|
Μαθαίνουμε από το παρελθόν για να προφυλάξουμε το μέλλον
Τί μπορούμε να κάνουμε για να μην ξεχαστεί το παρελθόν και το Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων Εβραίων:
- Αναρτήστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο hashtag #WeRemember, φωτογραφίες και υλικό για το Ολοκαύτωμα.
- Αναρτήστε τη φωτογραφία σας κρατώντας ένα χαρτί με την επιγραφή #WeRemember
- Ζητήστε από τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο.
|
Η εκστρατεία Μνήμης του Ολοκαυτώματος #WE REMEMBER συνεχίζεται και φέτος.
Το #WE REMEMBER ξεκίνησε προ ετών -με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC)- ως εκστρατεία ευαισθητοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διατήρηση της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Ναζισμού.
Στόχος: να δηλωθεί δημόσια η αντίθεση στον αντισημιτισμό και σε κάθε μορφή μίσους και ρατσισμού και να προβληθούν η δημοκρατία, ο πλουραλισμός και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
** ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΣΑΣ WE REMEMBER: 1 - 2 - 3 - 4
Και για το 2023 πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία θα έχουν τα εθνικά Κοινοβούλια και Δήμοι ανά τον κόσμο, που θα φωταγωγήσουν εμβληματικά κτίρια με το λογότυπο της εκστρατείας και μήνυμα για το Ολοκαύτωμα.
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει και φέτος με τη φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και πολλών Δημαρχείων ανά την Ελλάδα, το βράδυ της 26ης προς την 27η Ιανουαρίου 2023.
Δείτε εδώ τον επίσημο ιστότοπο της εκστρατείας που περιλαμβάνει βίντεο, μαρτυρίες, υλικό και προτάσεις δράσεων για τη Μνήμη Ολοκαυτώματος 2023.
Ας δώσουμε και πάλι το δικό μας δυναμικό παρών στην εκστρατεία.
Ερευνήστε - Θυμηθείτε – Αναρτήστε |
|
Το 1ο Συνέδριο των Ηγετών των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ευρώπης διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ, από τις 15 έως τις 17 Ιανουαρίου 2023. Τον Ελληνικό Εβραϊσμό εκπροσώπησε το μέλος του Προεδρείου και Ταμίας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δανιήλ Μπεναρδούτ.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 29 εβραϊκές Κοινότητες. Οι συζητήσεις αφορούσαν τα θέματα του αντισημιτισμού και τις σχέσεις των εβραίων της Διασποράς με το Ισραήλ. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και να ενημερωθούν για τις ενέργειες του Ισραήλ για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στην περιοχή μετά τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» μεταξύ του Ισραήλ και Αραβικών κρατών.
Τους σύνεδρους υποδέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ και τους επανέλαβε το διαρκές προσωπικό ενδιαφέρον του για τους εβραίους της Διασποράς και τις Κοινότητές τους.
Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό για θέματα της Διασποράς και Κοινωνικής Ισότητας, της νέας Κυβέρνησης του Ισραήλ, Αμιχάϊ Τσίκλι. |
της Κατερίνας Σχισμένου
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος συζητήσαμε με τον Βίκτωρα Ελιέζερ, Δημοσιογράφο, Ανταποκριτή της εφημερίδας Yedioth Achronoth στην Ελλάδα και Γ.Γ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.
Γιατί καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου ως διεθνής ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος;
Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Την 27η Ιανουαρίου 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004, καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Με την απόφαση αυτή, καλείται ο κόσμος να θυμηθεί τα 6.000.000 Εβραίων, ανάμεσα τους 60.000 Έλληνες Εβραίοι, που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους στην Ευρώπη και βάναυσα θανατώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης, μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι. Καλείται η ανθρωπότητα να διδαχθεί από το Ολοκαύτωμα και να διδάξει τις επόμενες γενιές που μπορεί να οδηγήσει ο φανατισμός, ο ολοκληρωτισμός και η μισαλλοδοξία, εάν αυτό το αυγό του φιδιού εκκολαφθεί.
|
Περισσότερα...
|
|
Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας παρουσιάζουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα την έκθεση-δράση με τίτλο «Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου».
Στον χώρο του φουαγέ της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα από την Τετάρτη 25 έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου», με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η έκθεση στοχεύει να καλέσει τους επισκέπτες να προβληματιστούν σχετικά με τη διαφορετικότητα, την ταυτότητα, την προκατάληψη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
Το πρώτο μέρος της έκθεσης συνδέει την ιστορία της ζωής της Αννας Φράνκ με το σήμερα. Η μοίρα εκατομμυρίων θυμάτων του διωγμού των Εβραίων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προκαλεί και σήμερα προβληματισμό και ανησυχία. Με φωτογραφικό υλικό και κείμενα δίνεται η εικόνα της ζωής της, από την γέννησή της το 1925 στην Φρανκφούρτη, έως τον θάνατό της στο Μπέργκεν –Μπέλσεν, το 1945. Οι πίνακες της έκθεσης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του ημερολογίου της, και την εποχή που έζησε.
|
Περισσότερα...
|
Εν όψει της 27ης Ιανουαρίου, της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του το αφιέρωμα «Adio querida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Aουσβιτς - 80 χρόνια» το οποίο θα περιλαμβάνει τις ταινίες «Shoah» (1985) του Κλοντ Λανζμάν, «The Golem» (1920) σε σκηνοθεσία των Πολ Βέγκενερ και Καρλ Μπέζε, «Salonique, ville du silence / Θεσσαλονίκη, πόλη της σιωπής» (2006) του Μορίς Αμαραζί, τα ντοκιμαντέρ «Heroes of Salonika / Ηρωες της Θεσσαλονίκης» (2021) του Τομ Μπαρκάι, «Φιλιά εις τα παιδιά» (2011) του Βασίλη Λουλέ και το «Εκτός ιστορίας» (2012) της Φωφώς Τερζίδου.
Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 2 έως και τις 12 Μαρτίου 2023 και θα συμπεριλάβει το συγκεκριμένο αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την εκτόπιση των εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Ακολουθεί σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα flix.gr στις 24.1.2023.
Adio querida (ή adio kerida): Ένα παραδοσιακό τραγούδι αγάπης, σεφαραδίτικο, γραμμένο στα ladino, μιλά για τον αποχωρισμό, τον έρωτα, τον θάνατο. Στον χώρο του αστικού θρύλου της εβραϊκής κοινότητας λέγεται πως το «Αντίο αγαπημένη» τραγουδούσαν οι Εβραίοι λίγο πριν μπουν στα τρένα που θα τους οδηγούσαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |