Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4101 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 75ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ AUSCHWITZ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις εκδηλώσεις της 75ης επετείου απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Auschwitz-Birkenau παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως προσέρχεται για να τιμήσει τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων, οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς και ανάμεσα σε αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, (οι 55.000 εκ των οποίων στο Auschwitz-Birkenau) που δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα. Οι προσωπικές ιστορίες ανθρώπων – από τον αθλητισμό μέχρι την πολιτική – που μεταφέρθηκαν εδώ από διάφορα μέρη της Ελλάδας, με κορυφαία την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, συγκλονίζουν.

Ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε στους χώρους του  Auschwitz-Birkenau συνοδευόμενος από τον ιστορικό ερευνητή, Γεώργιο Πηλιχό, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων και έγραψε το προσωπικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών: «Στη μνήμη όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το φριχτό μέρος. Η ανάμνησή τους να ζει για πάντα, ώστε να μας θυμίζει πού μπορούν να οδηγήσουν το μίσος και οι διακρίσεις. Ένας ξεχωριστός φόρος τιμής στους 55.000 Έλληνες Εβραίους που πέθαναν εδώ. Η ιστορία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Περισσότερα...
 
ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Με την συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από 27 χώρες ξεκίνησε στο Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου η τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς  στην Πολωνία.

Στην ετήσια τελετή, που καθιερώθηκε λίγα χρόνια μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, εκπροσωπήθηκαν 60 κράτη και διεθνείς οργανώσεις, ενώ παραβρέθηκαν περίπου 200 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ανάμεσα τους και ο 95χρονος Μωσέ Αελιών που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

Για πρώτη φορά φέτος συμμετείχε και Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς στην τελετή βρέθηκαν μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣ) Δαυίδ Σαλτιέλ. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν και εκ μέρους της Κομισιόν της ΕΕ, οι αντιπρόεδροι Μαργαρίτης Σχοινάς και Βέρα Γιούροβα.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2020 ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την ιστορία της 16χρονης Εβραιοπούλας που μέσα στην Κατοχή πέθανε και τάφηκε στο νεκροταφείο πάνω στο οποίο έχει κτιστεί το σχολείο τους, αναδεικνύουν μέσα από ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσίασαν στις 27.1.2020, οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων!

Στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ των μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου: «Η κοιμωμένη εβραιοπούλα του σχολείου μας», με τον κόσμο να χειροκροτεί θερμά τους μαθητές για την άριστη δουλειά τους. «Αναζητώντας την ταυτότητα της μικρής εβραιοπούλας  (Σουλτάνα Σαλφάτη), ο τάφος της οποίας ήταν στην αυλή του σχολείου μέχρι τη δεκαετία του ΄60, οι μαθητές μας έμαθαν την ιστορία των Εβραίων της Κρήτης», σημείωσε η  Διευθύντρια του Σχολείου κα Σμαράγδη Κατζουράκη.

Παράλληλα, οι μαθητές αναβίωσαν τη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας των Χανίων που ξεκληρίστηκε στον τορπιλισμό του “Ταναΐς” τον Ιούνιο του 1944, ενώ οδηγούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που η Περιφερειακή Ενότητα Χανιών σε συνεργασία με την Αστική Με Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) Ετς Χαγίμ, πρωτοβουλία της οποίας ήταν η διοργάνωση εκδήλωσης, συμμετέχει ενεργά σε εκδήλωση για να τιμηθεί η Ημερά Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Διεθνής Ημέρα Μνήμης η 27η Ιανουαρίου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων “Γιώργος Σεφέρης”, στις 27.1.2020, επισκέφθηκαν με εκπαιδευτικούς του σχολείου -τη διευθύντρια κα Αναστασία Τσιοτίνου και τον φιλόλογο κ. Κώστα Μιχαλάκη- τη Συναγωγή στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο του προγράμματος «κρόκος project», μία ονομασία που παραπέμπει στο κίτρινο χρώμα του Άστρου του Δαυίδ που ανάγκαζαν οι ναζί τους Εβραίους να φορούν. Οι βολβοί εστάλησαν από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, που είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα αυτό στην Ελλάδα.

Οι μαθητές του σχολείου φύτεψαν στη Συναγωγή και στο μνημείο κίτρινα λουλούδια, σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, σε ανάμνηση της ανάγκης να μην ξαναζήσει ποτέ πια η ανθρωπότητα κάτι ανάλογο.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ - 2020 PDF Εκτύπωση E-mail

Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος  συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, το μεν πρωί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στη συμβολή Ερμού και Ευβούλου παρουσία των Αρχών και επισήμων, το δε απόγευμα κεντρική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Φέτος συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς από τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι ελάχιστοι που επιβίωσαν του πιο φρικιαστικού μαζικού εγκλήματος της ιστορίας, έζησαν με τους εφιάλτες τους, κουβάλησαν όμως για δεκαετίες στην πλάτη τους και το βάρος της προσωπικής μαρτυρίας, την ευθύνη της μνήμης. Και το φορτίο αυτό ήταν εξίσου ασήκωτο και βασανιστικό. Αλλά το άντεξαν, γιατί ο κόσμος έπρεπε να μάθει και η ιστορία να γραφεί. 

Η απογευματινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σ’ αυτήν την ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ. Στόχος της ήταν να συμβολίσει τη συνέχισή της και το χρέος για τη διατήρησή της τώρα που σταδιακά αποκόπτεται από τη ζωντανή προσωπική μαρτυρία και γίνεται έργο και καθήκον της νέας γενιάς.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae