Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη νέα τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών, που έγινε χθες στη Βουλγαρία και κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 7 νέοι άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Η πράξη αυτή, μετά από μια άλλη απόπειρα που έγινε στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί μία ακόμη τραγική υπενθύμιση προς την ανθρωπότητα ότι το μίσος και ο φανατισμός εκτρέφουν την τυφλή τρομοκρατία η οποία για άλλη μια φορά έπληξε αθώους πολίτες του Ισραήλ που αμέριμνοι επισκέπτονταν μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το ΚΙΣΕ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του Ελληνικού Εβραϊσμού στις οικογένειες των θυμάτων και στο λαό του Ισραήλ και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Αθήνα, 19 Ιουλίου 2012
- Πατήστε εδώ για το σχετικό link
- Πατήστε εδώ για το σχετικό link
|
|
Στις 2.7.12 έγινε στην Αθήνα, στην πρεσβεία της Ουγγαρίας, Ημερίδα αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το ανθρωπιστικό έργο του Ραούλ Βάλλενμπεργκ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του. Πρόκειται για τον Σουηδό διπλωμάτη ο οποίος έσωσε χιλιάδες Εβραίους της Ουγγαρίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρωτοβουλία της Ημερίδας οφείλεται στην πρέσβειρα της Ουγγαρίας Εστερ Σαντόρφι, σε συνεργασία με τις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σουηδίας. Όπως είναι γνωστό, ο Ραούλ Βάλλενμπεργκ υπηρέτησε ως Γραμματέας στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βουδαπέστη το 1944 και με υπεράνθρωπες -όπως και εξαιρετικά συντονισμένες- προσπάθειες οργάνωσε μία επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης Εβραίων της Ουγγαρίας: εξέδιδε ψεύτικα διαβατήρια ενώ παράλληλα μίσθωνε κτίρια για λογαριασμό της πρεσβείας τα οποία –νοούμενα ως «σουηδικό έδαφος»- χρησιμοποιούσε ως ασφαλή καταφύγια για Εβραίους. |
Περισσότερα...
|
Τρεις Έλληνες που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους συμπατριώτες τους στη διάρκεια του ολοκαυτώματος τιμήθηκαν μετά θάνατον στη Βέροια με τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών», σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Βέροια στις 25 Ιουνίου 2012. Την ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση που απονέμει το Γιαντ Βασέμ, το Ίδρυμα και Μουσείο που δημιουργήθηκε στην Ιερουσαλήμ από το κράτος του Ισραήλ στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος έλαβαν ο Γιώργος και η Παναγιώτα Λαναρά, καθώς και ο Πατήρ Νέστορας Καραμητσόπουλος. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι με το θάρρος που επέδειξαν κατάφεραν να διασώσουν τον Έλληνα Εβραίο Ιωσήφ Ντανιέλι, τη σύζυγό του Μπουένα και τα δέκα παιδιά τους από τις διώξεις των Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. |
Περισσότερα...
|
|
Από 18 έως 22 Ιουνίου 2012, το Κέρεν Αγιεσόντ σε συνεργασία με το Γραφείο του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες, οργάνωσαν στην Ιερουσαλήμ το ετήσιο Συνέδριο June / Tomorrow. Στο Συνέδριο συμμετείχαν φίλοι του Κέρεν Αγιεσόντ από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου ομιλητές και εισηγήσεις με θέμα την πολιτική κατάσταση του Ισραήλ, την παγκόσμια οικονομική κρίση, τα προβλήματα της Διασποράς κ.ά.
Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπου συνομίλησαν με νέους στρατιωτικούς και γυναίκες πιλότους, τα χωριά Ayalim, στην έρημο του Νέγκεβ, όπου διαμένουν νέοι που προσφέρουν εθελοντική εργασία στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας και βοηθούν στην ανάπτυξη της ερήμου με αντάλλαγμα τις δωρεάν σπουδές τους στα πλησιέστερα Πανεπιστήμια, και άλλα ενδιαφέροντα σημεία.
|
Περισσότερα...
|
Από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, η 4η Συνάντηση Προέδρων των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Κοινοτήτων, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εβραϊκών Κοινοτήτων (ECJC) και το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Joint Distribution Committee (JDC). Σκοπός της Συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 120 πρόεδροι εβραϊκών κοινοτήτων από όλη την Ευρώπη, καθώς και πρόεδροι ευρωπαϊκών εβραϊκών Οργανισμών, ήταν μεταξύ άλλων να υπογραφεί η «Συνθήκη της Βαρκελώνης».
Οι εκπρόσωποι που υπέγραψαν τη «Συνθήκη της Βαρκελώνης» δεσμεύονται να προωθήσουν τις «βασικές αξίες της αλληλεγγύης μεταξύ των Εβραϊκών Οργανισμών και Κοινοτήτων, της υπευθυνότητας, της δημοκρατίας, της διαφάνειας και του αμοιβαίου σεβασμού και αποδοχής». Στη «Συνθήκη της Βαρκελώνης» αναφέρεται επίσης πως είναι υψίστης σημασίας, κατά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η Ευρώπη, να δημιουργηθεί δίκτυο συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Εβραϊκών Κοινοτήτων. |
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |