Ανοιχτή πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση του Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών Fortunoff του Πανεπιστημίου του Yale απέκτησε η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οπτικοακουστικά αρχεία ιστορίας στον κόσμο. Η παρουσίαση της βάσης του Οπτικοακουστικού Ιστορικού Αρχείου θα πραγματοποιείται την Τετάρτη 4 Μάϊου 2022 και ώρα 12.00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.
Η παρουσίαση του Οπτικοακουστικού Ιστορικού Αρχείου θα γίνει από τον Διευθυντή του Αρχείου Fortunoff, κ. Stephen Naron, από τον Επίκ. Καθηγητή της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, κ. Γεώργιο Αντωνίου, και από τη βιβλιοθηκονόμο του Γραφείου Προσκτήσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ κα Ξένια Αγορογιάννη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Αιμίλιος Μαυρουδής, και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, κα Αγγελική Χατζηγεωργίου.
|
Περισσότερα...
|
|
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρ Ισ. Ελιέζερ μίλησε στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων στην εκπομπή «Ό,τι πεις εσύ» του Γιώργου Γκόντζου στις 3.5.2022 για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την υποτιθέμενη εβραϊκή καταγωγή του Χίτλερ, οι οποίες δημιούργησαν θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ, αλλά και παγκοσμίως.
Διαβάστε παρακάτω τα σημαντικότερα σημεία από την συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων (Ηχητικό ΕΔΩ).
Ο Ρώσος Υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Ιταλικό Κανάλι Rete 4, το βράδυ της Κυριακής 1η Μαΐου 2022, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο Χίτλερ ήταν επίσης εβραϊκής καταγωγής, οπότε δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Εδώ και καιρό έχουμε ακούσει τον σοφό εβραϊκό λαό να λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημίτες είναι ακριβώς οι Εβραίοι».
|
Περισσότερα...
|
Στις 10 και 11 Μαΐου 2022, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Πολιτισμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και το Εργαστήρι Μελέτης των Εβραίων της Ελλάδος διοργανώνουν διήμερο διεθνές εργαστήριο με θέμα “Jewish Responses to Persecution and Rescue Efforts During the Holocaust” (Εβραϊκές αντιδράσεις στον διωγμό και προσπάθειες διάσωσης στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος). Το εργαστήριο αποτελεί συνέχεια του διαδικτυακού σεμιναρίου “Testimonies and Research on Hiding during the Holocaust”, που έγινε στις 20.10.2021 (δείτε το ΕΔΩ), το οποίο περιλαμβάνει μαρτυρίες διωκομένων που κρύφτηκαν κατά την Κατοχή.
Λόγω των περιορισμών της πανδημίας, το εργαστήρι θα παρέχει τη δυνατότητα και διαδικτυακής συμμετοχής. Μπορείτε να κάνετε εγγραφή ΕΔΩ. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το εργαστήρι ΕΔΩ.
Μεταξύ των εισηγητών οι: Γιώργος Αντωνίου, Οντέτ Βαρών – Βασάρ, Στράτος Δορδανάς, Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Φίλιππος Κάραμποτ, Πάρις Παπαμίχος – Χρονάκης, Ιάσονας Χανδρινός. Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ. |
|
Σήμερα οι Έλληνες Εβραίοι, μαζί με τους Εβραίους όλου του κόσμου -όσοι διασώθηκαν από το Άουσβιτς και τα άλλα στρατόπεδα θανάτου, οι γιοι και οι κόρες εκείνων που με το Άστρο του Δαυίδ στο πέτο βίαια εκτοπίστηκαν επειδή ήταν Εβραίοι- θρηνούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και 67.000 Έλληνες Εβραίοι, βασανίστηκαν και με βιομηχανικό τρόπο εξοντώθηκαν, από τους ναζί και τους συνεργάτες τους. Εκεί όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το όνομα μετατράπηκαν σε ένα χαραγμένο στο μπράτσο αριθμό.
«Απομένει να γίνει πολλή δουλειά ώσπου να αποδεχθούμε ότι η φρίκη του Άουσβιτς υπήρξε πρωτίστως το αποτέλεσμα ιδεών που κατοχυρώθηκαν θεσμικά σε πανεπιστημιακές αίθουσες, σε νομικές επετηρίδες και σε φιλοσοφικές ημερίδες. Εγκληματίες της σκέψης δεν υπάρχουν, λέμε, κι όμως πανεπιστημιακοί και στοχαστές ήταν εκείνοι που έντυσαν τον αποκαλυπτικό αντισημιτισμό των ναζί με έναν μανδύα νομικό, θεωρητικό και θεσμικό, παρέχοντας την αναγκαία νομιμοποίηση και έμπνευση για ό,τι ακολούθησε. Φαίνεται πως με τα λόγια και τις ιδέες μπορεί κανείς να νομιμοποιήσει σχεδόν τα πάντα», γράφει ο Νικήτας Σινιόσογλου, στις «Μαύρες Διαθήκες».
|
Περισσότερα...
|
του Χρήστου Παρίδη
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ TRAILER
Από μικρή περνούσα από την Εβραϊκή, άκουγα το όνομα και δεν ήξερα τι είναι αυτό το πράγμα. Με τα χρόνια ένιωθα ντροπή που δεν είχα μπει στη διαδικασία να μάθω». Αν η Μαρία Μπούα ένιωθε ντροπή για το ότι δεν ήξερε τίποτα για ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου της, πόσο ντροπή θα έπρεπε να νιώθουν όσοι δεν φρόντισαν να πληροφορήσουν την ίδια και όλους τους συνομηλίκους της γι’ αυτό;
Συνθέτρια η ίδια και συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ «Οι Εβραίοι της Κέρκυρας», που προβλήθηκε πρόσφατα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εκτός από τη μουσική για τη μοναδική μέχρι σήμερα ταινία τεκμηρίωσης με αυτό το θέμα, που είναι ελάχιστα γνωστό τόσο στο πανελλήνιο όσο και στην τοπική κοινωνία, ιδίως στις νεότερες γενιές, μαζί με την ιστορικό Χριστιάννα Λάτσα, έκανε και την έρευνα και τη γύρισε με τον σκηνοθέτη Γιάννη-Μιριάν Γκεργκεβίτσα.
Εξηγεί: «Με τον Γιάννη αναρωτιόμασταν πώς είναι δυνατό να μην έχει γίνει τόσα χρόνια κάποιο ντοκιμαντέρ. Μου λένε ότι το έκανα γιατί είμαι Εβραία, ενώ δεν είμαι Εβραία, είμαι χριστιανή, αλλά δεν έχει να κάνει καθόλου με αυτό, έτσι κι αλλιώς. Το έκανα γιατί μου αρέσει να φτιάχνω πράγματα και να γράφω μουσική για ταινίες. Είναι ωραίο να κάνεις ντοκιμαντέρ με ιστορικό περιεχόμενο, φόρο τιμής στους ανθρώπους που πέθαναν. Θα μπορούσαν να είναι και χριστιανοί, για μένα όλοι είμαστε Εβραίοι, όλοι είμαστε Χριστιανοί, όλοι είμαστε άνθρωποι».
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |