους αλλά Ελλήνων Εβραίων που ζουν σήμερα χάρη στη γενναιότητα των συμπολιτών τους.
|
Περισσότερα...
|
Με σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και το Βόλο θα μνημονευτεί στην Ελλάδα η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τιμώντας τη Μνήμη των θυμάτων που αφανίστηκαν από τους Ναζί.
Για πρώτη φορά φέτος η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με πρωτοβουλία του Προέδρου Νίκου Βούτση, στα πλαίσια της Ημερησίας Διάταξης της 27ης Ιανουαρίου 2016, θα αφιερώσει ειδική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης, με ομιλίες βουλευτών και την παρουσία επιζώντων του Ολοκαυτώματος και εκπροσώπων του Ελληνικού Εβραϊσμού.
Στην ΑΘΗΝΑ η Ημέρα Μνήμης είναι αφιερωμένη στους «Δικαίους των Εθνών», τους Έλληνες Χριστιανούς που στη διάρκεια του διωγμού συνέβαλαν στη διάσωση Εβραίων συμπολιτών τους με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων, που έχει τοποθετηθεί στο προαύλιο της Συναγωγής Αθηνών, θα αποκαλυφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στο «Θέατρον» με ομιλητές την ισραηλινή συγγραφέα, ποιήτρια και σκηνοθέτιδα Δρ Μιχάλ Γκορβίν και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Παράλληλα στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό και ιστορικό υλικό από το Ίδρυμα Yad Vashem και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.
|
Περισσότερα...
|
|