Του Σταύρου Τζίμα
Τέτοιες μέρες, την άνοιξη του 1943, το πρώτο τρένο ετοιμαζόταν να φορτώσει περί τους τρεις χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης για το Αουσβιτς…
Θα αναχωρήσει στις 15 Μαρτίου και θα ακολουθήσουν άλλες 18 «αποστολές» μέχρις ότου ολοκληρωθεί το σχέδιο μεταφοράς και εξόντωσης στα κρεματόρια της ναζιστικής Γερμανίας του εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης. Σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό, και συγκεκριμένα σε μια βίλα της οδού Ανθέων (σημερινή Βασιλίσσης Ολγας), στήθηκε κάτω από τη «μύτη» της Γκεστάπο ένα «εργαστήριο ζωή» για τους διωκόμενους Εβραίους.
Στο κτίριο, γνωστό ως «βίλα Ολγα», όπου στεγαζόταν το ιταλικό προξενείο, άρχισε να λειτουργεί, υπό την κάλυψη του προξένου Γουέλφο Ζαμπόνι, μηχανή πλαστογράφησης εγγράφων Ελλήνων Εβραίων διά των οποίων εμφανίζονταν ως ιταλικής καταγωγής και έτσι φυγαδεύονταν στην Αθήνα γλιτώνοντας, προσωρινά τουλάχιστον, το Αουσβιτς. Μια νεαρή φοιτήτρια της Νομικής, η 20χρονη τότε Ντρίτα Τζιόμο, με μητέρα Ιταλίδα και πατέρα από τα Ζαγοροχώρια, ήταν βασικός κρίκος στην αλυσίδα ανθρωπιάς, που ξεκινούσε από τα υπόγεια του προξενείου.
|
Περισσότερα...
|
Τη Δευτέρα 12.3.2021 η Γαλλία τίμησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις με την τιμητική διάκριση του Αξιωματικού του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, μίας από τις σημαντικότερες διακρίσεις της χώρας, σε αναγνώριση «της σταθερής δέσμευσής του για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας, της βαθιάς φιλίας του προς τη Γαλλία, καθώς και για το εξαιρετικό έργο του για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους, προσπάθειες που εκτιμούνται ιδιαίτερα στη Γαλλία».
«Καμία άλλη χώρα σε αυτόν τον πλανήτη, εκτός από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δεν επηρέασε τόσο την ζωή μου όσο η Γαλλία» δήλωσε ο Ντ. Χαρίς. «Εμείς στην Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στη συνεργασία μας με τη Γαλλία και τους ηγέτες της για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για τα οποία πολύ συχνά συμφωνούμε, ορισμένες φορές διαφωνούμε, αλλά πάντα σε φιλικό πνεύμα».
Ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ Φιλίπ Ετιέν δήλωσε ότι υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ Χάρις η AJC έγινε ένας εβραϊκός οργανισμός «με την μεγαλύτερη επιρροή» παγκοσμίως.
|
Περισσότερα...
|
|
Την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, τo Public, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, η Έδρα Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ και οι εκδόσεις Ψηφίδες πραγματοποιήσαν την παρουσίαση του βιβλίου του Ιάσονα Χανδρινού,«Συναγωνιστές: Το ΕΑΜ και οι εβραίοι της Ελλάδας».
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας των Εβραίων του ελλαδικού χώρου, ΑΠΘ, Oντέτ Βαρών-Βασάρ, Ιστορικός, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και ο Βαγγέλης Τζούκας, Δρ. Κοινωνιολογίας, Διδάσκων στο ΕΑΠ.
Ακολούθησε συζήτηση με τον συγγραφέα, Ιάσονα Χανδρινό.
Τον συντονισμό έκανε η Ζανέτ Μπαττίνου, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.
Την εκδήλωση υποστήριξαν η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ το βίντεο της παρουσίασης.
|
Περισσότερα...
|
Τη νύχτα της 3ης προς την 4η Μαρτίου 1943 οι Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, σύμμαχοι των Ναζί, συνέλαβαν τους Εβραίους της Καβάλας, καθώς και όλους τους Εβραίους της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης, και τους εκτόπισαν στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Στις 3 Μαρτίου 2021 ο Δήμος Καβάλας με δύο συμβολικές δράσεις απότισε φόρο τιμής στη μνήμη των 1.484 Καβαλιωτών Εβραίων που εξοντώθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Το πρωί, σε μία σεμνή τελετή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κώστας Πεφάνης, κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της πόλης.
Το ίδιο βράδυ, προβλήθηκαν φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα στην πρόσοψη της Δημοτικής Καπναποθήκης, όπου κρατούνταν οι συλληφθέντες Εβραίοι πριν από την εκτόπισή τους, θυμίζοντας την τοπική εβραϊκή κοινότητα, τις φρικαλεότητες της Ναζιστικής θηριωδίας και τον αφανισμό των Εβραίων κατά την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας.
|
Περισσότερα...
|
|