Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2626 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΟΥ «ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ & ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ στο Κρυονέρι Κορινθίας PDF Εκτύπωση E-mail

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη 14.11.2018 στην Κοινότητα Κρυονερίου Κορινθίας στην τελετή βράβευσης των αείμνηστων Ελλήνων Πατέρα Νικόλαο Αθανασούλη και Αθανάσιο Δημόπουλο με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» για τη διάσωση της Ελληνο-εβραίας Ρίβκα Καμχή και της οικογένειάς της από την Ναζιστική θηριωδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κοινότητα Κρυονερίου Κορινθίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Η τιμητική διάκριση του «Δικαίου των Εθνών» απονέμεται σε μη Εβραίους ανά τον κόσμο που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Δίδεται από το Γιάντ Βασέμ, το Ινστιτούτο και Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ για τη διαιώνιση της μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

της Γεωργίας Γλεούδη*

Ο Μαΐρ Μάϊσης βρίσκεται στη Συναγωγή της Χαλκίδας πρόθυμος να ξεναγήσει οποιονδήποτε περάσει την πόρτα της και θέλει να μάθει περισσότερα για την εβραϊκή κοινότητα, αλλά και για το εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας. Αεικίνητος και γεμάτος ενέργεια θα ξεκινήσει να μου εξηγεί την αρχιτεκτονική της — ρωμανιώτικου τύπου- Συναγωγής.

Οι κολώνες της Συναγωγής μας μαρτυρούν την αρχαιότητά της. Ένα μεγάλο μέρος των μελετητών θεωρούν τη Συναγωγή της Χαλκίδας ως την αρχαιότερη της Ευρώπης και πολλοί πιστεύουν ότι η πρώτη παρουσία Εβραίων στην Εύβοια χρονολογείται από το 586 π.Χ. Γύρω από τη Συναγωγή βρισκόταν το εβραϊκό γκέτο, δηλαδή η εβραϊκή συνοικία όπου κατοικούσαν οι περισσότεροι Εβραίοι μέχρι και το τέλος της Τουρκοκρατίας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1854 ξέσπασε μία μεγάλη πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Συναγωγής. Φυσικά ήταν εμπρηστική ενέργεια. Καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα αρχεία της Κοινότητας, τα βιβλία, κειμήλια και χειρόγραφα. Σώθηκαν μόνο τρεις κύλινδροι της Τορά του 13ου &14ου αιώνα, οι οποίοι υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Η Συναγωγή ανακατασκευάστηκε το 1855 με δωρεά της Δουκίσσης της Πλακεντίας. Ευτυχώς σήμερα δεν έχουμε κανένα φαινόμενο αντισημιτισμού εδώ στην πόλη μας. Μόνο καμιά φορά κολλάνε κάτι αυτοκόλλητα απ’ έξω. Μίας γνωστής ναζιστικής οργάνωσης. Αλλά δε δίνουμε σημασία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ DAVID HARRIS για τα ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ PDF Εκτύπωση E-mail

Αγαπητέ David,

Σοκαρισμένος από την χείριστη τρομοκρατική επίθεση εναντίον Εβραίων στις ΗΠΑ, αισθάνομαι ότι η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού έχει καταστεί δυνατότερη, πιο αποφασιστική και επιτακτική. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τιμήσουμε τα θύματα και να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα μιας παρόμοιας επίθεσης στο μέλλον. Οι προσευχές και οι σκέψεις μας απευθύνονται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζεις ότι στη δίκαιη μάχη σας, δεν είστε μόνοι διότι αυτή είναι και η δική μας μάχη.

Με εκτίμηση

Γιώργος

Υ.Γ.: Σήμερα είναι η Εθνική εορτή (Ημέρα του ΟΧΙ), που μνημονεύει την ημέρα που η Ελλάδα αρνήθηκε να υποκύψει στον Ιταλικό φασισμό και ενεπλάκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συνέχεια της Ελληνικής νίκης έναντι της Ιταλίας, η Ναζιστική Γερμανία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα. Η τριπλή κατοχή οδήγησε στην εξόντωση του 9% του πληθυσμού μας, συμπεριλαμβανομένου και του 82% των Ελλήνων Εβραίων. 78 χρόνια μετά, οι Εβραίοι ακόμα δολοφονούνται μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίοι.

 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ Ι. ΕΛΙΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 30.10.2018 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα huffingtonpost άρθρο με τίτλο "PITTSBURG 27.10.2018: Η ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ" του δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Yedioth Achronoth και γενικού γραμματέα του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρα Ι. Ελιέζερ με αφορμή την αντισημιτική επίθεση στη Συναγωγή του Πίτσμπουργκ.  

Η μισαλλοδοξία δεν έχει λογική… διαχέεται άλλοτε δια του λόγου και άλλοτε δια της βίας. Όταν λοιπόν η ρητορική μίσους γίνεται ανεκτή από μια κοινωνία, χωρίς καμιά αντίδραση, τότε ο δρόμος για την άσκηση βίας δεν είναι μακρύς.

Ο εκτελεστής του Pittsburg δεν αποκάλυψε το μίσος του εναντίον των Εβραίων την ημέρα που έσπειρε το θάνατο μέσα στη συναγωγή, στη διάρκεια της Σαββατιάτικης προσευχής. Στο άκουσμα «Εβραίοι θα πεθάνετε», δεν αντέδρασε κανείς, η απειλή υποτιμήθηκε ή θεωρήθηκε μια ακόμη «γραφικότητα», η επίθεση όμως ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία των Εβραίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Λίγοι πίστευαν ότι αυτό που συνέβη στην Αργεντινή πριν λίγα χρόνια, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Κοπεγχάγη πρόσφατα, θα μπορούσε να συμβεί και στην επαρχία της Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Η μισαλλοδοξία δεν έχει γεωγραφικά όρια. Πολλοί θεωρούν ότι οι θεωρίες ενοχοποίησης των Εβραίων, η υιοθέτηση συνομωσιολογικών στερεοτύπων και η δαιμονοποίηση του κράτους του Ισραήλ, μπορούν να διατυπώνονται ως «απλές ανώδυνες και ακίνδυνες αναλύσεις». Αυτές όμως, οι απλές και ανώδυνες αναλύσεις οπλίζουν τα χέρια, όχι μόνο του ιδεολόγου αντισημίτη αλλά και του κάθε παρανοϊκού νου που νομίζει ότι σκοτώνοντας μερικούς Εβραίους απαλλάσσει τον κόσμο από κάποιο καρκίνωμα ή ότι ο ίδιος αγιοποιείται και θα πάει στον παράδεισο. 

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.30, τo Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Σεφαραδίτες Εβραίοι – Ιστορία Πολιτισμός» σε μια πρωτοβουλία του Ισπανόφωνου Διαδικτυακού Περιοδικού  “Panorama Griego” της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου)

Ομιλίες θα γίνουν από τους Οντέτ Βαρών – Βασάρ, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, Ε.Κ.Π.Α, Συνεργάτις Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και Leon Nar, Δρα Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Conde de Beroldingen Geyr, Cristina, Διευθύντρια Ινστιτούτου Θερβάντες Αθήνας.

Συντονιστής: Κώστας Μαυροειδής,

Υπεύθυνη Panorama Griego: Αυγή Παπαδοπούλου

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae