Tο ΚΙΣΕ, στο πλαίσιο των δράσεών του για την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, επιχορήγησε ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΠΟΦΙ (Εργαστηρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), με θέμα τους Εβραίους στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και την έκδοση σχετικού τόμου. Θεωρώντας ότι το έργο αυτό ρίχνει φως σε μία ελάχιστα γνωστή -και εν πολλοίς παρεννοημένη- πτυχή της ιστορίας, το ΚΙΣΕ συγχαίρει τους συντελεστές του προγράμματος για την πολύτιμη επιστημονική προσφορά τους.
Ακολούθως δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΕΠΟΦΙ για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας.
"Μέλη του «Εργαστηρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας: Από την πράξη στη θεωρία» (ΕΠοΦι), του Τμήματος Φιλοσοφίας, ολοκλήρωσαν έρευνα υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διευθύντριας του Εργαστηρίου, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, σχετικά με το «εβραϊκό ζήτημα» πριν, κατά και αμέσως μετά την Ελληνική Επανάσταση. Το Ερευνητικό Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Ιδρυτές Νίκος και Λύντια Τρίχα), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.
|
Περισσότερα...
|
|
ΡΑΒΒΙΝΟΣ ΗΛΙΑΣ ΣΑΜΠΕΘΑΪ, ΣΤΟΧΑΖΟΜΕΝΟΙ το ΣΙΝΤΟΥΡ. ΤΟ ΠΡΟΣΕΥΧΟΛΟΓΙΟ της ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ
Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, Αθήνα 2022
Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται από τον συγγραφέα: «Το παρόν πόνημα αφιερώνεται στις νεότερες γενεές Ιουδαίων που επιθυμούν να εντρυφήσουν στο τελετουργικό της Συναγωγής και σε όσους επιζητούν να γνωρίσουν τον Ιουδαϊκό δίαυλο επικοινωνίας με τον Ουράνιο Πατέρα μας».
Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου: «Μέσα από τις σελίδες του Σιντούρ αναδύεται Ιστορία τεσσάρων και πλέον χιλιετιών. Οι Ιουδαίοι είμαστε απόγονοι του Αβραάμ, ο οποίος στο κάλεσμα του Ύψιστου απάντησε: Ορίστε – εδώ είμαι! Είμαστε κληρονόμοι των Φυλών του Ισραήλ που απελευθερώθηκαν από τη δουλεία της Αιγύπτου, που πορεύτηκαν υπό τον Μωυσή στην έρημο και στρατοπέδευσαν στους πρόποδες του Όρους Σινά για να ακούσουν το κοσμοϊστορικό διάγγελμα για την Τορά.
|
Περισσότερα...
|
Μία πρώτη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια του Ισραήλ για τη μελέτη των πολιτισμών της αρχαίας Ανατολής, επιχειρείται μέσα από το συνέδριο με τίτλο «Διαπολιτισμικές Επαφές ανάμεσα στην αρχαία Εγγύς Ανατολή και στη Μεσόγειο» («Intercultural Contacts between Ancient Near East and the Mediterranean») που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη στις 2 και 3 Ιουνίου 2022 το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Εγγύς Ανατολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιεροσολύμων.
Η σταδιακή μελλοντική εγκατάσταση σπουδών αρχαίας Εγγύς Ανατολής στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί τον απώτερο στόχο του συνεδρίου, όπου ερευνητές και ακαδημαϊκοί που έχουν μελετήσει σε βάθος τι συνέβαινε στην αρχαία Εγγύς Ανατολή, κατά την ίδια χρονική περίοδο δράσης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, θα καταδείξουν τη σημαντικότητα της πρώτης στην βαθύτερη κατανόηση του δευτέρου.
|
Περισσότερα...
|
|
Στις 20.5.2022, ο Α΄ αντιπρόεδρος και ο γενικός ταμίας του ΚΙΣΕ κ. Μάνος Αλχανάτης και Δανιήλ Μπεναρδούτ, μαζί με την διευθύντρια του ΕΜΕ κα Ζανέτ Μπαττίνου συναντήθηκαν με την Αμερικανίδα αξιωματούχο κα Joanna Wulfsberg, ειδική σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, την οποία συνόδευε η κα Χριστίνα Ρουγγέρη από το Πολιτικό Γραφείο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Κατά τη συνάντηση οι κ. Αλχανάτης και Μπεναρδούτ μίλησαν για τις διάφορες εκφάνσεις του αντισημιτισμού στην Ελλάδα και πως αυτές επηρεάζουν την εβραϊκή κοινότητα, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Η κα Μπαττίνου συζήτησε με την κα Wulfsberg για τα προγράμματα δημόσιας διπλωματίας και εκπαίδευσης του ΕΜΕ, που φέρνουν τη νέα γενιά κυρίως, σε επαφή με την ιστορία του ελληνικού εβραϊσμού, όπως και με την ιστορία και μνήμη του Ολοκαυτώματος, με στόχο την εξάλειψη των προκαταλήψεων. |
Στη στήλη «Το ποίημα της τελευταίας σελίδας» στην εφημερίδα «Τα Νέα» Σαββατοκύριακο που επιμελείται ο Δημήτρης Δουλγερίδης δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα ένα ποίημα που επιλέγει ένα δημόσιο πρόσωπο από το μεγάλο βιβλίο της ποίησης.
Ο υπεύθυνος της στήλης ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρ Ελιέζερ να επιλέξει ένα ποίημα που για τον ίδιο έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ο κ. Ελιέζερ, επέλεξε το ποίημα «Κάθε άνθρωπος έχει το όνομά του» της Zelda Mishkovsky, το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος της εφημερίδας του Σαββατοκύριακου στις 21 - 22 Μαΐου 2022.
Η επιλογή του ποιήματος ήταν ιδιαιτέρα συμβολική καθώς η ποιήτρια Zelda γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1914 και το 1926 μετανάστευσε στην Παλαιστίνη. Το ποίημά της «Κάθε άνθρωπος...» μνημονεύεται κάθε φορά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ. Η πρώτη συλλογή της «Penai» κυκλοφόρησε το 1967. Ακολούθησαν έξι βιβλία με ποιήματα εμπνευσμένα από τον μυστικισμό, που έγιναν μπεστ σέλερ..
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |