Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2847 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
АΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

EJC, 4.12.2016: Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) χαιρέτισε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και τη νίκη του Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού υποψηφίου Νόρμπερτ Χόφερ του «Κόμματος των Ελευθέρων» (FPO).

«Συμμεριζόμαστε την ανάσα ανακούφισης όλων των δημοκρατικών και λογικών ανθρώπων στην Ευρώπη για το γεγονός ότι ο πρώτος ανοιχτά ρατσιστής και ξενοφοβικός υποψήφιος δεν εξελέγη στην Ήπειρό μας», δήλωσε ο δρ. Μοσε Κάντορ, πρόεδρος του EJC.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Αυστρία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, αφού θα μπορούσε να δώσει μια ισχυρή ώθηση σε άλλους παρόμοιους εξτρεμιστές, όπως την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, που είναι υποψήφια στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία».

«Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε μετριοπαθείς και έντιμους πολιτικούς να αντιπαλέψουν όσους χρησιμοποιούν τις πρόσφατες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις για να προωθήσουν τα  ξενοφοβικά πρόγραμματά τους».

Το EJC, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό εβραϊσμό, προσβλέπει στη συνεργασία με τον εκλεγέντα πρόεδρο Φαν ντερ Μπέλεν σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την εβραϊκή κοινότητα.

Περισσότερα...
 
Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ – Η ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (2015) PDF Εκτύπωση E-mail

Η αναίσχυντη ψευδολογία ότι «οι Εβραίοι δεν πληρώνουν φόρους» ξεκίνησε το 2010 από αντισημιτικά έντυπα και έκτοτε έχει πάρει μεγάλες διαστάσειςκυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης και συχνά σκόπιμα διαδιδόμενης αναπαραγωγής της μέσω του διαδικτύου (σε διάφορες ιστοσελίδες και ιστολόγια). Παρά τις ανακοινώσεις που κατά καιρούς έχει δημοσιοποιήσει το ΚΙΣΕ, η κακόβουλη αντισημιτική ψευδολογία κλιμακώθηκε τα αμέσως επόμενα χρόνια, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στα δεινά που έχει προκαλέσει στους πολίτες της πατρίδας μας η οικονομική κρίση.  «Διανθισμένη» με επιπλέον συκοφαντίες (ότι «το ΚΙΣ έχει στην κατοχή του το 50% της Ελλάδας», ότι «και μόνον η φορολόγηση του ΚΙΣ –θα έφτανε για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας», κ.ά. σχετικά), η ψευδολογία αυτή δηλητηριάζει την κοινωνία, διαιωνίζοντας το ρατσιστικό και θρησκευτικό μίσος κατά των Εβραίων. Το 2015, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζής (Δελτίο Τύπου 12.1.2015), διέψευσε τις ψευδολογίες αυτές και διευκρίνισε διεξοδικά όλους τους κανονισμούς που διέπουν την «νομική προσωπικότητα των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε), τα ισραηλιτικά σχολεία και τη φορολογία τους».

Ατυχώς η σχετική αντισημιτική ψευδολογία συνεχίζει μέχρι σήμερα να αναπαράγεται και για αυτό το λόγο αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του Γ.Γ. Θρησκευμάτων, προσβλέποντας στην αποκατάσταση της αλήθειας: Η ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Κ.Ι.Σ.Ε), ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ

 
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΠΑΛΦΟΥΡ – Οι 67 λέξεις που οδήγησαν στην ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Διακήρυξη ΜΠΑΛΦΟΥΡ (1917 – 2017) εβραϊκοί οργανισμοί της Βρετανίας εγκαινίασαν τον θεματικό ιστότοπο «BALFOUR 100».

Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες ενός γενικότερου πλαισίου δραστηριοτήτων που θα προβάλλουν την ιστορική σημασία και την επίδραση της Διακήρυξης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Λόρδου Μπάλφουρ στη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ.

Περιηγηθείτε εδώ στο Balfour 100.

 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΕΒΡΑΙΟ ΙΑΚΩΒΟ ΣΤΡΟΥΜΣΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 20.11.2016, με αφορμή το θάνατο του Λέοναρντ Κοέν, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» το παρακάτω άρθρο του Χρήστου Τσανάκα με τίτλο «Το τραγούδι είχε τη δική του ιστορία για Άουσβιτς».

Δεν είναι μύθευμα η κοινή πεποίθηση ότι τουλάχιστον κάποια από τα σπουδαία έργα τέχνης, εκείνα που μας χαρίζουν διαχρονικώς υψηλή αισθητική συγκίνηση και πλούτο θετικών συναισθημάτων, που ακονίζουν τη φαντασία μας και διεγείρουν τη θέλησή μας για ζωή, γεννιούνται μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες πόνου και αγωνίας, εμπνέονται από τραγικά γεγονότα και εφιαλτικές εμπειρίες, συνιστώντας συχνά την πνευματική νίκη των δημιουργών τους ενάντια σε μια άκρως ψυχοφθόρο προσωπική ή συλλογική απώλεια. Παρ’ όλα αυτά, παρά τη γενικώς αποδεκτή αιτιώδη σύνδεση ομορφιάς και ασχήμιας στην τέχνη, εξέπληξε τους πάντες το γεγονός ότι ένα από τα πιο αισθαντικά και εγκάρδια τραγούδια του αείμνηστου Λέοναρντ Κοέν, το σαγηνευτικότατο «Dance me to the end of love», το οποίο λόγω της ρομαντικής ατμόσφαιράς του θεωρήθηκε εκ των κορυφαίων ερωτικών ύμνων τού 20ού αιώνα, αναφερόταν τελικά στη φρίκη και την κτηνωδία του Αουσβιτς. Το πραγματικό θέμα του τραγουδιού είναι όντως η απώλεια αγαπημένων προσώπων που ξεψύχησαν στους θαλάμους αερίων, στις αίθουσες βασανιστηρίων ή στα βιομηχανικά εργοτάξια της ναζιστικής εθνοκάθαρσης, και κατά προέκταση η προσωρινή απώλεια της πίστης στη δύναμη της αγάπης ως σωτήριας λύσης στα προβλήματα της ανθρωπότητας, συνεπεία του απόλυτου σοκ της τήξης εκατομμυρίων αθώων θυμάτων στις υψικαμίνους των στρατοπέδων εξόντωσης. Εκείνο ωστόσο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το γεγονός ότι η αφορμή για τη δημιουργία τού εν λόγω τραγουδιού είναι ακόμα πιο συγκεκριμένη. Αφορά ευθέως σε μια εμβληματική προσωπικότητα του στρατοπέδου Αουσβιτς ΙΙ-Μπίρκεναου, μια άκρως τραγική μορφή, τον κρατούμενο που σημαδεύτηκε στο χέρι με τον «επουράνιο αριθμό τηλεφώνου» (όπως τον χαρακτήριζαν μεταξύ τους οι κρατούμενοι, κάνοντας μαύρο χιούμορ αλληλεγγύης) 121000097.

Περισσότερα...
 
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΒΡΑΪΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 28 & 29.11.2016, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και μέλη του προεδρείου συζήτησαν θέματα του Ελληνικού Εβραϊσμού σε σειρά πολιτικών συναντήσεων με τους: υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά.

Στον υφυπουργό Εξωτερικών (φωτογραφία πάνω) τέθηκαν δύο χρονίζοντα όσο και ουσιώδη θέματα: η επιστροφή των ιστορικών προπολεμικών Αρχείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης από τη Μόσχα και η εγκατάσταση μόνιμης έκθεσης για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων σε Περίπτερο του Άουσβιτς (στο μπλοκ 18). Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ, τα ζητήματα αυτά -που εκκρεμούν εδώ και δύο δεκαετίες, εγκλωβισμένα μεταξύ διπλωματικών διαπραγματεύσεων- αποτελούν κομμάτι της ίδιας της ιστορικής συνέχειας του Ελληνικού Εβραϊσμού, και παράλληλα πολύτιμη πηγή ιστορικών γνώσεων.

Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο (φωτογραφία κάτω) συζητήθηκε το θέμα της ανέγερσης στη Θεσσαλονίκη του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που υλοποιείται με χορηγία της Γερμανίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο κ. Φάμελλος, αφού εξέτασε το ντοσιέ με τις μακέτες και τις λεπτομέρειες του έργου, δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του και τόνισε ότι το Υπουργείο θα επισπεύσει τυχόν αιτήματα ρύθμισης του χώρου ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση του Μουσείου.

Ο υφυπουργός περιέγραψε το Μουσείο ως σημαντικό πυρήνα δραστηριότητας πολιτισμού και σπουδών που θα αναβαθμίσει τη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικά την εικόνα της χώρας.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae