Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2334 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2019 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τρίτη 29.1.2018, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, διοργάνωσαν στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.  

Κατά την εκδήλωση έγιναν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα, τη Σύμβουλο της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα κα Σαουσάν Χασσόν  και τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Μωϋσή Ελισάφ.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την κα Ξένια Κουναλάκη, αρχισυντάκτρια διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Καθημερινή με θέμα «Περί διαχείρισης της μνήμης του Ολοκαυτώματος από την Ελληνική κοινή γνώμη και τον Τύπο».  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Από το Ίζιου στο Άουσβιτς».

 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2019 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Την ομόφωνη και απερίφραστη καταδίκη τους για τα εγκλήματα του ναζισμού, καθώς και για τον βανδαλισμό Εβραϊκών Μνημείων στην πόλη, όπως ο πρόσφατος στο μνημείο του ΑΠΘ,  εξέφρασαν εκπρόσωποι της πολιτείας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 στην Γ' Αποθήκη του Λιμανιού, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.  Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τους ήχους της Χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γενς Πλότνερ. 

Η κεντρική ομιλία του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, περιείχε συναισθηματικό τόνο και προσωπικές αναφορές. "Δεν είναι εύκολο να στέκομαι εδώ μπροστά σας. Η χώρα που εκπροσωπώ έχει αναγνωρίσει τα εγκλήματα των προγόνων της. Η δολοφονία όλων αυτών των ανθρώπων είναι το αποτέλεσμα της αρρωστημένης σκέψης του Χίτλερ. Το σχέδιο όμως εφαρμόσθηκε από πολλούς. Και πολλοί δεν ήθελαν να ξέρουν ή δεν ενδιαφέρθηκαν. Ο πόνος, η ντροπή και η ευθύνη, όλα αυτά είναι μέρος της Γερμανικής μας ταυτότητας", ανέφερε ο Πρέσβης της Γερμανίας. "Όσο στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι συναγωγές συνεχίζουν να φυλάσσονται από αστυνομία, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι", πρόσθεσε.

Περισσότερα...
 
ΜΙΝΟΣ ΜΩΥΣΗΣ & ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών Μίνος Μωϋσής και ο Δρ. σύγχρονης ιστορίας Λεόν Σαλτιέλ αναλύουν τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα, σε συνέντευξή τους στον Άγγελο Σκορδά για το iefimerida (2.2.2019):

Λίγες μόνο ώρες πριν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος ένα από τα πλέον εμβληματικά μνημεία του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης μπήκε στο στόχαστρο βανδάλων.

Η αήθης βεβήλωση του μνημείο του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από αγνώστους το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να προκάλεσε οργή στη συντριπτική πλειοψηφία της υγιώς σκεπτόμενης κοινής γνώμης, ωστόσο, κατέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο ότι -74 χρόνια μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό και την αποκάλυψη των ναζιστικών εγκλημάτων που επί μια πενταετία συντελούνταν απρόσκοπτα σε αυτό- το μίασμα του αντισημιτισμού συνεχίζει να βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε τον Δεκέμβριο το υπουργείο Παιδείας με τίτλο «Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα», τα καταγεγραμμένα κρούσματα αντισημιτισμού στη χώρα παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, ιδίως τα δύο τελευταία χρόνια. Άλλωστε, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το μνημείο στον χώρο του ΑΠΘ υπέστη βεβήλωση. Μόλις έξι μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2018, ομάδα αγνώστων είχε πετάξει μπλε μπογιές κι είχε γράψει συνθήματα μίσους στις μαρμάρινες πλάκες του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε εν μέσω Κατοχής το 1942.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2019 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, το μεν πρωί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στη συμβολή Ερμού και Ευβούλου παρουσία των Αρχών και επισήμων, το δε απόγευμα κεντρική εκδήλωση στο ΘΕΑΤΡΟΝ Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Η κυρίως εκδήλωση ξεκίνησε με την ερμηνεία του τραγουδιού «Ένα κίτρινο Άστρο» από το θεατρικό έργο «Μάλα», με θέμα το Ολοκαύτωμα από μία νεαρή μαθήτρια. Ακολούθησε το άναμμα των κεριών της επτάφωτης λυχνίας από εγγόνια και δισέγγονα επιζώντων του Ολοκαυτώματος προκειμένου να τιμηθούν οι επιζώντες Όμηροι των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης. Σήμερα ζουν στην Αθήνα 12 επιζώντες και εξ αυτών 3 μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ιστορικός-Ερευνητής και συγγραφέας του λευκώματος «Άουσβιτς-Έλληνες, Αριθμός Μελλοθανάτου» κ. Γιώργος Πηλιχός, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2018 τιμήθηκε από το Yad Vashem για την προσφορά του στη μελέτη του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων του Άουσβιτς μέσω του βιβλίου του. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην εξέγερση των Ζόντερκομαντο (έτσι αποκαλούνταν οι κρατούμενοι που απομακρύνανε τα πτώματα από τους θαλάμους αερίων και στην συνέχεια τα καίγανε στα κρεματόρια) στις 7 Οκτωβρίου 1994, στο Άουσβιτς, πολλοί εκ των οποίων ήταν Έλληνες. Η μάχη ήταν άνιση και έτσι η εξέγερση κατεστάλη από τους Γερμανούς αφήνοντας πίσω της πολλά θύματα. Οι Πολωνοί κρατούμενοι, μόλις συνάντησαν τον Έλληνα συγκρατούμενό τους Λεών Περαχιά, του είπαν: «Ένα μεγάλο εύγε στους Γραικούς που κάνανε αυτό που κανείς δεν τόλμησε να κάνει τόσα χρόνια. Πήγαν να κάνουν επανάσταση στα κρεματόρια, ανατινάξανε ένα κρεματόριο, αλλά προδόθηκαν. Όταν τους στήσανε στον τοίχο και τους θέριζαν τα πολυβόλα, ακούσαμε που τραγουδούσαν. Ένας Γραικός που βρέθηκε κοντά μας, μας είπε ότι ψάλλουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Τι μεγαλείο ψυχής, η τελευταία σκέψη τους και η τελευταία τους πνοή ήταν στην Ελλάδα». «Όταν μου το λέγανε», συμπληρώνει ο Λεών Περαχιά, «δεν μπορούσα να κρατήσω τα δάκρυά μου, τόσο μεγάλη ήταν η συγκίνησή μου. Ένιωθαν Έλληνες και πεθάνανε σαν Έλληνες».

Περισσότερα...
 
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΕΒΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΣΥΝΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή τις τελετές για την Ημέρα Μνήμης των Ηρώων και Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιούνται σήμερα, 28.1.2019, στην Αθήνα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι βεβηλώσεις και οι βανδαλισμοί Συναγωγών, Εβραϊκών Νεκροταφείων, αλλά και των Μνημείων του Ολοκαυτώματος αποτελούν ειδεχθείς πράξεις που προσβάλλουν βάναυσα την ιστορία, τον πολιτισμό, το Έθνος και την Πίστη μας. Η καταδίκη αυτών των ειδεχθών και εγκληματικών πράξεων δεν έχει ούτε προϋποθέσεις, ούτε αστερίσκους. Είναι ρητή, κατηγορηματική και ξεκάθαρη».

Πηγή: Ιστότοπος Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae