Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3628 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΝΤΕΡΟΤ, ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2016 PDF Εκτύπωση E-mail

Οδοιπορικό του Βίκτωρα Ισαάκ Ελιέζερ στο Ισραήλ, τον  Δεκέμβριο 2016 με αφορμή τη συμμετοχή του στο Jewish Media Summit. Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην Huffington Post (10.1.2017) και αναδημοσιεύεται παρακάτω, προσεγγίζει πολύπλευρα και σε βάθος πολιτικά ζητήματα και την ιστορία τους, τη σύγχρονη ισραηλινή κοινωνία, και αναλύει τις «μεγάλες αντιθέσεις, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που σε συνδυασμό με μια ιστορία αγγίζει τις ευαισθησίες των δύο τρίτων της οικουμένης», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει στον πρόλογό του ο Β.Ι.Ελιέζερ.

Όσες φορές επισκέπτεται κανείς το Ισραήλ, επιστρέφει πάντα με τα ίδια ερωτηματικά! Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στην ίδια κοινωνία άνθρωποι με τόσο βαθιές πολιτισμικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτικές διαφορές και να δημιουργούν ταυτόχρονα ένα κράτος, το οποίο με απλά λόγια αναπτύσσεται οικονομικά, παρά τις τεράστιες δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Οι επενδύσεις στην έρευνα και την υψηλή τεχνολογία δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, στη βιομηχανία, στην υγεία και στην πράσινη ανάπτυξη.

Μήπως ο πόλεμος τελείωσε; Μήπως το Ισραήλ δεν κινδυνεύει πλέον; Μήπως η τρομοκρατία έπαψε να απειλεί τους Ισραηλινούς; Ή μήπως Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αποφάσισαν ξάφνου ότι το μίσος δεν ωφελεί κανέναν; Μήπως οι Ορθόδοξοι Χαριντίμ Εβραίοι συνθηκολόγησαν με τους κοσμικούς; Δυστυχώς οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι αρνητικές.
Το Ισραήλ συνεχίζει να είναι το κράτος των μεγάλων αντιθέσεων αλλά και των μεγάλων προκλήσεων που σε συνδυασμό με μια ιστορία που αγγίζει τις ευαισθησίες των δύο τρίτων της οικουμένης, είναι στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός του δεν αποτελεί παρά το 0,12% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πώς όμως αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα; Υπάρχει άραγε μια ενιαία απάντηση, ή έστω έχει διαμορφωθεί κάποιο κοινωνικό ή πολιτικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να θεμελιωθεί η επίλυση τους;

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ WJC ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΟΝΤΑΝΑ ΤΩΝ ΗΠΑ PDF Εκτύπωση E-mail

To Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο ζητά από την κυβέρνηση της πολιτείας της Μοντάνα, Η.Π.Α., να απαγορεύσει αμέσως την ένοπλη πορεία νεοναζί που έχει προγραμματιστεί στην πόλη του Whitefish για την 15η Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι «πρόκειται μια επικίνδυνη πορεία απειλής κατά της ζωής, η οποία βάζει σε κίνδυνο ολόκληρη την Αμερική».

«Όταν διαβόητοι  κατ΄ επάγγελμα νεοναζί ανακοινώνουν ότι σχεδιάζουν να παρελάσουν σε μια πόλη κρατώντας όπλα υψηλής τεχνολογίας σε μια δράση που στοχοποιεί «Εβραίους, εβραϊκές επιχειρήσεις, καθώς και όλους όσους τους υποστηρίζουν», οι τοπικές αρχές πρέπει να αντιδράσουν με ταχύτητα και επαγρύπνηση.  

Η πορεία αυτή ξεπερνά τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και υποκινεί σε μίσος. Εν προκειμένω, η πρόθεση των νεοναζί δεν είναι απλώς να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα: διοργανώνουν μια επικίνδυνη πορεία απειλής κατά της ζωής που θέτει σε κίνδυνο όλη την Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής εβραϊκής κοινότητας. Υπάρχει μια αύξηση σήμερα των δημόσιων εκφράσεων αντισημιτισμού και μίσους για τον άλλο. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο ότι τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να συμβούν στην Αμερική.

Όταν οι νεοναζί διοργάνωσαν πορεία στο Skokieτο 1977, με σκοπό να φτύσουν στο πρόσωπο τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιλλινόις θεώρησε μετά από πολύμηνη συζήτηση την απαγόρευση της πορείας αντισυνταγματική. Αλλά ελάχιστοι νεοναζί έλαβαν μέρος στην πορεία, στην οποία αντι-διαδήλωσαν εκατοντάδες Εβραίοι και υποστηρικτές τους.

Περισσότερα...
 
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΧΑΝΟΥΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (έντυπη έκδοση) 29.12.2016: «Στο άναμμα των πέντε κεριών της Χάνουκα  παρευρέθη  χθες 28.12.2016 ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κατόπιν πρόσκλησης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Το άναμμα των πέντε κεριών της Χάνουκα συμβολίζει την ελπίδα να υπάρχει παντού το φως της αγάπης για όλους. Ο Υπουργός αντάλλαξε ευχές με τους Έλληνες συμπολίτες μας εβραϊκού θρησκεύματος».    

 
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΑΒΒΙΝΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΟΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ PDF Εκτύπωση E-mail

HuffPost Greece  |  Αλέξης Γαγλίας 30.12.2016

2016. Γιορτές και τελευταίες μέρες του χρόνου.Θρησκείες εξακολουθούν να πολεμούν ή μια την άλλη, ή να τρώνε τις σάρκες τους με «αδελφικά μαχαιρώματα»- και όσο πολυπαραγοντικές κι αν είναι οι ανθρώπινες κρίσεις, ειδικά στις πολεμικές και ματωμένες, οι θρησκευτικές διαμάχες διαχρονικά αποτελούν σταθερό και κρισιμο παράγοντα. Το ηθικό και συναισθηματικό φορτίο που κάθε θρησκεία εγγενώς φερει, συχνά εκτρέπει διαφοροποιήσεις και διαφωνίες σε συγκρούσεις μέχρι τελικής πτώσεως, μέχρι εξαχρείωσης και αφανισμού των αντιπάλων, των αλλόθρησκων, των αιρετικών. Στα χέρια πωρωμένων δημαγωγών οι θρησκείες μετατρέπονται σε εργαλεία άσκησης δύναμης, πολιτικής εξουσίας έως στυγνής τρομοκράτησης. Ακόμα και στην εκκοσμικευμένη Δύση, η άρνηση πολλών πολιτών και πολιτικών να τείνουν χέρι βοηθείας στους πρόσφυγες, στην θρησκευτική τους διαφοροποίηση εδράζει. Πόσοι Μουσουλμάνοι χωράνε σε μια «χριστιανική ήπειρο», αναρωτιούνται. «Δε θα προσαρμοστούν ποτέ, θα μας αλλοιώσουν πολιτισμικά, θα μας κυριεύσουν εντέλει». Φοβούνται.

Η επιβίωση του θρησκευτικού συναισθήματος στον σύγχρονο άνθρωπο, αποδεικνύει ότι η θρησκευτικότητα, η τάση και ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει κάπου, αντλώντας δύναμη και ελπίδα, δεν αποτελεί απλά αρχέγονο αλλά, μάλλον, ορμέμφυτο συναίσθημα και πνευματική ανάγκη με κυτταρικές καταβολές. Δεν συμβαίνει τυχαία. Όλες οι θρησκείες, τέλειες ή ατελείς όπως καθένας μπορεί να τις θεωρεί, κηρύσσουν την αγάπη, όσο πωρωμένες ή επιθετικά διαστρεβλωμένες και αν είναι οι σκόπιμες παρανοήσεις τους. Διαχρονικά οι αυθεντικές θρησκευτικές διδασκαλίες και τα ιερά κείμενα παρείχαν στον μέσο άνθρωπο ένα σύστημα ηθικών αξιών και μια νοηματοδότηση της μοναχικής ατομικότητας μες στον μεγάλο κόσμο. Μετρίασαν την απελπισία του αναπόφευκτου θανάτου και έδωσαν στον άνθρωπο σωτηριολογικό κίνητρο να δει στους άλλους τον εαυτό του.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Βολόδιμιρ Σκουρώφ, με αφορμή την αποτρόπαια επίθεση κατά ιερού Εβραϊκού χώρου:

Κύριε πρέσβη,

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού και την έντονη οργή του για το φρικαλέο ρατσιστικό χτύπημα και τη βεβήλωση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου 2016, στη Συναγωγή της ουκρανικής πόλης Ούμαν, νότια του Κιέβου, όπου βρίσκεται ο τάφος του ραβίνου Ναχμάν. Η διεστραμμένη αυτή επίθεση, σε μια χώρα μάλιστα που βρίσκεται εδώ και καιρό υπό τη σκιά των οπαδών του Ναζισμού, θα πρέπει να καταδικαστεί τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από το σύνολο της κοινωνίας της Ουκρανίας, ενώ, ελπίζουμε ότι οι δράστες θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης. Η οιαδήποτε ανοχή σε τέτοιου είδους χυδαίες συμπεριφορές δεν συνάδει με τις αρχές καμιάς δημοκρατικής κοινωνίας, αντίθετα παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας που γράφτηκαν και στη χώρα σας.

Τέλος, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στην εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας και στον αγώνα της κατά του αντισημιτισμού.

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2016 

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae