Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3604 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΜΠΕΡΡΥ ΝΑΧΜΙΑΣ: ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ. ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ. ΜΙΑ ΖΩΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Της Οντέτ Βαρών - Βασάρ*

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 23.1.2023: Το βιβλίο της, που κυκλοφόρησε το 1989, ήταν το πρώτο στην Ελλάδα από επιζήσασα στρατοπέδων. Στη νέα έκδοση και το επίμετρο αναδεικνύεται η εξέλιξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Η πρώτη ανάγνωση του χειρογράφου της Μπέρρυς Ναχμίας, το μακρινό καλοκαίρι του 1987, υπήρξε ιδρυτική για μένα. Ηταν σαν η συγγραφέας, αγαπημένη θεία μου που δεν μου είχε μιλήσει ποτέ για το θέμα, να με πήρε από το χέρι και να μ' έβαλε στον κόσμο του στρατοπέδου: στον κόσμο του θανάτου για τους πολλούς και της επιβίωσης για τους ελάχιστους τυχερούς, στον κόσμο του παραλογισμού, εκεί που δεν υπάρχει γιατί, που η αυθαιρεσία είναι νόμος, οι άνθρωποι δεν έχουν όνομα και οι γυναίκες δεν έχουν μαλλιά. Εκεί που δεν υπάρχει «γιατί». Ο αναγνώστης ταξιδεύει μαζί της στοιβαγμένος στο τρένο, εισέρχεται στο στρατόπεδο και αντιμετωπίζει το ριζικό κακό, αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινή επιβίωση σ' ένα σύμπαν που δεν έχει τίποτε να κάνει με τον κανονικό κόσμο.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος από όλες τις Αρχές και εκπροσώπους Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, Σωματείων,  Συλλόγων, Φορέων και πλήθος κόσμου, καθώς παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Τρικκαίων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στη Συναγωγή Τρικάλων με το άναμμα 6 κεριών στην μνήμη των 6.000.000 θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ένα 7ο κερί που άναψαν τα παιδιά του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων για να μας θυμίζει την ελπίδα και την ευχή ότι στο μέλλον η νέα γενιά δεν θα ξαναζήσει τέτοια φρίκη.

Κατά την εκδήλωση έγιναν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτριο Παπαστεργίου, τον  εκπρόσωπο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Ηλία Καμπελή και τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου. Αναγνώστηκαν επίσης μηνύματα που εστάλησαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον  Πρέσβη του Ισραήλ κ. Νόαμ Κατς.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε αποκατάσταση της τοιχογραφίας, αφιερωμένης στο Ολοκαύτωμα, στην ανατολική περίφραξη του νέου σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία προ ημερών είχε βανδαλιστεί από νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού, προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιανουαρίου 2023, εθελοντές και μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη δράση καθαρισμού της τοιχογραφίας που τιμά τα θύματα της εβραϊκής κοινότητας και αποσκοπεί στη διάσωση της ιστορικής μνήμης έδωσαν επίσης το «παρών» η Σαλίνα Ρίκο (Salina Rico), acting principal officer στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενη από τον πρόξενο, αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις, Άιζακ Χάνσεν Γιόζεφ (Isaac Hansen Joseph) και στελέχη του προξενείου και όλοι μαζί βοήθησαν στον καθαρισμό.

  • ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ βίντεο με δηλώσεις της Αναστασίας Χαμαλίδου, υπεύθυνης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ και της Σαλίνας Ρίκο (Salina Rico), acting principal officer στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Περισσότερα...
 
Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου η οποία έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά της, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι η μαζική και μεθοδική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς συνιστά τη θλιβερή κορύφωση μιας σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη δίνη και τα κολαστήρια θανάτου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Εβδομήντα οκτώ κιόλας χρόνια μετά, η υπόμνηση της ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν προκύπτει ως απλώς συμβολική, αλλά επιβάλλεται ως αναγκαία, καθώς η γηραιά ήπειρος και οι σύγχρονες δημοκρατίες αντιμετωπίζουν διαρκώς τα πρωτοφανή φαινόμενα ενός προϊόντος ρατσισμού και αντισημιτισμού, θέτοντας υπό αίρεση τις κοινοτικές αξίες και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κατεξοχήν θεσπιστή και θεματοφύλακα της δημοκρατικής ειρήνης», είπε.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΘ Η ΝΕΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ της ΕΡΤ «ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Με συγκίνηση για τα ιστορικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος, αλλά και ενθουσιασμό για τη νέα συγκλονιστική σειρά της ΕΡΤ παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 16.1.2023 στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο επεισόδιο από το «Βραχιόλι της φωτιάς».

Στην κατάμεστη αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, παρουσία πολιτικών και μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε η σειρά που αφορά την ιστορία μίας οικογένειας Εβραίων της Θεσσαλονίκης, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας Μαγρίζου. Η νέα σειρά της ΕΡΤ, αποτελείται από οκτώ επεισόδια, τα οποία πρώτα θα προβληθούν στο Ertflix και στη συνέχεια στην τηλεόραση.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae