Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2375 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Δημοσιεύουμε το μήνυμα που εξέδωσε ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει ειδική αναφορά στην εξόντωση των Εβραίων στα στρατόπεδα του θανάτου. Το μήνυμα αναγνώστηκε στα σχολεία στη διάρκεια των εορτών για την επέτειο του ΟΧΙ. 

"Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί,

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα γιορτάζουμε τρεις επετείους: Γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά γιορτάζουμε και τις δύο απελευθερώσεις της πόλης, αυτή του 1912 και αυτή του 1944. Η πρώτη απελευθέρωση, αυτή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμπίπτει με την εορτή του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Δημητρίου. Τότε, στις 26 Οκτωβρίου 1912, η Θεσσαλονίκη, μια ακμαία ελληνική πόλη της Αρχαιότητας και του Βυζαντίου και μια από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες συμπεριλήφθηκε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του. Αυτή η επέτειος τιμάται με πανηγυρικούς και δοξολογίες εδώ και πολλά χρόνια. Για την άλλη επέτειο όμως, αυτή του 1944, επικρατούσε σιωπή. Σιωπή που συνδέεται με τα βαθιά τραύματα της πόλης. Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη μαρτυρική, που στη διάρκεια της Κατοχής έχασε το ένα τέταρτο των κατοίκων της στα στρατόπεδα εξόντωσης. Πρόκειται για τους Έλληνες πολίτες με εβραϊκό θρήσκευμα, των οποίων η μνήμη μόνο πρόσφατα άρχισε να αποκαθίσταται.

Επίσης, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που ταλαιπωρήθηκε όσο καμία άλλη από την οργανωμένη δράση των δωσιλόγων. Αλλά είναι και η πόλη όπου αναπτύχθηκε η αντίσταση ήδη από τις πρώτες μέρες της Κατοχής, η πόλη που ο πνευματικός της κόσμος έδωσε το «παρών» στη μάχη ενάντια στο φασισμό, η πόλη, τέλος, που διοικήθηκε από αντιστασιακές δυνάμεις για ένα διάστημα, όταν αποχώρησαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Αυτή η μνήμη της πόλης πλέον δεν αποσιωπάται.

Περισσότερα...
 
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ «ΛΙΘΩΝ ΜΝΗΜΗΣ» ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 19.10.2016, διοργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για τους Λίθους Μνήμης στη Θεσσαλονίκη» η τελετή τοποθέτησης των «Λίθων Μνήμης» (Stolpersteine) αφιερωμένων στη μνήμη θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που εργάζονταν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  

Στην εκδήλωση που έγινε στην Α΄ προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης παρέστη και μίλησε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας, καθώς μέσω αυτής, «η Θεσσαλονίκη,  σε συνέχεια της πρωτοβουλίας τοποθέτησης που υλοποιήθηκε πέρσι από τους αποφοίτους του 1ου Γυμνασίου Αρρένων, γίνεται  τμήμα του μεγαλύτερου αποκεντρωμένου μνημείου στον κόσμο, που αριθμεί πάνω από 60.000 τέτοιες επιγραφές σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Σαλτιέλ τόνισε επίσης χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Εύχομαι κάποια μέρα να μπορέσουμε να δούμε 50.000 λίθους μνήμης διασκορπισμένους σε όλη την πόλη. Στα σημεία που έζησαν αυτοί οι Θεσσαλονικείς. Γιατί τελικά τα Stolpersteine δεν είναι ένα απλό μνημείο. Μιας και έτσι, όπως αυτοί οι μικροί λίθοι χωνεύονται στο έδαφος, είναι σαν να γυρίζει οι ψυχή αυτών των Θεσσαλονικέων στην Πατρίδα. Και με τον τρόπο αυτό, θα είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η πόλη δεν ξέχασε και δεν θα ξεχάσει ποτέ τα παιδιά της».

Τέλος, ο κ. Σαλτιέλ συνεχάρη με θερμά λόγια τους μαθητές του 2ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης για το δρώμενο που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

  • Σχετικά με την εκδήλωση ο ιστότοπος www.thestival.gr δημοσίευσε το παρακάτω ρεπορτάζ: 

Τελετή τοποθέτησης «Λίθων Μνήμης» (Stolpersteine) αφιερωμένων στη μνήμη θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που εργάζονταν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 19.10.2016 στην Α’ προβλήτα του λιμανιού.

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ WJC ΣΤΗΝ DIE ZEIT ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ PDF Εκτύπωση E-mail

Το παρακάτω άρθρο του προέδρου του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) κ. Ronald S. Lauder, με τίτλο «Μία Προσβολή», δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" (20.10.2016):

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να σβήσουν την εβραϊκή ιστορία.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΟΥΝΕΣΚΟ, το Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Όργανο του ΟΗΕ του οποίου ο σκοπός είναι να προστατεύει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, προσπάθησε να κάνει ακριβώς αυτό.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΟΥΝΕΣΚΟ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο αγνοείται πλήρως η σύνδεση του Ιουδαϊσμού με το ιερότερο μνημείο του, το Δυτικό Τείχος ή Τείχος των Δακρύων. Αναφέρεται (στην απόφαση) ως «Τζαμί Αλ-Ακσά / Αλ-Χαράμ Αλ-Σαρίφ και τα περίχωρά του».

Η πλατεία μπροστά από το Δυτικό Τείχος, όπου χιλιάδες Εβραίοι προσεύχονται καθημερινά, αναφέρεται ως «Πλατεία Αλ-Μπουράκ». Το ψήφισμα κατηγορεί επίσης το Ισραήλ, το οποίο αναφέρεται ως «δύναμη κατοχής», για έναν αριθμό υποτιθέμενων «επιθέσεων» στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, αλλά και σε άλλους Ισλαμικούς τόπους λατρείας.

Για τον εβραϊκό λαό, το Δυτικό Τείχος είναι ένας ιερός χώρος στο χώμα του οποίου είναι σπαρμένες η μνήμη, η παράδοση και η πίστη. Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν ο Βασιλιάς Δαυίδ που όρισε την Ιερουσαλήμ ως πρώτη πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού.                 

Με άλλα λόγια το Δυτικό Τείχος ήταν ήδη ο ιερότερος χώρος για τον Ιουδαϊσμό αρκετά χρόνια πριν την ίδρυση του Χριστιανισμού ή του Ισλαμισμού. Η άρνηση του δεσμού του Εβραϊσμού με τον συγκεκριμένο χώρο μπορεί συνεπώς να παρομοιαστεί με την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Αυτή είναι μια αντισημιτική πράξη.

Περισσότερα...
 
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Από 14 – 16 Οκτωβρίου 2016 έγινε το Ε’ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού, με διοργάνωση του Δήμου Αλμυρού και της Φιλάρχαιου Εταιρείας «Οθρυς». Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών, στο συνέδριο συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ι.Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Η παρουσία των Εβραίων στην ευρύτερη περιοχή των Φθιωτίδων Θηβών και της χερσαίας Μαγνησίας έως την ενσωμάτωσή της στο νεοελληνικό κράτος».

Διαβάστε ΕΔΩ την εμπεριστατωμένη εισήγηση του κ. Σολομών.

 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΟΥΣΒΙΤΣ" PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 21 Οκτωβρίου 2016 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ το παρακάτω άρθρο της Μπέττυς Μαγρίζου  με τίτλο «Η έκθεση φωτογραφίας για το Άουσβιτς» σχετικά με τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «Άουσβιτς».

Τη Δευτέρα στις 17 Οκτωβρίου 2016 στο ΟΥΗΛ είχα την τύχη να παραστώ στα εγκαίνια μιας συγκλονιστικής φωτογραφικής έκθεσης με θέμα ΑΟΥΣΒΙΤΣ- ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ.

Η έκθεση έγινε στo πλαίσιo των εκδηλώσεων της απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς, που έχει καθιερώσει ο Δήμος τα τελευταία τρία χρόνια. Φωτογράφοι δυο ερασιτέχνες ευαίσθητοι συμπολίτες μας η Ρούλα Σιλιτζή και ο Ανδριανός Λέκκας, οι οποίοι επισκεπτόμενοι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς συγκλονίστηκαν τόσο, που θέλησαν να μεταφέρουν τις εικόνες που είδαν στον κόσμο.

Πόσα λίγα γνωρίζει αλήθεια ο κόσμος γι’ αυτά τα κολαστήρια του θανάτου, που ανθρώπινος νους δε χωράει! Πόσοι αλήθεια δεν γνωρίζουν πως στην απελευθέρωση της Λάρισας δεν ήταν 235 Έλληνες Εβραίοι συμπολίτες μας για να χαρούν την ελευθερία τους μαζί με όλους τους Λαρισαίους, αφού χάθηκαν εκεί με βάρβαρο τρόπο; Καθηλωτική η κα Νάκη Μπέγα, η μόνη εν ζωή επιζήσασα των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Λάρισα, στην αφήγησή της. Μια ηρωίδα της ζωής η κα Νάκη Μπέγα, όπως και όλοι όσοι γύρισαν και έφτιαξαν οικογένειες, μεγάλωσαν παιδιά κουβαλώντας το βάρος της μνήμης μιας ζωής χωρίς αξία, μιας ζωής πληγωμένης από τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae