Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού ερευνητή και πεζογράφου Αμπέρτου Ναρ, οι εκδόσεις Νεφέλη και οι εκδόσεις Ευρασία διοργανώνουν την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, στις 5 μ.μ., εκδήλωση που θα γίνει στα πλαίσια της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, στο Περίπτερο 13, της Αίθουσας Φιλολογικό Καφενείο της ΔΕΘ.
Για το έργο του Αλμπέρτου Ναρ θα μιλήσουν οι: Θωμάς Κοροβίνης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Χρίστος Ζαφείρης, Θανάσης Τριαρίδης.
Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης, σε μήνυμά του, έγραψε για τον Αλμπέρτο Ναρ και τη σημασία του έργου του για τον Ελληνικό Εβραϊσμό:
«Εκ μέρους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος χαιρετίζω την εκδήλωση για τον αείμνηστο ομόθρησκο Αλμπέρτο Ναρ, ο οποίος με το έργο του υπηρέτησε τόσο την ιστορία όσο και τη λογοτεχνία.
|
Περισσότερα...
|
Σε μία συγκινητική τελετή, που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο Δημαρχείο, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, η απονομή του τίτλου του «Δικαίου των Εθνών» του κέντρου Yad Vashem στην οικογένεια Οικονομάκου, η οποία διέσωσε τη μόλις δύο ετών τότε Εβραία Βικτωρία Μπενουζίλιο από τους Ναζί κατά την τραγική περίοδο του Ολοκαυτώματος.
Εκ μέρους της οικογένειας του Σταύρου και της Βασιλικής Οικονομάκου, που δε βρίσκονται πια στη ζωή, την τιμητική διάκριση έλαβε η ανιψιά του ζεύγους, Κωνσταντίνα Οικονομάκου. Στην τελετή παραβρέθηκε η διασωθείσα Βικτωρία Μπενουζίλιο και μέλη της οικογένειάς της, η Πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Άμπα, βουλευτές και εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας, των προξενικών αρχών και της αυτοδιοίκησης.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε την εκδήλωση ιδιαίτερη τιμή για την πόλη, που έχει τύψεις για τη συμπεριφορά της στη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας και τόνισε πως η απώλεια 50.000 συνανθρώπων μας δε θα ξεχαστεί ποτέ. «Η πράξη αυτή της οικογένειας Οικονομάκου αποδεικνύει ότι δεν υπήρχαν μόνο αδιάφοροι, αλλά και άνθρωποι που συμμετείχαν στη διάσωση έστω κι ενός Εβραίου συμπολίτη τους», είπε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τη φράση του Ταλμούδ «αυτός που σώζει μια ζωή, σώζει έναν ολόκληρο κόσμο».
|
Περισσότερα...
|
|
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Director's Guild Theatre, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, έγινε στις 26.04.2015 η προβολή ενός ιδιαίτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ, το οποίο διαπραγματεύεται την ιστορία της χαμένης Εβραϊκής Κοινότητας της Καστοριάς και το δραματικό τέλος της στις 24 Μαρτίου 1944.
Για πάνω από 10 αιώνες η Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς αποτελούσε ένα ζωντανό κομμάτι της ζωής και της ιστορίας της πόλης, οι Καστοριανοί Εβραίοι με τις οικογένειές τους κατοικούσαν εκατέρωθεν της σημερινής πλατείας Ομονοίας και διατηρούσαν τα καταστήματά τους επί της οδού Μητροπόλεως, το φημισμένο εβραίικο ‘Τσαρσί’ επί Τουρκοκρατίας, καθώς και στην Κάτω Αγορά, την οδό 11ης Νοεμβρίου. Το σχολείο, η βιβλιοθήκη, η τελευταία Συναγωγή καθώς και το εβραϊκό νεκροταφείο καταστράφηκαν τη δεκαετία του '50 και σήμερα υπάρχει μόνο ένα μικρό μνημείο, στην οδό 15ης Μεραρχίας, αφιερωμένο στη μνήμη των τελευταίων 1.000 Καστοριανών Εβραίων που οδηγήθηκαν με τα τρένα, μέσω Θεσσαλονίκης, στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου. Επέστρεψαν 35 άνθρωποι, σήμερα υπάρχει μονάχα μια εβραϊκή οικογένεια στην Καστοριά.
Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη μητέρα του σκηνοθέτη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά, οδηγήθηκε στα στρατόπεδα του θανάτου της ναζιστικής Γερμανίας, επέζησε και συνέχισε τη ζωή της στη Νέα Υόρκη, όπου δημιούργησε μια νέα ζωή και μια νέα οικογένεια.
|
Περισσότερα...
|
«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσβλέπουμε στη σύγκλιση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών εντός του 2015», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - «Πολλά μας ενώνουν με το Ισραήλ», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα γιόρτασε στις 23 Απριλίου 2015 με λαμπρότητα την 67η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας και την 25η Επέτειο των Πλήρων Διπλωματικών Σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας σε δεξίωση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Πάνω από 900 καλεσμένοι έσπευσαν στην αίθουσα δεξιώσεων του Μεγάρου για να συγχαρούν την πρέσβυ του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπεν-Άμπα για την επέτειο της χώρας και για να γιορτάσουν την Ελληνο-Ισραηλινή φιλία. Μεταξύ αυτών, πολλές γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, των τεχνών και των γραμμάτων.
Σε τελετή που έλαβε χώρα στην εκδήλωση προβλήθηκαν αρχικά βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργού, κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος πρωτοστάτησε στην αναβάθμιση των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας. Ο ίδιος ο επίτιμος παραβρέθηκε στην δεξίωση και δέχθηκε τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.
«Για εμένα ήταν μία αυτονόητη επανόρθωση μιας ανωμαλίας η οποία αποτέλεσε σταθμό από εκεί και πέρα γιατί δημιούργησε τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για πολιτική καλών σχέσεων, φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες μεταξύ τους δεν έχουν τίποτα να μας χωρίζει. Αντίθετα, έχουν πολλά που μας ενώνουν και το τελευταίο καιρό, μάλιστα, οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο συνηγορούν υπέρ της στενότερης επαφής», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
|
Περισσότερα...
|
|