Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4803 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2022: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

78 χρόνια έχουν περάσει από την 24η Μαρτίου 1944, οπότε 1.000 περίπου Εβραίοι της Καστοριάς συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν προκειμένου να οδηγηθούν στα στρατόπεδα του θανάτου των Ναζί στην Πολωνία, σβήνοντας τα ίχνη μίας ακμάζουσας κοινότητας που συμβιούσε αρμονικά με τους Χριστιανούς για μία χιλιετία.

Η Μνήμη των Εβραίων της Καστοριάς δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στη λήθη.

Με τη σκέψη τους στα τραγικά γεγονότα της ζοφερής εκείνης ημέρας, Φόρο Τιμής και Μνήμης απέτισαν οι φορείς της Καστοριάς και εκπρόσωποι των Εβραϊκών Κοινότητων από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο μίας λιτής τελετής που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Καστοριάς στις 27.3.2022.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ & ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΟΔΟΥ σε ΙΣΑΑΚ ΜΙΖΑΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος Αρταίων και ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Σκουφάς» τίμησαν και το 2022 την ημέρα σύλληψης των Αρτινών Εβραίων στις 26 Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς 78 χρόνια μετά την μαζικότερη απώλεια ανθρώπινου δυναμικού για την πόλη της Άρτας κατά τον 20ό αιώνα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 26.3.2022 με περίπατο σε σημεία εβραϊκού ενδιαφέροντος με τον ερευνητή της ιστορίας της πρώην Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας Θεοχάρη Βαδιβούλη.

Ακολούθησε η τελετή στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, η οποία περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από τον ραβίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν και χαιρετισμούς επισήμων.

Περισσότερα...
 
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΠΕΡΣΕΒΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε συνέχεια της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε στην Μπερσέβα, στο νότιο Ισραήλ, στις 22.3.2022, το ΚΙΣΕ απέστειλε προς τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Γιόσι Αμράνι το παρακάτω συλλυπητήριο μήνυμα:

«Είμαστε σοκαρισμένοι και συντετριμμένοι από την είδηση της πρόσφατης επίθεσης μαχαιρώματος και διεμβολισμού που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Ισραηλινών αμάχων πολιτών και άφησε άλλους δύο τραυματίες.

Εκ μέρους του Ελληνικού Εβραϊσμού εκφράζουμε τα  βαθύτατα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές μας προς τους τραυματίες για ταχεία ανάρρωση.

Η συνέχιση του κύκλου αίματος και φανατισμού προκαλεί μεγάλη ανησυχία και θλίψη στην κοινότητά μας και στον παγκόσμιο εβραϊσμό. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό του Ισραήλ και προσευχόμαστε για την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ και για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών του Ισραήλ με τους γείτονές του».

Περισσότερα...
 
ΡΙΝΑ ΡΕΒΑΧ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το κείμενο δεν είναι διήγημα, δεν είναι βιογραφικό, είναι μέρος των αναμνήσεών μου. Είναι πραγματικά μία κατάθεση ψυχής, ενός παιδιού, που πρώτη του φορά τολμά να βγάλει από μέσα του τις ελάχιστες αναμνήσεις που έχει. Νιώθω σχεδόν ενοχές που δεν μπορώ να θυμηθώ περισσότερα, να βγάλω περισσότερο πόνο από μέσα μου.

Το κείμενο το αφιερώνω στον εγγονό μου και στην οικογένεια που θα αποκτήσει, για να μάθουν όση περισσότερη αλήθεια γίνεται, για το Ολοκαύτωμα. Δεν είμαι συγγραφέας. Θέλω μόνο να καταθέσω τις αναμνήσεις των παιδικών και μου χρόνων, διότι, περιέργως, όσο μεγαλώνω τόσο μεγαλώνει και το πρόβλημα. Πίστευα ότι, κάποια στιγμή θα ξεθωριάσει. Το αντίθετο. Γιγαντώνεται και όσο αισθάνομαι ότι αμφισβητείται, τόσο νιώθω την υποχρέωση να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στη γνωστοποίηση αυτής της τραγωδίας πού προσεύχομαι να μην ξαναζήσει αυτός ο τόσο ταλαιπωρημένος λαός. Ελπίζω αυτή η κατάθεση να μεταφέρει τη φόρτιση με την οποία γράφτηκε και να διαβαστεί από τους απογόνους μου και μερικούς λίγους φίλους ως φόρος τιμής σε αυτούς που χάθηκαν.

Στρατόπεδο Bergen Belsen.

Δεν μπορώ να θυμηθώ αν ήταν λαμαρινένια τολ ή παράγκες ξύλινες. Ήταν όμως μακρόστενα κτίσματα, μισοσκότεινα με σειρές από τρίπατα κρεβάτια, δεξιά και αριστερά. Επάνω, στο τελευταίο κρεβάτι, ένας στενός φεγγίτης, έδινε λίγο φως, έστω και εφιαλτικό, σ’ αυτό το πένθιμο τοπίο. Στη μέση, μία μικρή σόμπα έκανε ό,τι μπορούσε για να βγάλει λίγη ζέστη. Στα κρεβάτια, άρρωστοι, μερικές φορές στριμωγμένοι για να ζεσταθούν, με τεράστια φοβισμένα μάτια, που δεν κοιτούσαν τίποτα. Ήμουν μονίμως ξαπλωμένη στο τελευταίο κρεβάτι, κοιτώντας έξω, το άπειρο.

Περισσότερα...
 
ΔΗΛΩΣΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΚΙΣΕ στα ΝΕΑ για τους ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Δήλωση του Προέδρου του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ για τους βανδαλισμούς του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Αθήνας δημοσιεύθηκε σε αφιέρωμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (23.3.2022), που επιμελήθηκε η Μαρία Μουρελάτου, με τίτλο «Τα μνημεία που αγαπάμε και πληγώνουμε: Ποιοι και γιατί ξεσπούν στα σύμβολα – Τα έξι πιο βανδαλισμένα της Αθήνας».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ: «Το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων, δίπλα στη Συναγωγή Αθηνών, έχει βανδαλιστεί επανειλημμένα με απειλητικά γκράφιτι και ναζιστικά σύμβολα. Η παρακείμενη επιγραφή με την αφιέρωση του Ελι Βίζελ, χαράσσεται κατ’ εξακολούθηση.

Τέτοιες απεχθείς πράξεις δεν υποδηλώνουν μόνο την έλλειψη σεβασμού προς την μνήμη των θυμάτων αλλά και το γεγονός ότι οι οπαδοί του μίσους και του αντισημιτισμού ζουν ανάμεσά μας. Και εδώ ακριβώς αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι ενεργοί πολίτες ευαισθητοποιούνται και αντιδρούν. Η μάχη αυτή, ανάμεσα στο φως του πολιτισμού και το σκοτάδι της βαρβαρότητας είναι συνεχής και οφείλουμε όλοι να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην παιδεία.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae