Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Σοά στο Ισραήλ με τη σειρήνα να αντηχεί σε όλη τη χώρα το πρωί της 15ης Απριλίου 2015. Το ίδιο βράδυ έγινε στο Γιαντ Βασέμ η επίσημη τελετή μνήμης παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ομήρων επιζώντων του Ολοκαυτώματος που άναψαν τους έξι δαυλούς της Μνήμης, θρησκευτικών ηγετών, διπλωματών και προσωπικοτήτων. Στην εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης.
Εστιάζοντας σε μία σημαντική πτυχή του Ολοκαυτώματος, το κεντρικό θέμα που επέλεξε το Γιαντ Βασέμ για τη φετινή ημέρα ήταν «Η αγωνία της απελευθέρωσης και η επιστροφή στη ζωή – 70 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».
Το θέμα συνοψίζεται συμβολικά στην ιστορία που διηγείται ο Αμπα Κόβνερ για μια γυναίκα που συνάντησε στο κατεστραμμένο γκέτο του Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν στην απελευθέρωση έφτασε εκεί με τον Σοβιετικό Στρατό. Η γυναίκα -που επί ένα χρόνο κρυβόταν με την κόρη της σε ένα πατάρι- ξέσπασε σε κλάματα μόλις συνειδητοποίησε την απελευθέρωση. Σαστισμένη και τρομαγμένη, η κόρη της τη ρώτησε: «Μαμά, τώρα μπορώ να κλάψω;».
|
Περισσότερα...
|
Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ιδρυτής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Μετώπου και πατέρας της σημερινής προέδρου του, της Μαρίν Λεπέν, επανήλθε στα παλαιά αντισημιτικά σχόλιά του, χαρακτηρίζοντας τους θαλάμους αερίων των Ναζί ως «λεπτομέρεια στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».
Σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στον τηλεοπτικό σταθμό BFM, ο Ζαν Μαρί Λεπέν επανέλαβε ότι ποτέ δεν μετάνιωσε για τις δηλώσεις εκείνες: «Διατηρώ ό,τι είχα πει διότι πιστεύω ότι είναι η αλήθεια και αυτό δεν θα΄πρεπε να εκπλήσσει κανέναν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πολιτικός που το 1991 είχε καταδικαστεί από δικαστήριο της χώρας του για άρνηση του Ολοκαυτώματος.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί χαρακτήρισε τα εκατομμύρια των εξοντωθέντων ανθρώπων ως «λεπτομέρεια», ο Λεπέν διευκρίνισε: «Δεν είχα αναφερθεί στους νεκρούς αλλά στους θαλάμους αερίων, υπάρχει διαφορά (…) μίλησα για το σύστημα και είπα ότι είναι μια λεπτομέρεια στην ιστορία του πολέμου».
|
Περισσότερα...
|
|
Μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή, βασισμένη στη μνήμη, τέθηκε πρόσφατα στη διάθεση των ευρωπαίων πολιτών από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, στις 26 Μαρτίου, η "Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή για το Ολοκαύτωμα" (EHRI) παρουσίασε το αποτέλεσμα της τετραετούς εργασίας της· μία διαδικτυακή πύλη που δίνει πρόσβαση σε αρχεία του Ολοκαυτώματος.
Ένα μεγάλος αριθμός πηγών, (από 1800 αρχειακά ιδρύματα σε 51 χώρες) οι οποίες ήταν προσβάσιμες μονάχα από ιδρύματα και ερευνητές, στο εξής θα είναι τώρα διαθέσιμες και στο ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου.
Η συλλογή των αρχείων, που αποτελεί επιδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ, επιτεύχθηκε με την συμβολή πλήθους συμμετεχόντων από το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Φιλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα από τη χώρα μας συμμετείχαν 39 ιδρύματα, ανάμεσα στα οποία η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους διαφόρων Νομών, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης "Άγιος Στυλιανός", το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, η Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο-Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Ιστορικό Αρχείο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και πολλά άλλα.
|
Περισσότερα...
|
Στις 23 και 24.3.2015 έγινε στην Ουάσιγκτον συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC), με τη συμμετοχή 60 και πλέον προέδρων εβραϊκών συντονιστικών οργάνων ανά τον κόσμο. Εκ μέρους του Ελληνικού Εβραϊσμού στη συνάντηση έλαβε μέρος ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του WJC.
Κατά τις εργασίες της συνάντησης, μεταξύ άλλων, εξετάστηκε η κατάσταση των Εβραϊκών Κοινοτήτων και η ασφάλειά τους υπό την απειλή των συνεχώς αυξανόμενων αντισημιτικών και τρομοκρατικών επιθέσεων. Ειδικές αναφορές έγιναν στη Γαλλία, τη Δανία, και την Ουκρανία.
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι συναντήσεις που είχαν οι συμμετέχοντες, με επικεφαλής τον πρόεδρο του WJC Ronald Lauder, κατά την επίσκεψή τους στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Για το θέμα του αντισημιτισμού και της ισλαμικής τρομοκρατίας μίλησε ο πρόεδρος του WJC στα πλαίσια ειδικής ακρόασης της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Αφρική, την Παγκόσμια Υγεία, τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους Διεθνείς Οργανισμούς. Στην Επιτροπή κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος του ΚΙΣ Γαλλίας Roger Cukierman, και ο πρόεδρος του ΚΙΣ Δανίας Dan Rosenberg Asmussen. [Δείτε εδώ το βίντεο].
|
Περισσότερα...
|
|