Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4887 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inKIS - Greek Version
Η ΞΑΝΘΗ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΙΜΗΣΑΝ! PDF Εκτύπωση E-mail

Του Θανάση Μουσόπουλου

Αυτές τις μέρες  πληροφορήθηκα με συγκίνηση ότι ο Δήμος Ξάνθης, ύστερα από πρόταση του ΠΑΚΕΘΡΑ, στις 20 Φεβρουαρίου οργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ξάνθης και αποκαλύπτει στην Πλατεία Ελευθερίας σχετικό Μνημείο.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να βάλω στο χαρτί μερικές μνήμες και σκέψεις, σχετικές με το θέμα των Εβραίων της Ξάνθης.

Μικρός μέναμε στην οδό Τσιμισκή αριθμός 30, και στη διπλανή δίπατη οικοδομή, στο ισόγειο είχε μια καπνική εταιρεία. Ένας υπάλληλος ήταν Εβραίος, νομίζω κατοικούσε στην παλιά πόλη, δε θυμούμαι τ’ όνομά του. Ένας κομψός, σοβαρός κύριος, μεγάλης ηλικίας.

Περισσότερα...
 
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ «ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΞΑΝΘΗΣ» - Από τους Προσκόπους της Ξάνθης για να τιμήσουν την Εβραϊκή Κοινότητα Ξάνθης PDF Εκτύπωση E-mail

ΕΜΠΡΟΣ, 17.2.2022.  Οι Πρόσκοποι Ξάνθης, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση τους, θέλοντας να τιμήσουν την Εβραϊκή  Κοινότητα Ξάνθης και ταυτόχρονα τα μέλη της Εβραϊκής Προσκοπικής Κίνησης “ΜΑΚΑΜΠΗ”, προχώρησαν στην έκδοση Επετειακού Αναμνηστικού Φωτογραφικού Λευκώματος, την επιμέλεια του οποίου είχαν ο συλλέκτης – ερευνητής, Κώστας Μαυρομάτης και ο ιστορικός ερευνητής της πόλης μας, Γιώργος Μπατζακίδης. Το Λεύκωμα περιλαμβάνει φωτογραφίες από το αρχείο του συλλέκτη, Κώστα Μαυρομάτη, άλλα και μερικές που παραχώρησαν απόγονοι διασωθέντων Εβραίων της Ξάνθης.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΧΑΝΙΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Του Ηλία Κάκανου

Εκδήλωση προς τιμήν της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6.2.2022 στην Εβραϊκή Συναγωγή Ετς Χαγίμ Χανίων επί της παρόδου Κονδυλάκη στην παλιά πόλη των Χανίων.

Λόγω των υγειονομικών περιορισμών η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων και με την χρήση μάσκας.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό – καλωσόρισμα της Βασιλικής Γιακουμάκη προέδρου του Δ.Σ. της Συναγωγής Χανίων, η οποία αναφέρθηκε εν συντομία στα δραματικά γεγονότα εκείνης της θλιβερής περιόδου επισημαίνοντας τα εξής: “Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως “Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος”. Στις 2 Νοεμβρίου του 2005, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε την παραπάνω απόφαση. Δύο χρόνια σχεδόν νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2004, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα τον ν. 3218/2004, σύμφωνα με τον οποίο υιοθετεί επισήμως αυτή την μέρα. Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή, το 1945, απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος, “Αουσβιτς- Μπίρκεναου”. Στο παραπάνω στρατόπεδο μεταφέρθηκαν κι έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι Έλληνες Εβραίοι. Στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης (Αουσβιτς) επρόκειτο πιθανότατα να καταλήξει και το σύνολο των Εβραίων της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο υπό ναζιστική σημαία πλοίο Ταναις.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και με τη δέουσα επισημότητα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω της πανδημίας, τιμήθηκε στις 6.2.2022 η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Στην εκδήλωση, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κυριάρχησε το μήνυμα της ειρηνικής συμβίωσης των λαών.

Περίσσεψε η συγκίνηση στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το πρωί στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στον Βόλο, με τον ραβίνο Λάρισας Ηλία Σαμπετάϊ, να υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Μετά την τέλεση του μνημόσυνου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών φορέων.

«Παρών» στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος έκανε λόγο για «ημέρα μνήμης και ευθύνης» με δήλωσή του. «Μνήμη γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και ευθύνης γιατί ο καθένας από το δικό του μετερίζι, πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, για να μην προκύψει ποτέ και πάλι οποιαδήποτε προϋπόθεση να επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα», υπογράμμισε.

Περισσότερα...
 
ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ: «ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ», Μια ελληνοεβραϊκή ιστορία διάσωσης PDF Εκτύπωση E-mail

«Μ’ άρεσε να πηγαίνω σ’ εκείνο το σχολείο με τους αγίους, που μας κοίταζαν από τις εικόνες που κρέμονταν στους τοίχους. Τον παπα-Αθανασούλη τον αγαπούσαν όλοι και τον άκουγαν γιατί ήταν πολύ καλός. Μια μέρα, μετά το μάθημα, μερικά από τα μεγάλα αγόρια έπιασαν τον αδελφό μου και τον έβαλαν στη μέση. Eνα αγόρι κρατώντας ένα σπασμένο μπουκάλι του φώναξε: “Εσύ σκότωσες τον Χριστό μας!”. Ο παπάς το έμαθε και τους έβαλε τιμωρία». Στην αφήγηση της εβραιοπούλας Ρεβέκκας, που στην Κατοχή έγινε Κούλα και, με τη βοήθεια του ΕΑΜ, κρύφτηκε με την οικογένειά της στο χωριό Μάτσανι (σήμερα Κρυονέρι) της Κορινθίας, χωράνε όλα. Η ειρηνική όσμωση ανάμεσα στους πολιτισμούς και η αλληλεγγύη, η βαρβαρότητα και ο φόβος, ο οικογενειακός δεσμός και το ρατσιστικό μπούλιγκ, η αυταπάρνηση και η διακινδύνευση. Δεν πέρασαν λίγοι μήνες από τότε που αναρωτιόμουν, γράφοντας εδώ για ένα ξενόγλωσσο εξαιρετικό βιβλίο-μαρτυρία του Ολοκαυτώματος («Το αγόρι από το Μπούχενβαλντ» του Ρόμπι Γουέισμαν, εκδόσεις Πατάκη), πότε θα έχουμε επιτέλους παιδικά και εφηβικά βιβλία βασισμένα σε ελληνοεβραϊκές ιστορίες από την Κατοχή (και όχι μόνο!). Και να που εκπληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο η προσδοκία μου.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae