Την 1η Ιουνίου 2016, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα του Ελληνικού Εβραϊσμού, αλλά και διεθνή θέματα, ενώ εκτενής αναφορά έγινε από τον κ. Παυλόπουλο στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο κ. Κωνσταντίνης είχε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επικείμενη αποχώρησή του από την ηγεσία του ΚΙΣΕ, περνώντας τη σκυτάλη στην επόμενη ηγεσία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία και τη μακρόχρονη φιλία του με τον κ. Κωνσταντίνη και του απηύθυνε εγκάρδιες ευχές. Ο κ. Κωνσταντίνης προσέφερε συμβολικά στον κ. Παυλόπουλο τρία από τα βιβλία που έχει γράψει ο ίδιος: δύο που αφορούν τους Έλληνες Εβραίους και ένα βιβλίο που αφορά την πολυετή υπηρεσία του στα ΕΛ.ΤΑ. ως ειδικός σύμβουλος. Το βιβλίο με τις μεταπολεμικές εκθέσεις του πατέρα του, Κανάρη Δ. Κωνσταντίνη -ο οποίος υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του ΚΙΣ, το 1945- έγινε η αφορμή για συζήτηση για τα δεινά των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων κατά το Ολοκαύτωμα, με ιδιαίτερη αναφορά στην παράδοση της οικογένειας Κωνστανίνη να υπηρετεί με ζήλο τα κοινά. |
Για να αποτραπεί η παράνομη διάδοση ρητορικής μίσους, είναι ουσιώδες να διασφαλιστεί ότι τα συναφή εθνικά νομοθετήματα μεταφοράς της απόφασης-πλαισίου του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας εφαρμόζονται πλήρως από τα κράτη μέλη τόσο στο διαδικτυακό περιβάλλον όσο και έξω απ’ αυτό.
Σήμερα 31.5.16 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft («επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών») παρουσίασαν έναν κώδικα συμπεριφοράς που περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο στην Ευρώπη.
Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση του να διασφαλίσουν ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν θα παρέχουν τη δυνατότητα στην ρητορική μίσους να εξαπλώνεται παράνομα σαν ιός στο διαδίκτυο. Μοιράζονται δε, από κοινού με άλλες πλατφόρμες και επιχειρήσεις κοινωνικής δικτύωσης, συλλογική ευθύνη αλλά και υπερηφάνεια για την προώθηση και διευκόλυνση της ελευθερίας έκφρασης σε ολόκληρο τον κόσμο του διαδικτύου. Ωστόσο, η Επιτροπή και οι επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών αναγνωρίζουν ότι η παράνομη διάδοση ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τις ομάδες ή τα πρόσωπα κατά των οποίων στρέφεται, αλλά και για όσους υπερασπίζονται ανοικτά την ελευθερία, την ανοχή και την αποφυγή των διακρίσεων στις ανοικτές κοινωνίες μας, ενώ δημιουργεί κλίμα που δυσχεραίνει τον δημοκρατικό διάλογο στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
|
Περισσότερα...
|
|
Την Δευτέρα, 30.5.2016, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του Υπουργείου Εξωτερικών για τους «Έλληνες Δίκαιους των Εθνών», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης του Υπουργείου Εξωτερικών. Το νέο αυτό βιβλίο, σε επιμέλεια της Προϊσταμένης του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών κας Φωτεινής Τομαή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Ιωάννη Αμανατίδη, ο οποίος τόνισε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας στο μέτωπο της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Μάζης, ο οποίος επεσήμανε τα ιστορικά παραδείγματα αυταπάρνησης και αλτρουισμού που επέδειξαν κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής οι Δίκαιοι των Εθνών. Ταυτόχρονα, ο κ. Μάζης προέβη σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση γύρω από τις αιτίες που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του πως οι λόγοι που εξέθρεψαν τον Ναζισμό δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως.
|
Περισσότερα...
|
To Σάββατο 28 Μαΐου 2016 παρουσιάστηκε, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το βιβλίο Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα (εκδόσεις Ευρασία) των Έρικας Κούνιο-Αμαρίλιο και Αλμπέρτου Ναρ. Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου, προλόγισε ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ.Ε. κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της έκδοσης του βιβλίου σε σχέση με τον ελληνικό εβραϊσμό. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος πήρε τον λόγο στη συνέχεια, τόνισε κυρίως την αξία της μαρτυρίας ως κειμενικό είδος, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο στρατόπεδο Ράβενσμπρουκ.
Στη συνέχεια, ο συντονιστής της εκδήλωσης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, κάλεσε στο βήμα, την ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολή του Α.Π.Θ. κα Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, η
οποία, υπογράφοντας την εισαγωγή και το επίμετρο του τόμου, παρουσίασε το χρονικό της έκδοσης του βιβλίου (α΄ έκδοση 1998), με δεδομένο ότι οι άλλοι δύο συντελεστές του έχουν φύγει από τη ζωή. Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος της Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνης Λιάκος τόνισε εμφατικά την ανάγκη το βιβλίο αυτό να βρεθεί στα σχολεία της χώρας και αναφέρθηκε στην αποσιώπηση του Ολοκαυτώματος, ακόμη και από αξιόλογα ιστορικά εγχειρίδια που δεν συσχέτισαν το Ολοκαύτωμα με την ελληνική ιστορία. Ο καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ κ. Νίκος Μαραντζίδης, αναφερόμενος στη σημασία του βιβλίου, καθώς προηγήθηκε χρονικά από ανάλογες προσπάθειες που έγιναν μεταγενέστερα από φορείς και ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το ίδρυμά Σπίλμπεργκ, επισήμανε τη σημασία της προφορικής μαρτυρίας στην προσέγγιση της ιστορίας. Ο συγγραφέας κ. Θανάσης Τριαρίδης εξομολογήθηκε ότι το βιβλίο αυτό άλλαξε την προσωπική του κοσμοθεωρία, εκτίμηση που, όπως τόνισε, δεν πήγασε μόνο από τον απεριόριστο θαυμασμό που έτρεφε για τον συγγραφέα Αλμπέρτο Ναρ.
|
Περισσότερα...
|
|