Στον Αστερισμό του Μίσους είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του πρωτοεμφανιζόμενου και πολλά υποσχόμενου συγγραφέα Δαυίδ Σαϊας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος (2310 821 622) και παρουσιάστηκε στις 11.12.2016 στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Κ. Αθηνών από τον δημοσιογράφο, Βίκτωρα Ελιέζερ, τη συγγραφέα και αδελφή του Δαυίδ, Μπέττυ Μαγρίζου, την ηθοποιό Ευαγγελία Μουμούρη, η οποία διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου και έκλεισε με τον συγγραφέα.
Το βιβλίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κοινωνικό, ιστορικό, πολιτικό μυθιστόρημα, που διαβάζεται χωρίς ανάσα, που αγγίζει ιδιαίτερα όσους αγαπούν και ενδιαφέρονται για το Ισραήλ, αφού διαδραματίζεται στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, την οποία ο Δαυίδ αποκαλεί πυριτιδαποθήκη του πλανήτη και μας προϊδεάζει στον πρόλογό του για το τι θα διαβάσουμε: Ισαάκ και Ισμαήλ, γιοί του Αβραάμ και οι δυο, αδέλφια. Σύμφωνα με την παράδοση, πρόγονος δώδεκα εβραϊκών φυλών ο πρώτος, πρόγονος δώδεκα αραβικών ο δεύτερος. Γόνος του παράνομου έρωτα του Αβραάμ με μία δούλα ο Ισμαήλ καταδικάστηκε σε εξορία στην αφιλόξενη έρημο. Ανήκοντας στη σημιτική φυλή και οι δύο, διεκδικούν μέχρι σήμερα την ίδια γη για πατρίδα τους. Την Παλαιστίνη.
Για να καταλήξει: Αφού η ιστορία επαναλαμβάνεται, αφού το γονίδιο του μίσους πηγάζει από τον εγκέφαλο και αυτό δεν αλλάζει, αφού το παλιό παραμένει επίκαιρο, αφού αν κάποιο θεϊκό μυαλό σχεδίαζε έναν παγκόσμιο καθρέφτη για να αποτυπωθεί η υποκρισία… Τότε θα έβρισκες χρόνο εσύ, κι εσύ κι εσύ, να σηκωθείτε ψηλά και να σφίξετε τα χέρια.
Μια καταιγιστική πλοκή και μια σοβαρή έρευνα και ανάλυση θα πλουτίσουν όποιον διαβάσει αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα. |
(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Λάρισας, 11.12.2016): Υπήρξε μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Λάρισας [1] και ένας από τους χαρισματικούς πνευματικούς ηγέτες του Ελληνικού Εβραϊσμού. Ο Συμεών Πέσσαχ, γιος της Λέας και του Ααρών Πέσσαχ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1815.
Ο πατέρας του ήταν από τους σημαίνοντες τραπεζίτες που δραστηριοποιήθηκε στην πόλη στις αρχές του 19ου αιώνα. Αρχικά είχε εγκατασταθεί στο Λιβόρνο, όπως και η πλειονότητα των σεφαραδιτών Εβραίων που είχαν εκδιωχθεί από την Ιβηρική χερσόνησο. Την περίοδο των Ναπολεοντείων πολέμων (1790-1815) οι τραπεζικές του δραστηριότητες περιορίστηκαν λόγω του ηπειρωτικού αποκλεισμού [2]. Από το 1793 έως το 1813 το Λιβόρνο καταλήφθηκε τρεις φορές από τους αυτοκρατορικούς γάλλους με αποτέλεσμα οι έμποροι να αναστείλουν απότομα τις δραστηριότητές τους, αφού σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταργήθηκαν ειδικά προνόμια που ίσχυαν τα τελευταία διακόσια χρόνια. Επιβλήθηκαν διάφοροι φόροι και διατάχθηκαν πληρωμές πολεμικών αποζημιώσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεσμεύθηκαν ή και κατασχέθηκαν περιουσιακά τους στοιχεία. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα των εβραίων άρχισαν να διακυβεύονται και πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Λιβόρνο μεταφέροντας τις δραστηριότητες τους σε πόλεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ααρών Πέσσαχ ήταν ανάμεσα στους Λιβορνέζους εβραίους που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη [3].
Ο Συμεών παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στις θρησκευτικές σχολές της γενέτειράς του. Τον διέκρινε η επιμέλεια και η φιλομάθεια με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει «σπανίαν ταλμουδικήν και θρησκευτικήν εν γένει παιδείαν, κάτοχος προσέτι της Ελληνικής, Εβραϊκής, Ισπανικής και Τουρκικής γλώσσης» [4].
|
Περισσότερα...
|
|
WJC, 6.12.2016: O πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC), Ρόναλντ Λόντερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια σειρά «αξιέπαινων» πρωτοβουλιών «που τις περιμέναμε εδώ και καιρό» και οι οποίες ξεκίνησαν πρόσφατα, από εταιρείες κολοσσούς του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, τη Microsoft, το Twitter, την Google και το YouTube, να πατάξουν τον αντισημιτισμό, την τρομοκρατία, και την κάθε είδους υποκίνησή τους μέσω του διαδικτύου.
«Η αντισημιτική ρητορική και η ρητορική του μίσους έχουν παρεισφρύσει εδώ και πολύ καιρό στο διαδίκτυο, όπως εξάλλου και οπουδήποτε αλλού, σε δημοφιλείς ιστότοπους και σε ηλεκτρονικές σελίδες υψηλής επισκεψιμότητας, και εξαπλώνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται ευρέως τις διαδεδομένες αυτές τεχνολογίες, χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να στρατολογήσουν νέους μαχητές και να διαδώσουν τη βία και το φόβο. Το WJC έχει απευθυνθεί δυναμικά σε μερικούς από αυτούς τους ιστότοπους για να πατάξει αυτού του είδους τις πρακτικές και να καταστήσει σαφές ότι είναι απαράδεκτες και εξαιρετικά επικίνδυνες», δήλωσε ο Ρ. Λόντερ. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ρητορική υψηλής μεταδοτικότητας που δυσφημεί Εβραίους και μη, που εμπνέει τους επίδοξους τρομοκράτες και ενθαρρύνει τους επίδοξους ναζιστές, ακριβώς ως έχει: ως μια ιογενή νόσο που πρέπει να εξαλειφθεί».
Αυτές οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό από το Facebook, τη Microsoft, το Twitter, την Google και το YouTube είναι ελπιδοφόρα βήματα στον αγώνα κατά του μίσους και της υποκίνησής του, και δείχνουν ότι οι εταιρείες αυτές στρατεύονται στην εταιρική ευθύνη και την δεοντολογία. Ανυπομονούμε να δούμε αυτές τις προσπάθειες να αποδίδουν και ελπίζουμε ότι και άλλες εταιρείες, όπως η Amazon, θα ακολουθήσουν το παράδεγμά τους», πρόσθεσε ο Ρ. Λόντερ. «Το WJC είναι έτοιμο να συνδράμει με κάθε δυνατό μέσο στην εξάλειψη αυτού του υλικού μίσους από τον ψηφιακό κόσμο και να κάνει το διαδίκτυο έναν ασφαλή χώρο για όλους τους χρήστες».
|
Περισσότερα...
|
Ο δημοσιογράφος κ. Βίκτωρ Ι. Ελιέζερ στις 7.12.2016 έδωσε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραήλ, Kol Israel, σχετικά με την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη.
Ακούστε ΕΔΩ τη συνέντευξη στα εβραϊκά από το 1.37.56 έως 1.43.23.
Διαβάστε παρακάτω τμήμα της συνέντευξης στα ελληνικά.
«Η μάχη που διεξάγεται σήμερα στην Ευρώπη είναι ανάμεσα στο λαϊκισμό και τη λογική, τη σωφροσύνη. Δείτε τι έγινε στην Αγγλία, ο λαϊκισμός κέρδισε και έχουμε το Brexit, δείτε τι έγινε στην Ιταλία με τον Πέπε Γκρίλο να εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Ρέντσι και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αύριο στη Γερμανία, στη Γαλλία, ή στην Ολλανδία ή και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Νομίζω ότι ο λαϊκισμός στρεφόταν πάντα εναντίον των Εβραίων και του Ισραήλ και πάντα υιοθετούσε ακραίες απόψεις εναντίον των ξένων, σήμερα εναντίον των Μουσουλμάνων, στο παρελθόν εναντίον των Εβραίων, αλλά και στο μέλλον ίσως επανέλθουν. Τι ακριβώς κάνουν;
Πολλά ακραία κόμματα, κυρίως της άκρας δεξιάς, προσπαθούν να αποδείξουν ότι έπαψαν να είναι αντισημιτικά. Δείτε την Μαρί Λεπέν, η οποία προσπαθεί να ρίξει γέφυρες προς το Ισραήλ. Το ίδιο και ο Πέπε Γκρίλο. Η υποστήριξη προς το Ισραήλ, μπορεί να ερμηνευτεί και ως υποστήριξη προς τους Εβραίους; Όχι βέβαια. Αυτό που κάνουν είναι να αλλάζουν τη στρατηγική τους. Σήμερα ως βασικό τους εχθρό θεωρούν τους Μουσουλμάνους λόγω της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Θέλουν λοιπόν να αναρριχηθούν στην εξουσία. Θα αρχίσουν με τους Μουσουλμάνους και θα τελειώσουν με τους Εβραίους.
Εκείνο που εμείς πρέπει να κάνουμε ως Εβραίοι είναι να μην τους νομιμοποιήσουμε, αλλά αντίθετα, να κτίζουμε γέφυρες και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με όλες εκείνες τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές δυνάμεις σε κάθε κοινωνία στην οποία ζούμε στην Ευρώπη ή στην Αμερική». |
|